Смутитата все повече навлизат в ежедневието ни и са един добър вариант да си набавяме от една чаша доста витамини, минерали и течности, които са необходими за организма. При приготвянето на смутито цял плод или зеленчук се смесват с вода, чай или мляко с помощта на блендер. По този начин можем да си набавим и минерали/витамини от супер плодове, от плодове или зеленчуци, чийто вкус не ни харесва достатъчно, за да ги включваме в ежедневното си меню. Следват няколко съвета как да си направим тази витаминозна бомба и как да я консумираме най-правилно.
По-добре да си направим смути сами
Както и при готвенето на любимото ни ястие, така и при приготвянето на смути, ако си го направим сами, ще знаем точно какво сме сложили, в какви количества и в какво качество. Както и при други продукти от регалите, също и етикетът "Смути" не е гаранция за качество. Повечето продавани смутита съдържат редица консерванти, за да може да се увеличи срокът им на годност. Затова и не могат да се сравнят с прясно приготвеното смути вкъщи.
Избягването на готов сок като течност за смути
При натуралните сокове съдържанието на захар е доста високо и често дори достига съдържанието на захар в газираните и енергийните напитки. Съответно натуралните сокове имат доста висок гликемичен индекс. С добавянето на достатъчно сладки плодове прясно приготвеното смути би трябвало да стане сладко и приятно на вкус. За любителите на много сладко медът е винаги алтернатива. Половин лъжичка мед ще направи смутито ни още по-здравословно.
Използване на бадемово или соево мляко
След като натуралните сокове не са подходяща течност за смутита, коя е алтернативата? След минералната вода добра алтернатива са соевото или бадемовото мляко без захар. С добавянето на едно от тези полезни млека смутито придобива по-маслен и кремообразен вкус. Бадемовото и соевото мляко, за разлика от кравето, са също подходящи за хора, които не могат да консумират лактоза, а също и за вегани. За намаляване на калориите на една чаша смути бадемовото/соевото мляко могат да бъдат разредени с вода.
Чай като течна съставка на смути
Ако при приготвянето на смутито не се използва достатъчно течност, то става трудно за консумация. Колко точно течност в смутито да бъда прибавена, зависи от личния вкус. Най-добрият вариант е да се започне с малко течност и да се увеличава спрямо предпочитанието. По-нискокалорична възможност, която може да се използва вместо различните видове млека, са чайовете. Дори плодов чай може да се използва в смути, тъй като той няма високо захарно съдържание. При смутита, които си приготвяме сутрин вместо кафе, можем да добавим зелен или черен чай. И двата вида са отлични антиоксиданти, а освен това съдържат кофеин.
Добавяне на супер плодове
Обикновено за приготвяне на смути са използвани плодове и зеленчуци с високо водно съдържание, за да може да се получи типичният "сокообразен" продукт. Истински полезни обаче смутита можем да направим чрез добавянето на супер плодове, които освен това не можем да включваме в ежедневното си меню. Добавянето например на смляно ленено семе или ленено масло моментално прибавя към смутито ни ценните за сърцето Омега-3 мастни киселини. Към смутито си можем да добавим и семена от чиа, настърган джинджифил, какао.
Правилната последователност при приготвяне на смути
За да направим смутито си по правилния начин, съставките в блендера трябва да се поставят в правилната последователност. А именно: първо плодовете, след това зеленчуците и най-накрая избраната течна съставка. След като сложите първо малко количество течност, може да прецените дали смутито се нуждае от още, за да се получи желаната консистенция. Накрая е редно да се добавя супер плодът или супер съставката, която сме решили да използваме.
Фино раздробяване
Смути идва от английската дума “smooth" – гладък. Тъкмо така трябва да изглежда и едно смути. Добре миксираните съставки в смутито, правят вкуса му по-добър. А малките парченца не бива да са част от смутито.
По обяд или за закуска
Преди да започнете да правите смутито си, трябва да помислите за междинно хранене ли ще го използвате или като добавка към основно. Ако си приготвяте 1 литър смути и го разпределяте между основните хранения, повишение на теглото със сигурност ще последва. Ако обаче замените закуската си със смути, към него може да се добави и протеинов източник като мляко от соя или йогурт. Ако го използвате като междинна закуска, към смутито трябва да се прибави като течност вода и повече зеленчуци за сметка на плодовете, които имат захарно съдържание.