Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Какво представляват свободните радикали?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Какво представляват свободните радикали?


Свободните радикали са една от най-често обсъжданите теми в съвременната медицина и биохимия. Химично погледнато те са атоми, молекули или йони, които имат несдвоена двойка електрони. Какво означава това и как химичната природа на тези частици може да има такова пагубно въздействие върху организма? Какво трябва да знаем за тях?

Свободните радикали разрушават здрави клетки.

4 факта за свободните радикали:

За какво са необходими свободните радикали?

Някои от свободните радикали в организма са необходими за убиването на бактерии, които по един или друг начин са попаднали в него. Някои от свободните радикали участват в процеса на „складиране” на различни полезни ненаситени мастни киселини в клетките и тъканите като линоленова, арахидонова, докосахексаенова киселини. Освен това свободните радикали са важни за усвояването на тези киселини, тъй като ги „атакуват” и по този начин се получават частици, които наистина са полезни и усвоими от организма.

Свободни радикали, образувани от кислород

Едни от най-честите реакции на разпад в организма образуват от молекулата на кислород свободни негови радикали – супероксид и хидроксил радикал. Това са суперактивни радикали, които могат да вземат участие в много реакции, голяма част от които водят до увреждане на клетките. Наличието на един свободен радикал води до верижна реакция, тъй като той се свързва със съседната стабилна молекула, „крадейки” й един електрон и правейки я свободен радикал. Големи количества от тези радикали в организма причиняват и са една от водещите причини за заболявания като: рак, инфаркт, инсулт, диабет и различни други болести.

Действието на свободните радикали се отразява на кожата и навсички вътрешни органи.

Много от видовете рак са следствие от взаимодействието между свободните радикали и ДНК. Действието на този тип радикали освен това причинява ранните симптоми на остаряване, както външните – на кожата, така и вътрешните – на всички останали органи. Освен всичко вече се говори за увреждане на черния дроб, причинено от свободните радикали вследствие на консумацията на алкохол (разликата е тънка – консумацията на алкохол сама по себе си е вредна, но вследствие на взаимодействието на алкохола със свободните радикали и въздействието им върху дроба се получават сериозните последици като цироза например).

Свободните радикали и въздействието им са в основата на редица други заболявания и малформации: Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения.

Как могат да се образуват свободните радикали в организма?

  • В процеса на метаболизма (контролират се от организма)
  • От имунната система – за свързването им с бактерии и вируси и тяхното неутрализиране
  • В процесите, следващи вредното въздействие на замърсяването, наторяването, радиацията, тютюнопушенето.

Как организмът противодейства на свободните радикали?

Човешкият организъм има тънки и чувствителни механизми, по които може да предотврати вредното въздействие на частиците. Редица ензими спират молекулите на свободните радикали – каталаза, глутатион пероксидаза, глутатион редуктаза, супероксидна дисмутаза. Как можем да стимулираме производството на тези ензими? Отговорът е много прост и много съществен:

  • чрез редовни физически упражнения и постоянна физическа активност
  • чрез умерено, разнообразно и достатъчно хранене, включващо много антиоксиданти

пресните плодове и зеленчуци са източник на антиоксиданти.

Антиоксидантите са ключови вещества за борба с въздействието на свободните радикали. Те се свързват с реактивните частици и предотвратяват действието им и най-важното е, че те не предизвикват верижна реакция и не стават сами по себе свободни радикали. Най-силните и важни антиоксиданти, от които организмът се нуждае постоянно, са:

Най-добрият и ефективен начин да си набавим тези антиоксиданти е да ги приемаме с храната – 5 до 8 порции на ден свежи плодове и зеленчуци гарантират вредното въздействие на свободните радикали да бъде неутрализирано. Можем ли да си осигурим тези дози? Дори за най-активните привърженици на здравословното хранене това е изключително трудно, затова помогнете на организма си и ги приемайте допълнително като хранителни добавки. Приемът им в никакъв случай не означава да се лишите от сезонните плодове и зеленчуци с най-добро качество. Приемайте много от тях и не вярвайте на диетите, които ги ограничават – това са най-ценните и борещи се с най-вредните свободни радикали продукти, които можем да добавим в кошницата си!

Какво представляват свободните радикали? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™