Свободните радикали са една от най-често обсъжданите теми в съвременната медицина и биохимия. Химично погледнато те са атоми, молекули или йони, които имат несдвоена двойка електрони. Какво означава това и как химичната природа на тези частици може да има такова пагубно въздействие върху организма? Какво трябва да знаем за тях?
Някои от свободните радикали в организма са необходими за убиването на бактерии, които по един или друг начин са попаднали в него. Някои от свободните радикали участват в процеса на „складиране” на различни полезни ненаситени мастни киселини в клетките и тъканите като линоленова, арахидонова, докосахексаенова киселини. Освен това свободните радикали са важни за усвояването на тези киселини, тъй като ги „атакуват” и по този начин се получават частици, които наистина са полезни и усвоими от организма.
Едни от най-честите реакции на разпад в организма образуват от молекулата на кислород свободни негови радикали – супероксид и хидроксил радикал. Това са суперактивни радикали, които могат да вземат участие в много реакции, голяма част от които водят до увреждане на клетките. Наличието на един свободен радикал води до верижна реакция, тъй като той се свързва със съседната стабилна молекула, „крадейки” й един електрон и правейки я свободен радикал. Големи количества от тези радикали в организма причиняват и са една от водещите причини за заболявания като: рак, инфаркт, инсулт, диабет и различни други болести.
Много от видовете рак са следствие от взаимодействието между свободните радикали и ДНК. Действието на този тип радикали освен това причинява ранните симптоми на остаряване, както външните – на кожата, така и вътрешните – на всички останали органи. Освен всичко вече се говори за увреждане на черния дроб, причинено от свободните радикали вследствие на консумацията на алкохол (разликата е тънка – консумацията на алкохол сама по себе си е вредна, но вследствие на взаимодействието на алкохола със свободните радикали и въздействието им върху дроба се получават сериозните последици като цироза например).
Свободните радикали и въздействието им са в основата на редица други заболявания и малформации: Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения.
Човешкият организъм има тънки и чувствителни механизми, по които може да предотврати вредното въздействие на частиците. Редица ензими спират молекулите на свободните радикали – каталаза, глутатион пероксидаза, глутатион редуктаза, супероксидна дисмутаза. Как можем да стимулираме производството на тези ензими? Отговорът е много прост и много съществен:
Антиоксидантите са ключови вещества за борба с въздействието на свободните радикали. Те се свързват с реактивните частици и предотвратяват действието им и най-важното е, че те не предизвикват верижна реакция и не стават сами по себе свободни радикали. Най-силните и важни антиоксиданти, от които организмът се нуждае постоянно, са:
Най-добрият и ефективен начин да си набавим тези антиоксиданти е да ги приемаме с храната – 5 до 8 порции на ден свежи плодове и зеленчуци гарантират вредното въздействие на свободните радикали да бъде неутрализирано. Можем ли да си осигурим тези дози? Дори за най-активните привърженици на здравословното хранене това е изключително трудно, затова помогнете на организма си и ги приемайте допълнително като хранителни добавки. Приемът им в никакъв случай не означава да се лишите от сезонните плодове и зеленчуци с най-добро качество. Приемайте много от тях и не вярвайте на диетите, които ги ограничават – това са най-ценните и борещи се с най-вредните свободни радикали продукти, които можем да добавим в кошницата си!
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: