Минералната вода е различна по своя произход, съдържание и вкус. Минералната вода не е обикновена вода, тя е лечебно средство и "бомба" от хранителни вещества. Например 1 литър от средностатистическа минерална вода съдържа два пъти повече магнезий от един банан. Хранителните вещества от водата имат обаче предимство, тъй като те са разтворени и могат да се усвоят по-лесно в организма.
Какво трябва да знаем за минералната вода?
Минералите в минералната вода
Най-важните в състава на водата са магнезий, калций и натрий. За магнезий трябва да следим да е със съдържание 50 мг. за литър вода – тогава водата, която купуваме, може да се каже, че съдържа достатъчно количество от важния за костите и мускулите минерал. 150 мг./л. е добро съдържание на калций в минералната вода, който прави костите и зъбите ни здрави. Натрият е най-важният минерал за регулиране на водното съдържание в организма и може да помогне или да причини водно задържане в зависимост от това в каква форма го приемаме. В минералната вода натрият действа като прочистващ агент и можем да го използваме за справяне с подуванията. За целта трябва да си осигурим минерална вода със съдържание 200 мг./л. Na – катиони.
Защо трябва да пием вода?
Не само минералите определят минералната вода като особено важна за ежедневието ни – 2/3 от организма се състои от вода. Течностите, които приемаме, регулират кръвообращението и телесната температура. Водата транспортира хранителни вещества.
Какво количество вода трябва да приемаме?
Всичко зависи от това каква храна приемаме, тъй като много храни са с високо водно съдържание и могат да ни осигурят до 1 литър на ден – краставици, диня, цитруси, зелени салати, ягоди, банани, картофи, моркови. И тъй като необходимостта на един здрав човек е около 2.5 литра на ден, ако се храним здравословно, можем да пием по 1.5 литра вода на ден. Неприемането на достатъчно вода води до главоболие, спад в кръвното, липса на издръжливост, невъзможност за концентрация.
Още факти за минералната вода
С нея може да се готви
Минералната вода е чудесна за готвене, печене, приготвяне на тесто. Тя прави тестото и картофеното пюре по-гладки и с по-добра консистенция. Зеленчуците губят по-малко от цвета си, когато са варени в минерална вода.
По-добре е да се съхранява в стъкло
Пластмасата след употреба около 6 месеца започва да отделя малки количества ацеталдехид в съхраняваната вода, тези количества не са отровни, но променят минералния състав на водата. Освен това пластмасовите шишета са доста тънки и анионите (киселинните компоненти) на водата се изпаряват по-лесно.
Най-добрата напитка за отслабване
Обикновената и минералната вода не съдържат калории. И въпреки че именно водата е основа на много напитки, към тях се добавят захар, химични съставки, изкуствени ароматизатори, това добавя много излишни калории. Освен това пиенето на вода е най-лесният начин за горене на калории. За 200 мл. вода се изгарят 20 ккал, за да бъде усвоена от организма – за 2,5 л. вода това са 250 ккал.
Сравнение с чешмяната вода
Чешмяната вода може отлично да задоволи потребностите ни от течности, но след процесите на очистването й и дезинфекцирането й тя не съдържа минералите, които минералната може да ни предложи. Ако не спортуваме активно, минерали като калций и магнезий можем спокойно да си набавим чрез здравословно меню от мляко, зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти. Ако обаче се потим ежедневно в залата, минералната вода е задължителна, тъй като при потенето се изхвърлят и важни минерали освен токсини. Ако имаме проблеми с киселинно-основния баланс в организма, минералната вода отново е добър помощник. Дори нискоминерализираните води имат алкално pH и могат да ни помогнат да се справим с киселинната среда.