Целината има отличителен вкус и това я прави любима за много хора и не толкова предпочитана за други. Тя не е толкова известен представител на зеленчуците, затова би било хубаво да я опознаем. А когато го направим, съвсем спокойно ще можем да зачислим целината към модерните суперхрани. А когато се опитваме да се храним здравословно, е добре да разнообразяваме с пълния спектър от храни, които ни предлагат вечно заредените магазини. И така, какво трябва да знаем за целината, полезна ли е и за какво, защо да я похапваме по-често?
Едно дълго стебло съдържа едва 10 ккал. Това прави целината отлична за включване във всякакъв вид диети и въобще когато искаме да свалим онези 3 килограма от зимата. Добавяйте я към cалати и супи за вкус и за борба с килограмите.
Възпаления като болки в ставите, инфекции на белия дроб, астма, акне могат да се повлияят добре от консумацията на целина.
Целината съдържа голямо количество магнезий, за който спокойно можем да кажем, че е антистресов минерал. Като следствие консумацията на целина успокоява нервната система. Ако вечер преди лягане си направим здравословен снакс с целина (например режем на половина стеблото и го намазваме леко с горчица), сънят ни ще бъде по-дълбок и по-спокоен.
Целината в салата или супа е алкална храна, която ни помага да поддържаме в добри нива киселинно-алкалния си баланс. А това е гаранция за здраве.
Много хора казват, че целината има вкус на „хрупкава вода” и точно затова тя е толкова добра за храносмилателната система. Високото съдържание на вода плюс фибрите, които зеленчукът съдържа, я правят чудесен за поддържане на активна храносмилателна система.
Вече освен за лош и добър холестерол, говорим и за добра и лоша сол. Целината съдържа натрий, но формата не е същата като при традиционната сол. Солта в целината е органична и здравословна, и витална за организма.
Целината е много полезна за очите. Една дълго стебло ни носи около 10% от дневната необходима доза витамин А, група хранителни вещества, които защитават очите и предпазват зрението от ранното остаряване, на което компютрите го обричат.
Целината съдържа съединението бутилфталид, което й придава характерния вкус и аромат. Това съединение също така намалява „лошия” холестерол.
Целината съдържа фталиди, които подобряват циркулацията на кръвта. Тя помага за намаляване на високото кръвно налягане.
Целината съдържа флавоноида лутеолин, който потиска развитието на раковите клетки, особено в панкреаса.
Срежете на две яйцата и извадете жълтъците. Отделете ги, намачкайте ги с вилица и добавете горчицата, черен пипер и сол. Нарежете на кубчета белтъците и целината и ги поставете в купа заедно с намачкания чесън. Добавете приготвените жълтъци и разбъркайте добре. Поръсете с пресния нарязан копър. Сервирайте върху крекери или листа от зелена салата.
Отцедете тофуто и го нарежете на малки кубчета. Поставете го в дълбока чиния, поръсете го със соевия сос и го оставете да се маринова. Междувременно подгответе зеленчуците: почистете и нарежете на кръгчета праза и целината, обелете морковите и ги нарежете на тънки кръгчета, а зелето нарежете на ивички. Почистете зеления фасул и го начупете на малки парчета, попарете доматите, след което ги нарежете на 8 части. Почистете гъбите, изтрийте ги с домакинска хартия и ги нарежете на тънки ивици. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Сгорещете зехтина в голяма тенджера и запържете праза, целината, морковите и зелето. Добавете за кратко чесъна и разредете с 500 мл. зеленчуков бульон или вода. Оставете да заври. Добавете зеления фасул, доматите, гъбите и девисила, подправете със сол, черен пипер, индийско орехче и оставете да 15 мин. да къкри. Извадете девисила, добавете тофуто и увеличете за кратко силата на котлона. Измийте магданоза и го нарежете на ситни листенца. Подправете супата с него и поднесете.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: