Супите са чудесен начин, от една страна, да даваме на организма си течна храна, което подпомага храносмилането, от друга страна, те могат да бъдат изключително засищащи, вкусни и не на последно място – стоплящи, подходящи за зимата. Приготвянето им обикновено не отнема много време, а това ги прави много подходящи и за вечерна консумация. Как да добавим супер съставки към супите, които приготвяме, и да осъвременим старите и омръзнали рецепти?

Пилешка супа със сушени кайсии

Сушените кайсии са истинска здравословна бомба от баластни вещества и освен това спокойно могат да придадат на супата ни уникален вкус. Супата е с ниска стойност на въглехидрати и затова представлява чудесна вечеря.

Супите могат да бъдат идеална добавка към диета.Необходими продукти за две порции:

  • 1 домат
  • 300 грама обезкостен пилешки бут
  • 1 голяма глава лук
  • 40 грама сушени кайсии
  • 750 мл. Пилешки бульон
  • 2 моркова
  • 300 грама грах от консерва
  • Сол и пипер, лют червен пипер, зехтин
  • Сметана 10% - 2 лъжици
  • Пресен магданоз

Приготвяне:

На огъня се слагат пилешкият бульон и добавеният към него домат. Пилешкото месо се нарязва и се сварява за около 30 минути на средна сила на котлона. В същото време се режат морковите, лукът и кайсиите, а сметаната се смесва и обърква със зехтина и червения пипер. След 10 минути варене на месото се добавят зеленчуците и кайсиите и се варят в бульона 20 минути. Сметаната се сервира като добавка, а супата се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва с нарязан пресен магданоз.

Зелена кокосова супа със скариди

Джинджифил, кокосово мляко, скариди, селъри, грах – супер съставки на една супер засищаща супа, подходяща и за обяд, и за вечеря.

Необходими продукти за две порции:Кокосово мляко чудесно пасва към супи и е суперхрана.

  • 250 грама селъри
  • 1 глава лук
  • 10 грама пресен джинджифил
  • 200 мл. нискомаслено кокосово мляко
  • 400 мл. зеленчуков бульон
  • 250 грама грах
  • черен пипер
  • половин консерва царевица
  • 140 грама сварени скариди
  • Сок от една лимета

Приготвяне:

Нарязват се наситно лукът и селърите, а джинджифилът се стърже. Зеленчуковият бульон, кокосовото мляко, лукът, джинджифилът, селърите, грахаъти две щипки сол се варят на среден огън около 20 минути. Изваждат се няколко лъжици от зеленчуците, а останалата част се пюрира. Добавят се всички зеленчуци отново в супата, заедно със скаридите и царевицата. Добавя се на вкус черен пипер и сокът от една лимета.

Люта супа с бадемово масло

Бадемовото масло е суперхрана, която лесно може да се включи в супа, подходяща за вечера, заради високото си протеиново съдържание.

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 10 грама пресен джинджифил
  • 2 чаени лъжици масло от рапица
  • 1 чаена лъжица къри
  • Един домат на парчета
  • 300 мл. масло от бадеми
  • 300 мл. зеленчуков бульон
  • 500 грама карфиол
  • Куркума
  • 100 грама йогурт – 1,5 % мазнини

Приготвяне:

Нарязва се лукът и джинджифилът се настъргва, смесват се с маслото от рапица и кърито и се загряват. Доматите, зеленчуковият бульон, карфиолът и бадемовото мляко се добавят и 15-20 минути се варят. Супата се овкусява със сол и куркума. Накрая се добавя йогуртът и се сервира с украса от пресни листа.

Италианска зеленчукова супа

Няма как супата да е италианска и да не се добавят макарони, затова и е препоръчителна за обяд.Италианската супа е вкусна и засищаща за обяд.

  • 1 голям картоф
  • 1 глава праз лук
  • 1 домат
  • 150 грама грах
  • 800 мл зеленчуков или пилешки бульон по избор
  • 50 грама къси макарони, подходящи за супа
  • Бахар
  • Сол
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. настъргано твърдо сирене

Приготвяне:

Картофите и празът се измиват, почистват и нарязват и се задушават за кратко в зехтина. Добавят се грахът, бульонът, нарязаният домат и лук и две щипки сол. Варят се около 15 минути и се добавят макароните, които обикновено се варят около 8 минути. Супата се овкусява с подправките и се поднася с натрошеното сирене.

Веганска супа с моркови и куркума

Необходими продукти:

  • 500 грама моркови
  • 20 грама пресен джинджифил
  • 1 глава лук
  • 2 глави селъри
  • 700 мл. зеленчуков бульон
  • 1 чаена лъжица куркума
  • 200 грама пресен спанак
  • 1 банан
  • 1 лимета
  • 1 ч. л. соев сос

Приготвяне:

Морковите и джинджифилът се режат, лукът се разрязва на 4, а селърите – на кръгчета. Всички те се смесват със зеленчуковия бульон, добавя се лъжицата куркума и се варят 10 минути на бавен огън. Междувременно измиваме и нарязваме спанака и го добавяме към супата. Бананът се реже на шайби и лиметата се изцежда. Супата се овкусява със сока от лиметата и соевия сос, а парчетата банан се добавят при сервиране.

Картофена супа с маслини и сьомга

Картофената супа е засищаща и подходяща за обяд, а сьомгата й придава един нов и нетрадиционен вкус.

Необходими продукти:

  • 300 грама картофи
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 50 грама зелени маслини без костилки
  • Прясно смлян черен пипер
  • 120 грама сьомга – по желание или пушена, или сурова
  • Сол

Начин на приготвяне:

Картофите, чесънът и лукът се измиват, почиства и режат. Добавят се към бульона заедно с черния пипер и солта и се варят 10 минути на средна сила на котлона. Супата се пасира, а преди сервирането се добавят нарязаните на ситно сьомга и маслини.