Супите са чудесен начин, от една страна, да даваме на организма си течна храна, което подпомага храносмилането, от друга страна, те могат да бъдат изключително засищащи, вкусни и не на последно място – стоплящи, подходящи за зимата. Приготвянето им обикновено не отнема много време, а това ги прави много подходящи и за вечерна консумация. Как да добавим супер съставки към супите, които приготвяме, и да осъвременим старите и омръзнали рецепти?
Пилешка супа със сушени кайсии
Сушените кайсии са истинска здравословна бомба от баластни вещества и освен това спокойно могат да придадат на супата ни уникален вкус. Супата е с ниска стойност на въглехидрати и затова представлява чудесна вечеря.
Необходими продукти за две порции:
- 1 домат
- 300 грама обезкостен пилешки бут
- 1 голяма глава лук
- 40 грама сушени кайсии
- 750 мл. Пилешки бульон
- 2 моркова
- 300 грама грах от консерва
- Сол и пипер, лют червен пипер, зехтин
- Сметана 10% - 2 лъжици
- Пресен магданоз
Приготвяне:
На огъня се слагат пилешкият бульон и добавеният към него домат. Пилешкото месо се нарязва и се сварява за около 30 минути на средна сила на котлона. В същото време се режат морковите, лукът и кайсиите, а сметаната се смесва и обърква със зехтина и червения пипер. След 10 минути варене на месото се добавят зеленчуците и кайсиите и се варят в бульона 20 минути. Сметаната се сервира като добавка, а супата се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва с нарязан пресен магданоз.
Зелена кокосова супа със скариди
Джинджифил, кокосово мляко, скариди, селъри, грах – супер съставки на една супер засищаща супа, подходяща и за обяд, и за вечеря.
Необходими продукти за две порции:
- 250 грама селъри
- 1 глава лук
- 10 грама пресен джинджифил
- 200 мл. нискомаслено кокосово мляко
- 400 мл. зеленчуков бульон
- 250 грама грах
- черен пипер
- половин консерва царевица
- 140 грама сварени скариди
- Сок от една лимета
Приготвяне:
Нарязват се наситно лукът и селърите, а джинджифилът се стърже. Зеленчуковият бульон, кокосовото мляко, лукът, джинджифилът, селърите, грахаъти две щипки сол се варят на среден огън около 20 минути. Изваждат се няколко лъжици от зеленчуците, а останалата част се пюрира. Добавят се всички зеленчуци отново в супата, заедно със скаридите и царевицата. Добавя се на вкус черен пипер и сокът от една лимета.
Люта супа с бадемово масло
Бадемовото масло е суперхрана, която лесно може да се включи в супа, подходяща за вечера, заради високото си протеиново съдържание.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 10 грама пресен джинджифил
- 2 чаени лъжици масло от рапица
- 1 чаена лъжица къри
- Един домат на парчета
- 300 мл. масло от бадеми
- 300 мл. зеленчуков бульон
- 500 грама карфиол
- Куркума
- 100 грама йогурт – 1,5 % мазнини
Приготвяне:
Нарязва се лукът и джинджифилът се настъргва, смесват се с маслото от рапица и кърито и се загряват. Доматите, зеленчуковият бульон, карфиолът и бадемовото мляко се добавят и 15-20 минути се варят. Супата се овкусява със сол и куркума. Накрая се добавя йогуртът и се сервира с украса от пресни листа.
Италианска зеленчукова супа
Няма как супата да е италианска и да не се добавят макарони, затова и е препоръчителна за обяд.
- 1 голям картоф
- 1 глава праз лук
- 1 домат
- 150 грама грах
- 800 мл зеленчуков или пилешки бульон по избор
- 50 грама къси макарони, подходящи за супа
- Бахар
- Сол
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. настъргано твърдо сирене
Приготвяне:
Картофите и празът се измиват, почистват и нарязват и се задушават за кратко в зехтина. Добавят се грахът, бульонът, нарязаният домат и лук и две щипки сол. Варят се около 15 минути и се добавят макароните, които обикновено се варят около 8 минути. Супата се овкусява с подправките и се поднася с натрошеното сирене.
Веганска супа с моркови и куркума
Необходими продукти:
- 500 грама моркови
- 20 грама пресен джинджифил
- 1 глава лук
- 2 глави селъри
- 700 мл. зеленчуков бульон
- 1 чаена лъжица куркума
- 200 грама пресен спанак
- 1 банан
- 1 лимета
- 1 ч. л. соев сос
Приготвяне:
Морковите и джинджифилът се режат, лукът се разрязва на 4, а селърите – на кръгчета. Всички те се смесват със зеленчуковия бульон, добавя се лъжицата куркума и се варят 10 минути на бавен огън. Междувременно измиваме и нарязваме спанака и го добавяме към супата. Бананът се реже на шайби и лиметата се изцежда. Супата се овкусява със сока от лиметата и соевия сос, а парчетата банан се добавят при сервиране.
Картофена супа с маслини и сьомга
Картофената супа е засищаща и подходяща за обяд, а сьомгата й придава един нов и нетрадиционен вкус.
Необходими продукти:
- 300 грама картофи
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 литър зеленчуков бульон
- 50 грама зелени маслини без костилки
- Прясно смлян черен пипер
- 120 грама сьомга – по желание или пушена, или сурова
- Сол
Начин на приготвяне:
Картофите, чесънът и лукът се измиват, почиства и режат. Добавят се към бульона заедно с черния пипер и солта и се варят 10 минути на средна сила на котлона. Супата се пасира, а преди сервирането се добавят нарязаните на ситно сьомга и маслини.