Още Хипократ използва чесъна за третиране и лекуване на различни болести и състояния. Днес действието на чесъна е доказано. И макар този зеленчук да има много противници, които не обичат аромата му, дори те трябва да се замислят, защото неговото действие е наистина уникално.
Чесънът е зеленчук от семейството на лука. Расте в различни краища на света и е любима подправка на много кулинари, благодарение на отличителния си вкус и мирис. От химична гледна точка чесънът съдържа съединението алицин. Това е сяросъдържащо съединение, което се получава, когато чесънът се реже или мачка, тоест при контакт с въздуха. Това е едно от съединенията, които, от една страна, дават уникалните вкусови качества на чесъна, от друга, го правят толкова мощно въздействащо върху организма ни средство.
Една глава чесън (около 30 грама) съдържа:
Всички тези хранителни качества се съдържат в едва 42 килокалории, което го прави една от най-диетичните и в същото време питателни храни.
Това не е мит и нарицателното „природният антибиотик” не е случайно. Честата употреба на чесън намалява продължителността на боледуване и може да предпази от настинка или грип. Според проучвания дневна доза от около 3 грама чесън на ден може да намали броя на дните, които прекарваме болни, с 61%.
4 скилидки чесън на ден водят ефективна борба с високото кръвно, което го прави добър помощник на сърдечно-съдовата система. В същото време намалява нивата на „лошия” LDL-холестерол.
Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори с оксидативния стрес. Съвместното действие на антиоксидантите, намаляването на „лошия” холестерол и високото кръвно превръщат чесъна в защитен механизъм срещу болести като деменция и Алцхаймер.
Чесънът е едно от средствата, използвани от древни времена, за стимулация на тялото при физически натоварвания. Той намалява умората и стимулира тялото.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: