Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Видовете диети и какво трябва да знаем за тях?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Диети, Новини, Здравословно хранене, Отслабване | Все още няма коментари. | 4669 прегледа на този пост

Съдържание на Видовете диети и какво трябва да знаем за тях?


Всички сме се ограничавали волно или неволно от хранене, тоест сме спазвали определен вид диета. Какви са основните видове диети и могат ли да ни помогнат или навредят те?

Нисковъглехидратна диета

Диета на Аткинс, на Дюкан, на Луц …

Типичен признак е ниският прием на прости и сложни въглехидрати и увеличеният такъв на белтъчини и мазнини. Действието се състои основно в намаление на хормона инсулит, който контролира апетита в голяма степен. Нивото на кръвната захар остава относително високо и това осигурява чувство на ситост. Огромно предимство на този тип диети е, че следва бързо отслабване. В по-дългосрочен план обаче е възможен йо-йо ефектът и дори качване на повече килограми, отколкото са свалени. Друг недостатък е, че се сваля също от мускулната маса.

Всички сме се ограничавали волно или неволно от хранене, тоест сме спазвали определен вид диета.Диети на забраните

Диети според кръвната група, монодиети (включващи само един вид плод, зеленчук)

Като много известната в последно време e картофена диета. Принципът на тези диети се състои в намаляване на апетита до крайност. Това се постига чрез едностранния и еднообразен прием на храна. Ефектът на сваляне на килограми е бърз и видим, но с този тип диети вниманието трябва да е обострено, тъй като при тях се получава недостиг на важни хранителни вещества (липса на разнообразно хранене). Затова и оптималното време за спазване е около 3 дни. Като след това трябва да следва разумно захранване.

Разделно хранене

Диета Fit-for-life, Montignac метод

При този метод не се залага на строгите ограничения, а единствено на съчетаването на различните видове хранителни вещества. Голям недостатък е, че е много трудно непрофесионалист да изготви такъв хранителен план и освен това периодът на спазване трябва да е доста дълъг. Ако храните не са съчетани по правилен начин, ефектът ще е по-скоро обратен, тъй като калорийният прием не се намалява.

„Бързи“ Диети

Диета, при която не се вечеря, на половин порция, редуване на „постни“ и нормални дни

Типично за метода е намаляването на порциите и количеството на калорийния прием. При някои видове се избягва храненето след 6 часа вечерта, при други се спазват дни, в които се приемат само сокове. Ефектът при спазване е бърз, но продължителното гладуване или лишаване от основни групи хранителни вещества трябва да се съблюдава от специалист. В противен случай е придружено от редица странични ефекти, включително и загуба на мускулна маса, което не трябва да допускаме по време на хранителен режим.

Палео-диетата

Така популярната диета в последните години представлява връщане към храните, за които сме създадени, а всъщност може да се разглежда като вариант на безвъглехидратната диета. Тъй като основните хранителни вещества, които трябва да се избягват, са зърнените храни, млечните продукти, бобовите, захарта и сложните въглехидрати като картофи и ориз. Ефектът е бърз, тъй като се набляга на протеините, но всъщност диетата ни лишава от основни хранителни вещества и може да ни подтикне към доста изкушения.

Какво е йо-йо ефектът? Как да го предотвратим?

За съжаление този ефект е познат на почти всички хора, подлагали се на диета. Фазите на това колкото физическо, толкова и психическо състояние са няколко и при диета трябва да внимаваме да не ги допуснем:

  • „Дебел/а съм“ – следва решение за намаляване на калорийния прием
  • При спазване на определен ограничаващ режим ефектът е видим и започваме да се мотивираме да спазваме още по-стриктно ограниченията, които си налагаме.
  • В един момент загубата на килограми спира. При намален калориен и въглехидратен прием организмът привиква към пестене на енергия. Липсата особено на гликоген кара организмът да се опитва да го съхрани и в черния дроб, и в мускулите. Ако местата, където се съхранява, са запълнени, организмът го преобразува в мазнини.
  • „Няма смисъл!“ Мотивацията спира в този момент, когато резултатите вече не са толкова видими. Започва и големият глад за всичко забранено – позволяваме си го и тъй като организмът е свикнал на обмяна на веществата при ограничено хранене, той започва да преобразува много бързо всичко прието в мазнини.

За да се избегне омагьосанияt кръг на йо-йо ефекта, се препоръчва спазването на някои прости правила при диета:

  • Да не се сваля повече от килограм на седмица
  • Движението и хранителният план вървят ръка за ръка 
  • Преминаване не към диета, а към хранителен режим, който е здравословен и променя към добро хранителните ни навици за в бъдеще
  • Удоволствие от храненето, а не обвинение към него, че ни прави дебели
  • Балансиран прием на основните хранителни вещества: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Прочетете още: Няма универсална диета!

Видовете диети и какво трябва да знаем за тях? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™