Един от традиционните проблеми на съвременния начин на хранене е, че включва консумацията на голямо количество натрий и много малко калий. Защо трябва да си набавяме достатъчно количество от минерала калий и кои са храните, от които можем да го направим?
Важността на минерала калий и как да си го набавим?
За какво е важен калият?
Изследвания показват, че намаляване на количеството консумирана сол и увеличаване на приема на минерала калий може да намали риска от инфаркт с 21%, както и да намали възможността за други заболявания на сърдечно-съдовата система. Най-важната функция на калия е да защитава кръвните клетки от вредните влияния на оксидативния стрес. Възрастните трябва да приемат доза от 4,7 мг на ден от минерала.
Сладки картофи
Сладките картофи често са причислявани към суперхраните и това не е случайно. Един средно голям сладък картоф съдържа 695 мг. калий, само 131 ккал., голямо количество фибри, бета-каротин и "добри“ въглехидрати. Сладките картофи са вкусни и чудесна добавка към много ястия, освен това могат да се консумират и самостоятелно.
Доматен сос
Доматените сосове, а не доматите, са чудесен източник на калий. ¼ чаша доматен сос ни дава около 650 мг. от важния минерал. Доматените сосове са лесен начин да си набавим необходимото количество калий, тъй като можем да ги включваме по различни начини в ежедневието си: добавка към пица, спагети, основни ястия.
Бобови храни
Както белия боб, така и зеленият са изключително полезни за сърцето и водят списъка с храни, които съдържат голямо количество фибри. Грахът и лещата са също водещи в съдържанието на фибри. Половин чаша от бобовите съдържа 600 ккал. калий.
Йогурт
Йогуртът съдържа голямо количество калий, пробиотици, протеини, калций. Това са 4 наистина добри причини да го включваме често в менюто си. Добрата новина е, че йогуртът е универсално приложим – за закуска, за междинна закуска, като добавка към десерти, за салата. Обикновеното мляко също е източник на калий, но в малко по-занижени нива.
Миди
Мидите са богати на калий и са най-добрият източник в света на витамин В12. Ако сте любители на морска храна, не се колебайте да ги използвате по-често. Като например като добавка към паста.
Сини сливи
Сините сливи имат значителни ползи за организма: поддържат активен и храносмилателния тракт, съдържат голямо количество калий и ни помагат да поддържаме костите си здрави. Половин чаша сини сливи съдържа 400 мг. калий.
Морков
Морковеният сок е един от най-бързите начини да си набавим калий, фибри и здраве за очите. В ¾ пълна чаша се съдържат около 500 мг. калий, а фрешовете са най-бързият начин да си набавяме необходимите на организма полезни вещества.
Риба
Рибите като камбала или риба тон съдържат много калий. Други опции са треската или пъстървата. Калият не е единствената причина да консумираме поне 2 пъти в седмицата риба и морска храна. Друга причина са ненаситените и изключително полезните Омега-3 мастни киселини, които увеличават продължителността на живота и предпазват от сърдечни заболявания.
Банани
Бананите са друг бърз начин да си набавяме много калий – един средно голям банан съдържа 400 мг. калий. Те са също така подходящи за здравословен междинен снакс, забързват метаболизма ни и с тях приемаме "добри“ въглехидрати, които ни засищат за по-дълго.
Портокалов сок
Прясно изцеденият фреш (сок) от портокал е една от най-здравословните напитки, които можем да подарим на организма си. 3/4 пълна чаша с портокалов фреш ни носи 345 мг. калий и още много здравословни ползи като: калций, фолат и В-витамини.