Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Интересни факти за рибата и малко полезна информация

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 2643 прегледа на този пост

Всеки знае, че трябва да яде риба. Знаете, но не го правите, нали?  

Ще се опитаме да Ви убедим колко полезна е рибата с няколко факта:

Японците,които похапват ежедневно риба, страдат по-малко от сърдечни заболявания.

  • Японците си хапват ежедневно по около 400 грама риба. Статистиката показва, че те значително по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания по отношение на европейското население.
  • Редовната консумация на риба намалява с 60% опасността от Алцхаймер. 
  • В рибното месо се съдържат витамините А, D, Е, В1, В2, В6 и В12. Особено полезни в това отношение са мазните риби – лакерда, скумрия, сьомга, паламуд, риба тон, херинга, сардина и др.
  • В рибата се съдържат незаменимите мастни киселини – Омегa-3 и Омега-6, които възпрепятстват натрупването на лош холестерол. С най-високо съдържание на Омега-3 са: скумрията, сьомгата, херингата, леферът, риба-меч и розовата пъстърва.
  • Сьомгата е най-богата на протеини. Само 120-150 гр. сьомга осигурява нужната дневна доза протеини за човека. Храненето със сьомга подпомага ускоряването на метаболизма. А знаете ли, че това е единствената риба с оранжев цвят?

Някои хитрини за приготвяне на риба:

Печената риба на скара е най-диетична.

  • Рибата, печена на скара, е най-диетична. За скара са най-подходящи по-тлъстите риби: скумрия, сьомга и риба тон. Толстолобът е тлъста риба и филе на скара от нея е полезно за всеки спортист, но забелязали ли сте, че тази риба мирише особено – за да отстраните миризмата, първо трябва да отстраните една костица в основата на главата и началото на гръбначния стълб. Така миризмата след измиване на рибата изчезва.
  • По-постните риби са по-вкусни, ако се задушават или пекат във фолио или някакъв сос.
  • Ако приготвяте рибата на пара, слагайте любимите си подправки във врящата вода. Рибата ще поеме ароматите им.
  • Ако ще приготвяте костур, първо го одерете. Месото му е вкусно и полезно, но кожата не става за ядене. 
  • Хайверът на моруната, чигата и есетрата е много по-ценен по състав от самото им месо.  

И последно, няколко интересни факта за рибата:

  • Рибите са една от шестте основни групи животни и са приспособени към живот изцяло във водата. Те са първите гръбначни, чиито крайници са перки.
  • За пръв път при рибите се среща двукамерно сърце.
  • Рибите са студенокръвни животни – телесната им температура е същата, както на заобикалящата ги среда.
  • Дишането им се осъществява чрез хриле.
  • Някои видове мигрират от соленоводни към сладководни басейни и обратно, за да изхвърлят хайвера си.
  • Много видове от цихлидите мътят яйцата в устата си.
  • Най-страшните и едни от най-големите хищници във водата – акулите и скатовете, имат хрущялен скелет, който им позволява по-голяма подвижност.  
Интересни факти за рибата и малко полезна информация Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™