От известно време фрешовете или, иначе казано, изцедените плодове (най-вече цитруси) добиха особена популярност. В стремежа си да се храним още и още по-здравословно понякога прекаляваме с тях, като смятаме, че правим услуга на организма си. Наистина ли е така? Равностойни ли са по съдържание плодовите извлеци и целите плодове?
Какво трябва да знаем за фрешовете?
Ползи от приема им:
- Често в забързаното ежедневие те са най-лесният, бързият и удачният вариант да се снабдим с необходимата доза витамини и минерали
- Спестяват ни много време и усилия, тъй като вече се предлагат на много места готови, изцедени пред клиента сокове
- Приемът им е по-добър вариант от това въобще да не консумираме плодове
Плодовете са доказано полезни:
Много диети изключват изцяло плодовете, тъй като те съдържат захари. Ако спазваме такава диета, задължително трябва да намерим адекватен начин да включим плодовете в менюто си, като ги редуваме (1 ябълка или 1 круша на ден не само че няма да навредят на диетата Ви, но и ще я направят по-ефективна). Плодовете:
- Помагат при превенцията на хронични заболявания
- Съдържат влакна, които изчистват организма от натрупани вредни вещества
- Съдържат витамини, минерали, фитохимикали
- Важно е да се отбележи, че голяма част от полезните плодови компоненти се намират в корите им или във влакнестата им част, която често бива премахвана при употреба.
Какви са аргументите против?
Защо е спорна ползата от фрешовете?
Повечето сокоизстисквачки или цитрус преси са така направени, че след изцеждането на сока от плода останалата част бива изхвърлена. Това директно означава унищожаване на голяма доза хранителни вещества плюс унищожаване на така полезната влакнеста част. Освен това дали пием качествен фреш зависи от качеството на машината, която го приготвя, тъй като при досега на плода с въздуха и при по-висока температура се унищожават полезните фитохимикали, витамин С и някои витамини от групата В.
При процеса екстракция, който протича при извличането на сока от плода, се променят, а понякога унищожават, диетичните влакна на растението. Те са особено полезни: регулират храносмилането, нивата на кръвната захар и холестерола, помагат при превенцията от заболявания.
Аргументът, че фрешовете са по-лесно усвоими от целите плодове, е абсолютно неуместен. Плодовете са едни от най-леките и лесноусвоими храни заедно със съдържащите се в тях хранителни вещества. Те са бързо усвоявани и храносмилани, затова и е важно да ги приемаме преди основно ястие или няколко часа след това (но не непосредствено преди лягане).
Да приемаме ли фрешове?
- Когато нямаме време и това е единствената ни алтернатива, да! Но е важно да знаем от къде купуваме фреша. Той е годен само 15 минути след направата му – след това хранителната част на плодове бива унищожена и ефектът е същият все едно приемаме натурален сок – пием предимно захари (това е едно от местата, на които е скрита захарта). Преди пресоването им плодовете трябва да бъдат измити грижливо. Ако имаме възможност, най-добрата алтернатива е да приготвяте фрешовете вкъщи сами на добра машина, за да сме сигурни в качеството на продукта.
- Когато можем да си позволим да отделим необходимото време за приготвянето на прясна салата, на плодова салата или просто да похапнем цял плод като междинна закуска, това представлява оптималният прием на пресните плодове и зеленчуци. Ако похапвате ябълка или круша, задължително го правете с кората, а корите на цитрусите може да добавите към различни ястия или дори да настържете на салата. Половината от съдържащото се витамин С в лимона се намира в неговата кора.