Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

„Лошите” и „добрите” въглехидрати – част 1

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 3431 прегледа на този пост

Съдържание на „Лошите” и „добрите” въглехидрати – част 1


Отказването от храните с добавена захар означава сваляне на килограми. По време на пролетта и малко преди лятото е времето на започване на драстични диети, купуване на карти за фитнес за един месец и гладуването от утре, защото това е времето, когато искаме бързо и неусетно да влезем във форма (ако може с по-малко пот и повече забранени храни). Повечето хора вече са установили по лесния или трудния начин, че бърз и в същото време ефективен метод за сваляне на килограми и за стягане на отпусната фигура няма. Затова и когато започваме диета, е добре да знаем всичко за въглехидратите, защото те са най-често „орязавани” в най-масовите диети. Наистина ли са толкова лоши те, те ли ни карат да пълнеем, трайно ли е отслабването, когато ги спрем? Прочетете отговорите и след това умно решете каква точно да е без- или нисковъглехидратната Ви диета!

Какво трябва да знаем за въглехидратите?

Какви видове въглехидрати има?

Чисто химически въглехидратите са молекули, които съдържат въглерод, водород и кислород. В аспект хранене и здраве въглехидратите се нареждат сред трите абсолютно необходими хранителни групи заедно с протеините и мазнините.

Въглехидратите биват 3 вида и не всички са шоколадовите вафли, които обикновено си представяме, когато чуем „въглехидрати”:

  • Захари – сладки, къси въглехидратни молекули, които се срещат в храните. Например: глюкоза, фруктоза, галактоза, сукроза.
  • Нишесте/скорбяла – по-дълги въглехидратни молекули, които евентуално се разкъсват до глюкоза в храносмилателния тракт
  • Фибри – подпомагат действието на полезните бактерии в храносмилателния тракт

Добри и лоши въглехидрати и кои да избягваме. Главната цел, с която приемаме въглехидрати, е да ни осигуряват енергия. Повечето въглехидрати се разпокъсват от ензимите до глюкоза, която директно се използва от организма като енергия. Ако това не се случи, приетият въглехидрат се складира като мазнина за по-следваща употреба.

Фибрите са голямо изключение. Те не доставят енергия директно, но „хранят” полезните бактерии в стомаха, като по този начин подпомагат в значителна степен храносмилането.

Натурални и рафинирани въглехидрати

Както и при другите хранителни групи, и въглехидратите се различават по своя произход и/или направа. Различното производство на въглехидрата има като следствие различно въздействие върху тялото.

Основната разлика между произведените или рафинирани въглехидрати и натуралните такива е тяхното съдържание на фибри. В един хамбургер фибри няма да намерите, но в една ябълка, която съдържа натурални въглехидрати, фибрите изобилстват. От едната страна на монетата, рафинираните въглехидрати са: белият хляб, бялата паста, белият ориз, плодовите сокове, всички сладкиши с бяла захар и самата бяла захар.

Натурални въглехидрати, пълни с фибри, можем да консумираме със зеленчуци, бобови храни, картофи, пълнозърнести храни, плодове.

Черният хляб е добър източник на натурални въглехидрати.Не е трудно да се отгатне, че натуралните въглехидрати са тези, които ни носят ползите от приема на тази хранителна група – те подобряват метаболизма, грижат се за кожата, за храносмилането и предпазват от заболявания.

Безвъглехидратната диета

Тя е бърза и ефективна, особено при хора, които имат и здравословни проблеми: намалява нивата на кръвната захар, на триглециридите, на „лошия” холестерол. За хора, които страдат от затлъстяване (това може да се установи чрез изчисляването на ИТМ – индекса на телесната маса), страдат от диабет тип 2 или имат метаболитичен синдром (болестно забавяне на метаболизма), този тип диета може да има животоспасяващ ефект.

Умно решение за всички останали, които търсят сваляне на килограми, е нисковъглехидратната диета, която ограничава, но все пак не изключва тази така важна група хранителни вещества. При нисковъглехидратната диета се ограничават всички рафинирани въглехидрати, но натуралните остават в ежедневното меню. Така организмът не бива лишаван от необходимите му фибри, витамини и минерали.

Въглехидратите не са причина за покачване на теглото

не трябва да се отказваме от фибрите в плодовете и зеленчуците. Това, че спирайки въглехидратните храни, бързо сваляме килограми, не означава, че именно въглехидратите са причина за качването им. Прекаляването обаче с храни, които имат добавени захар и други обработени въглехидрати, може да доведе до покачването и на килограмите.

Човечеството се храни с въглехидрати от древността и 2 от най-известните и здравословни диети в момента (Средиземноморската и Палео диетата) включват здравословни въглехидрати в менютата си. Едва през 1980 година започва бумът на затлъстяването, за който често са обвинявани именно въглехидратите. За да свалим вината от всички видове въглехидрати, трябва да си спомним, че едни от най-здравите и продължително живеещи хора в света не изключват здравословните натурални въглехидрати от ежедневието си – хората от океанските райони, азиатците и жителите на Средиземноморието.

„Лошите” и „добрите” въглехидрати – част 1 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™