Факт е, че шоколадът и бананите са висококалорични, което моментално ги изключва от диетите и хранителните режими. Факт е обаче също, че са и много вкусни, затова е важно да знаем как да включваме тези сладки удоволствия в хранителния си режим или ежедневното си хранене.

Какви видове шоколад има?

Неподсладеният шоколад има процентно съдържание от 85 до 100%.

Процентът какао, който е изписан на опаковките шоколад, всъщност представлява съотношение между общото тегло на продукта и съдържанието на какаови зърна, шоколадов ликьор и какаово масло. Шоколадовият ликьор е гъста течност, която се получава при смилане на сърцевината на какаовите зърна. Той съдържа както какао, така и какаово масло в съотношение около 50 на 50.

Неподсладеният шоколад има процентно съдържание от 85 до 100%. Това е най-чистата форма на шоколад, която е доста горчива и обикновено се добавя при производството на бисквити и сладкиши.

Така нареченият черен или натурален шоколад (65-80%) е най-здравословната форма, която можем да намерим, тъй като за да бъде един шоколад здравословен, трябва да има поне 70% съдържание на какаови зърна.

Повечето видове млечен шоколад съдържат едва 10-20% какао, което ги прави крайно неблагоприятни за организма ни, тъй като, освен ниското съдържание на какао, имат високо съдържание на захар и изкуствено сухо млечно вещество.

Белият шоколад няма какаово съдържание, съдържа какаово масло, захар и млечна маса, затова и е крайно непрепоръчителен, ако искаме да се храним здравословно.

Как шоколадът да не навреди на фигурата ни?

Чрез намаляване на приема му, тъй като целият изкушаващ стограмов шоколад е изключително много за организма ни. Освен чрез по-малкото количество, което хапваме, можем да включим тъмния шоколад и чистото какао в менюто си чрез колкото вкусни, толкова и здравословни рецепти.

Една лесна здравословна идея – шоколадов пудинг с тиква

Полезна ли е комбинацията банани с шоколад?

Необходими продукти:

240 мл. оризово/соево/орехово мляко; 60 гр. тиквено пюре; 3 с. л. несладко какао на прах; 3 с. л. кленов сироп или друг заместител на захарта по желание; канела; ванилов екстракт и 4 с. л. царевично нишесте.

Начин на приготвяне:

Разтворете царевичното нишесте в 100 мл. мляко до получаване на еднороден крем. Сложете в тенджера така получената смес заедно с всички останали съставки и разбъркайте с тел за разбиване. Вари се на среден огън при постоянно разбъркване за около 5 минути. Сместа се сваля от котлона и се разсипва в подходящи чаши. След охлаждане на пудинга може да се консумира.

Как действат бананите на организма ни?

  • Борят се с депресията, благодарение на високите нива триптофан, който се превръща в серотонин (или хормона на щастието).
  • Помагат при махмурлук
  • Предпазват от рак на бъбреците, диабет, остеопороза, слепота, инфаркт и инсулт.
  • Предпазват от мускулни спазми, затова се препоръчват преди и след тренировки.
  • Високите нива на калий ни помагат да бъдем по-концентрирани.
  • Действат като пробиотик, като стимулират растежа на полезни бактерии в червата.
  • Понижават кръвното налягане.

За да не прекаляваме с приема им, може да включим половин банан в смутита като комбинация с други плодове като манго, авокадо, ябълка или заедно със зеленолистни зеленчуци като спанак, целина, магданоз. След тренировка за възстановяване особено сутрин е добре да включим банан в менюто си – например към овесената каша. Нужни са ни само овесени ядки, чаша и половина обезмаслено мляко и половин банан, който добавяме към кашата.