Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ролята на пробиотиците в организма

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Витамини и минерали, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3403 прегледа на този пост

Съдържание на Ролята на пробиотиците в организма


Пробиотиците представляват група живи микроорганизми, които имат адекватната концентрация, за да окажат благоприятно въздействие върху организма. Много от пробиотичните средства представляват бактерии, които са едноклетъчни организми. Колко е важно да приемаме пробиотици, когато се налага да използваме антибиотици?

Бактериите в стомаха могат да бъдат и добри, и лоши.

Как действат пробиотиците?

Микроорганизмите в човешкото тяло

За да разберем ролята на пробиотиците, като за начало ще трябва да си припомним някои микробиологични основи на структурата на човешкото тяло. Когато се говори за микроорганизми и бактерии, обикновено реакцията е веднага негативна. Ние ежедневно се борим с унищожаването на бактериите и микроорганизмите в дома ни чрез препарати, на ръцете ни чрез антибактериални кърпички и лосиони, а изведнъж се оказва, че някои от тях могат да бъдат полезни за организма ни. Това е така, тъй като човешкият организъм е „домакин” на редица бактерии и микроорганизми, повечето от които се намират по кожата ни или в червата. Интересен факт е, че количеството микробни клетки, които могат да се намерят в човешкия организъм, са повече от клетките на човешкото тяло. Повече от 1000 вида бактерии и микроорганизми намират дома си в човешкото тяло, като по този начин осигуряват и подпомагат осигуряването на здрава вътрешна среда.

Пробиотици за здраве

Светът е пълен с микроорганизми и антибактериалните кърпички трудно биха ни помогнали да се справим с премахването им. Добрата новина е, че колкото вредни бактерии има, толкова са и полезните. „Приятелски” настроените бактерии подсилват имунната ни система и ни помагат да се справим с вредните такива. Във всеки организъм балансът между добрите и лошите бактерии е много тънък и нарушаването му води до болест, затова и трябва да бъде добре поддържан. Този баланс може да бъде нарушен от следните фактори:

Добрите бактерии са важни за поддържане на добра чревна флора.

 • Прием на антибиотици. Антибиотиците разрушават всички бактерии, които се намират в организма ни, и не различават добрите от лошите. Затова и при прием на антибиотици (когато не приемаме пробиотици), имаме проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт и спад в имунитета. Проблеми, които могат да доведат до бъдещи още по-усложнени заболявания.
 • Нарушени ензимни функции в организма. Много заболявания и състояния могат да доведат до нарушаване на ензимната система в организма, която също е от основно значение за поддържане на общото здраве. Когато в организма е налице лактозна или глутенова нетолерантност, говорим за такива с проблеми с функционирането на ензимите (липсват ензимите, които разграждат тези белтъци). Тогава отново може да бъде нарушен балансът между полезни и вредни бактерии.
 • Попадането в организма на вредни бактерии. „Лошите” бактерии и най-вече нарушаването на установения баланс в организма причиняват редица бактериални болести, които лекуваме с антибиотици.
 • Нестероиди противъзпалителни лекарства – нарушават вътрешната флора.
 • Хлорът във водата. Хлорът във водата е предназначен да убие възможните бактерии в нея, но с приема му в тялото ни нарушава и колонии от бактерии, живеещи в червата.
 • Радиацията и химиотерапията влияят върху вътрешното състояние на организма.
 • Завишеният прием на месо – пилешко и не само (както често се случва, когато искаме да отслабнем). Месото, което стига до масата ни, е обработено с редица препарати, включително и антибиотици, и това разрушава колониите от бактерии в червата.
 • Диета с високи количества мазнини и протеини – това са трудноусвоими продукти, което означава, че се задържат повече в тялото ни и предизвикват по-лоша чревна среда.

Всички тези състояния ни дават основание да приемаме пробиотици за здраве, по-добро функциониране на храносмилателната система, бърз метаболизъм, повишаване на имунитета и дори отслабване.

Бифидус бактерията е изключително полезна за стомаха.

Защо е важно да поддържаме добър баланс между добри и лоши бактерии в организма?

 • По-нисък холестерол
 • Защита от рак
 • Защита срещу хранителни натравяния
 • Защита срещу болести на храносмилателната система
 • Защита срещу хранителни нетолерантности – лактоза, глутен, захар, казеин
 • По-силен имунитет
 • Защита срещу лоши бактерии
 • Предотвратяване на диария, инфекции на уринарния тракт
 • По-добро усвояване на витамините от групата В
 • По-здрава и красива кожа
 • Предпазване от екземата при децата

Кои са най-известните пробиотични бактерии?

L. acidophilus образува колонии от добри бактерии, които интоксикират организма (намаляват количеството на карцерогенните елементи) и предпазват от заболявания.

Bifidobacteria, известна ни от киселото мляко, е истински дар, от който трябва да се възползваме ежедневно. Освен редицата положителни въздействия върху стомашно-чревния тракт, кожата и диетата ни, Bifidobacteria доказано предпазва от образуването на тумори, като убива ензимите, които водят до формирането им.

L. salivarius подпомага абсорбирането и усвояването на витални субстанции (витамини и минерали).

L. rhamnosus е мощен имуностимулатор, който подпомага борбата на тялото с „вредните елементи” до 3 пъти повече от нормалното.

Ролята на пробиотиците в организма Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™