Кейл е царят на зелените салати. Вече е доказано, че е една от най-богатите на хранителни вещества храна в света.

Кейл е зеленчук, който има невероятни ползи за организма.

Какво трябва да знаем за кейл?

Какво всъщност е кейл?

Растението не е толкова известно все още и най-важното за него е, че е роднина на всички видове зеле, които познаваме – зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле – част е от семейство кръстоцветни. Освен това кейл може да бъде с различни цветове листа – лилави или зелени. Най-известният вид кейл има къдрави зелени листа и твърда структура.

Порция кейл съдържа:

Освен това порция от растението е подходяща за диета, както всички зелени салати, тъй като съдържа 33 ккал, само 6 гр. въглехидрати (2 от които фибри) и 3 гр. протеини.

Ползите от кейл не свършват до тук – съдържа много малко количество мазнини, но все пак съдържа алфа-линоленова киселина, която представлява Омега-3 мастни киселини.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са особено важни за защита на организма от вредното въздействието на свободните радикали.

Кейл съдържа кварцетин и камферол, които имат силно съдово- и сърцепредпазващо, противовъзпалително действие, намаляват кръвното налягане, имат противоракови, антидепресантни и антивирусни ефекти.

Освен това кейл съдържа бета-каротин, витамин С, фалвоноиди, полифеноли.

Кейл може да се приготви като чипс за здравословин брънч.

Отличен източник на витамин С

Витамин С е важен нутриент и витамин – можем да си го набавяме от различни храни и хранителни добавки, също и от кейл. Той е водоразтворим антиоксидант и допринася за клетъчното здраве. Кейл съдържа 4,5 пъти повече витамин С от спанака. Купичка кейл може да ни даде количество витамин С колкото от един портокал.

Един от най-добрите източници на витамин К

Витамин К е важен нутриент, тъй като е важен за кръвосъсирването, активира определени протеини, като им дава способността да свързват калций. Една порция кейл ни дава над 7 пъти повече от необходимото количество витамин К на ден.

Противоракови агенти в кейл

Кейл съдържа сулфорафан, който доказано спира и предотвратява неконтролираното делене на клетките при рак. Съдържа също индол-3-карбинол – друга съставка, която се бори с рака.

Растението кейл е чудесна добавка към смутита.

Източник на редки минерали

Кейл е източник на минерали, с които повечето хора не се снабдяват достатъчно. Калций е един от важните нутриенти, които можем да си набавим от кейл и които са важни за здравето на ставите и клетъчните функции.

Магнезият защитава срещу диабет тип 2 и се съдържа в кейл.

Калий намалява кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и също можем да си набавим в добри количества от кейл.

Предимството на кейл пред останалите листни зеленчуци като спанак е, че съдържа по-малко оксалати. Оксалатите са субстанции, които могат да спрат усвояването на минералите.

Ползи за диетата

На прага на пролетта кейл ни дава много витамини и минерали и малко калории – идеалната комбинация за всяка диета. Макар че съдържа много малко количество калории, кейл все пак съдържа малко количество протеин и фибри. Както всички останали зелени салати, и тази ни дава чувство за запълненост на стомаха.

Как да консумираме кейл?

Известен е така нареченият чипс от кейл, който може да използвате като междинен снакс между ястията или като брънч при посрещане на гости. Намажете листата на кейл с екстра върджин зехтин или авокадо, добавете малко хималайска сол и запечете леко до изсъхване.

Чудесна идея е добавката на кейл към смути или салата за покачване на хранителните вещества, които приемаме.