Опитвате се да отслабнете, но все още не виждате резултати? Може би е време да проверите какво има в хладилника!

Какви храни Ви помагат да отслабнете?

Много хора, опитвайки се да отслабнат, намаляват общото съдържание на калории в това, което ядат, но не обръщат твърде много внимание на състава. В запасите им може да има много солени храни, ултра преработени или прекалено сладки.

Експертите смятат, че консумацията на храни, богати на фибри, помага за отслабване. Диетичните фибри са нискокалорични въглехидрати, които ни дават ситост, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и борбата с възпаленията в сърдечно-съдовата система. И ако искате да намалите мазнините по корема, фибрите ще бъдат Ваш пръв приятел и помощник!

Диетолозите са подбрали 33 страхотни продукта, които помагат в борбата с мазнините по корема. Добавете ги към диетата си, но също така не забравяйте да пиете повече вода, да останете активни и да намалите солта и захарта.

Фъстъчена паста

Една супена лъжица фъстъчено масло съдържа 8 грама протеин и 4 грама фибри, което я прави перфектната закуска за радост и ситост. Фъстъците, между другото, съдържат аминокиселина, която подобрява кръвообращението и помага на кръвоносните съдове да се "отпуснат“, което намалява отока.

Нахут

Растителните протеини и диетичните фибри правят нахута страхотна храна. Но също така е богат на антиоксиданти и полезни минерали. Опитайте да замените обикновеното брашно с нахут в печива или да добавите боб към месо и супи.

Тиквата е пълна с калий и фибри, което я прави чудесен вариант за здравословна закускаТиква

Тиквата е пълна с калий и фибри, което я прави чудесен вариант за здравословна закуска. Искаш ли нещо сладичко? Смесете пюрето от тиква с гръцко кисело мляко, канела и ситно нарязана круша. Ще се окаже задоволително и вкусно!

Грах

Една порция зелен грах съдържа 8 грама протеин и много други хранителни вещества, включително витамин С, магнезий, калий и желязо. Те спомагат за поддържане на натриевия баланс и подобряват газообмена на кръвните клетки.

Риба тон

Няма по-добър източник на здравословни животински мазнини от тези, открити в риба като риба тон, сьомга и сардини. Добавете малко постни протеини и е очевидно, че тази риба е шик вариант за обилен обяд или вечеря.

Витамин D, на който е богато филето от сьомга, помага за намаляване на наднорменото тегло, а витамин B6 помага за регулиране на настроението.Сьомга

Полиненаситените мастни киселини и важни микроелементи правят сьомгата идеално ястие. Витамин D, на който е богато филето от сьомга, помага за намаляване на наднорменото тегло, а витамин B6 помага за регулиране на настроението.

Картофи

Вярвате или не, печените или пържени картофи са чудесен източник на калий. А това от своя страна регулира натриевия баланс и може да намали подуването на корема. Картофите също са с високо съдържание на фибри, което ги прави здравословна храна (стига да не ги хвърляте дълбоко пържени, разбира се).

Тиквени семена

Тиквеното семе съдържа огромно количество имуностимулиращ цинк. Но по-важното е, че те са богати на фибри и протеини. Семената са удобни за носене със себе си за здравословна закуска.

Неподсладено кисело мляко

Ферментиралите храни (като мисо, кимчи и кисело зеле) съдържат пробиотици, полезни бактерии. Те могат да подобрят имунитета ни, да регулират функцията на червата и да намалят подуването. Но се уверете, че вашето кисело мляко не е пастьоризирано и съдържа живи култури.

Кефир

Подобно на киселото мляко, кефирът, обичан от руснаците, е страничен продукт от ферментацията на млякото. Той е пълен с пробиотици и е в състояние да се бори със запека. Ако това не е достатъчно, помислете колко протеин има в кефира!

Кисело зеле

Зелето е друга ферментирала храна, която обичахме, преди да стане масова сред милениалите. Киселото зеле е с високо съдържание на фибри, но с ниско съдържание на калории, което го прави чудесна (и вкусна!) добавка за обяд.

Овесени ядки

Пробиотиците попълват нашата чревна килера с полезни бактерии, а пребиотиците им помагат да се настанят удобно. В това отношение ползите от овесена каша не могат да бъдат надценени. Освен това овесените ядки са с високо съдържание на фибри, което Ви държи сити след закуска. Но внимавайте – инстантните овесени ядки не са по-добри от хляба по отношение на хранителните си качества.

онсумацията на бадеми помага за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол. Бадеми

Бадемите са богати на протеини, но това не е основното им предимство. Учените вярват, че консумацията на бадеми помага за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол. А бадемите ускоряват метаболитните процеси!

Орехови ядки

Тези ядки са истинска суперзвезда в секцията със сушени плодове. Те са богати на мононенаситени мазнини, което прави "гърците" много полезни за сърцето. Проучванията показват, че ядките помагат за намаляване на желанието за нещо нездравословно между храненията.

Шам-фъстъци

Чудили ли сте се защо шамфъстъкът се продава необелен? Така че можем да намалим темпото и да се забавляваме! Учените също са доказали, че яденето на обработен шамфъстък Ви помага да ядете по-малко. Нашият мозък вижда купчина черупки и си мисли: "Е, вече сме яли доста. Значи си пълен!"

Боровинка

Ако орехите са примата сред ядките, то боровинките са кралицата на горските плодове. Те са пълни с фибри и буквално пълни с антиоксиданти. Но в тези плодове има много малко захар

Малините са шампион по количество диетични фибриМалина

Малините са шампион по количество диетични фибри. Те са чудесна добавка към закуската: зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко или извара.

Зехтин

Растителните масла правят храната по-задоволителна, което помага да се избегне преяждането, а нерафинираният зехтин също намалява възпалението. Интересното е, че ибупрофен има подобен ефект върху нашето тяло!

Яйца

Ако яйцата не бяха толкова полезни, лисичките нямаше да ги крадат от кокошарниците! Но сега сериозно, яйцата са обилен, нискокалоричен и много удобен вариант за закуска, обяд или вечеря.

Боб

Всички вегетарианци знаят за ползите от бобовите растения, тъй като те съдържат най-много растителни протеини. А също - водоразтворими диетични фибри, микроелементи и витамини от група В.

Леща за готвене

Фибрите и устойчивото нишесте в лещата Ви поддържат сити и предпазват от преяждане. Добавете шепа към Вашата салата или супа за по-здравословно и по-вкусно лакомство!

Пълнозърнести продукти

Бялото брашно е дало лошо име на зърнените храни, когато става дума за отслабване, но пълнозърнестите са истинската сделка. Те са богати на витамини и минерали за поддържане на здравословен натриев баланс. Не забравяйте да се запасите с кафяв ориз и други зърнени храни!

Спанак

Листните зеленчуци са много полезни за тези, които се опитват да отслабнат, но спанакът е особено полезен. Богат е на калий и омега-3 растителни мазнини.

Кръстоцветни зеленчуци (особено зеле)

Кръстоцветните зеленчуци са шампиони по здравословно хранене. Могат да се добавят към яхнии или да се консумират сурови. Още по-полезно е, защото се запазват всички ценни микроелементи. Ето какво да добавите към Вашата диета:

  • бяло зеле
  • хрян
  • броколи
  • зеле
  • репичка
  • броколи
  • ряпа
  • карфиол
  • кольраби
  • репичка
  • китайско зеле
  • дайкон
  • брюкселско зеле
  • рукола

редовната консумация на авокадо доказано помага за намаляване на телесното тегло и помага на сърцето!Авокадо

Знаете ли, че авокадото е плод? Дори и да не, ето един интересен факт: редовната консумация на авокадо доказано помага за намаляване на телесното тегло и помага на сърцето!

Банани

Ако сте прекалили със солени гевреци или чипс, бананите, които са богати на калий, могат да помогнат за компенсиране на излишния натрий. Бананите също са чудесен пребиотик за подхранване на Вашия микробиом!

Кафе и чай

Кофеинът в кафето и чая активира метаболизма и ускорява метаболизма. Но не забравяйте: сладките млечни напитки с кафе не са кафе, а течни сладкиши!

Домати

Домати, гъби, моркови, краставици (и други потенциални съставки за салата) ни помагат да останем хидратирани. А това означава - и намаляване на подуването поради излишък на сол.

Аспержи

Този красив зеленчук се харесва не само на нас. Аспержите са пребиотик, което означава, че ще зарадват културите от полезни бактерии в нашите черва.

Цитруси

Калият в цитрусовите плодове помага в борбата с подуването, антиоксидантите се борят с възпалението (което може да бъде предизвикано от висцерална мазнина).

Цитрусите също помагат в борбата с дехидратацията за тези от нас, които са склонни да пият твърде малко вода.

Лук и чесън

Без тях нашите ястия биха станали много по-мрачни, но знаете ли кой би бил напълно тъжен? Бактерии! Лукът, чесънът, празът и шалотът са с високо съдържание на пребиотични фибри – страхотна причина да ядете повече и повече от тях.

Сладък картоф

Сладките картофи, тиквата и другите оранжеви зеленчуци са с ниско съдържание на калории и са вкусни. Те са богати на калий, бета-каротин, минерали и диетични фибри.

Билки и подправки

Ако искате да консумирате по-малко сол, билките и подправките ще ви помогнат.Искате ли да консумирате по-малко сол? Билките и подправките ще Ви помогнат! Много от тях имат диуретичен ефект, който помага за премахване на отока. Опитайте едно от следните:

  • босилек
  • кориандър
  • розмарин
  • мъдрец
  • естрагон
  • мента
  • риган
  • черен пипер
  • червен пипер чили.

Но не се ограничавайте. Фантазирайте!