Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Пробиотици и пребиотици – каква е разликата и каква е ползата им?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Пробиотици и пребиотици – каква е разликата и каква е ползата им?


По какво се различават пребиотиците от пробиотиците?

Пробиотиците и пребиотиците са много полезни за добрата чревна микрофлора и човешкия имунитетХиляди години човечеството търси рецепта за борбата със старостта. И. И. Мечников, А. А. Богомолец и други учени по света са се занимавали с проблема със стареенето и удължаването на живота.

Сериозен и значителен принос в световната наука става теорията за стареене на Иля Илич Мечников. Мечников се опитал да създаде „теория за правилен живот“, като смятал, че старостта и смъртта на човека настъпват в резултат на самоотравяне на организма с микробни и други отрови, които продуцират гнилостни бактерии в червата. Ученият забелязал, че дълголетниците от различни националности отдавна включвали в хранителния си режим кисело мляко. Например турците правели от кисело мляко особена напитка – ягур; калмиките, тартарите и хиргизите пиели кисело кобилешко мляко; арабите предпочитали квасеното мляко от камили. Славяните се смятат за изобретателите на киселите, сметаната, квасеното мляко.

За борбата със стареенето Мечников предлагал употребата на кисело-млечни продукти, например кисел, обогатен с културата Lactobacillus bulgaricus. Съвременните млечни компании и до сега произвеждат „мечников кисел“ по негова рецепта. Той е основоположник на концепцията за пробиотиците.

Понякога бъркат пробиотиците с пребиотици. Това не е едно и също нещо, макар че и едните, и другите имат жизнено важно значение за здравето ни. Те помагат на организма ни да подобри функциите си за храносмилане и укрепват имунната система.

Пробиотици

Тези микроорганизми играят роля в имунната система в червата. Те не позволяват на патогените или вредните микроорганизми да растат и да се развиват. Пробиотиците помагат да се стимулират стомашните сокове и натуралните ензими, необходими за правилното храносмилане, намаляват количеството и силата на страничните ефекти на антибиотиците, способстват разграждането на солите на стомашните киселини и нормализират липидния обмен.

Пробиотиците се борят с вредни бактерии и всички патогенни микроорганизми, подобряват чревната микрофлора и укрепват здравето на храносмилателната системаУпотребата на кисело-млечни изделия, които съдържат пробиотици, помага да защитим организма си от много заболявания. Повечето пробиотични бактерии се отнасят към два рода: лактобактерии (лат. Lactobacillus) и бифидобактерии (лат. Bifidobacterium), а също и много други видове бактерии-пробиотици (непатогенни разновидности на E. Coli, непатогенни разновидности на Bacillus (B. Subtilis), на Enterococcus (E. faecum, E. salivarius), млечно-кисели стрептококи и др.). Всеки род бактерии съдържа значителен брой видове, всеки вид е с различни щамове.

Това е важно да се помни, защото различните щамове могат да са полезни по различен начин за различните органи в тялото ни. Например щамът Shirota от вида Lactobacillus casei поддържа имунната система и помага за придвижването на храната през червата; щамът Bulgaricus от вида Lactobacillus delbrueckii е полезен за хората, които не могат да обработват лактозата, която се съдържа в млякото и производните му продукти.

Днес за много хора са достъпни много пробиотични хранителни продукти: кефир, кисел, закваска, сирене, кисело мляко, айран и други кисело-млечни продукти, а също така има и много медикаменти и хранителни добавки (под формата на барове, мюсли, прах, капсули и др.).

Пробиотици може да откриете в аптеките, в магазините за здравословно хранене, а също и в интернет. Ние от Biomall.bg предлагаме пробиотици на страхотни цени. Съветваме Ви, когато избирате пробиотик, да обръщате внимание на производителя. Колкото по-дълго време съществува една компания, толкова по-голяма е вероятността продуктите и да преминават през контрол, да са изучени, за такава компания ще говори нейната репутация. Освен това преглеждайте етикетите. Колкото повече информация има на етикета, толкова по-добре. Производителят е длъжен да гарантира определено количество микроорганизми в продукта до края на срока му на годност и това трябва да го пише на етикета. Много производители не посочват върху етикета информация за това какви щамове съдържа продуктът. Ако планирате да приемате пробиотици, свържете се с компанията-производител и изяснете с тях какви точно щамове бактерии се съдържат в продукта и какви изследвания са направени, за да се докаже тяхната полезност за здравето.

Не забравяйте и да съхранявате пробиотиците така, както е описано в инструкциите или на етикета. Когато си закупувате кисело-млечен продукт от магазина, трябва задължително да гледате крайния му срок на годност, а също и опаковката да не е повредена. Продуктът трябва да бъде достатъчно охладен (до +6°С).

Пребиотици

Пребиотиците са хранителни добавки, които не се обработват и които подобряват здравето на потребителя чрез избирателно стимулирате растежа и активността на полезната чревна микрофлора.

Пробиотици в комбинация с пребиотици имат положителен синергичен ефектПребиотиците са тип въглехидрати, който е основа за пробиотиците. Полезното действие на пребиотиците започва непосредствено в дебелото черво, където се стимулира растежът и жизнеспособността на полезните живи микроорганизми (пробиотиците), като се осигурява тяхната устойчивост и така организмът се защитава от вредни вещества. Пробиотиците и пребиотиците могат да се използват отделно, но заедно те имат по-бърз положителен ефект.

Те са предназначени за стимулиране на имунната система, като способстват развитието на полезни бактерии в корема, а освен това способстват потискането на патогенните микроорганизми. Пребиотиците възпрепятстват образуването на запеци и възпалителни заболявания на червата, те помагат да се намали образуването на газове и съдействат на чревния поток, възстановяват нормалната микрофлора на червата, стимулират синтеза на витамини от група B и K, а също така помагат за поглъщането на някои минерали, например на калций и магнезий.

Към пребиотиците се отнасят моно-, олиго- и полизахаридите (олигофруктоза, инулин, галакто-олигозахариди, лактулоза, лактилол, калциев пантотенат, пара-аминобензоена киселина, хранителни влакна (фибри), целулоза, екстракти от водорасли, дрожди, моркови, картофи, царевица, ориз, тиква, чесън, сорбитол, ксилитол, ксилобиоза, рафиноза, пектини, хитозан, декстрин, глутаминова киселина, аргинин, валин, витамините А, Е, С, глутатион, каротиноиди, селен, ейкозапентаенова киселина и други).

Пребиотици се съдържат:

  • Пробиотици и пребиотици има в млякото и млечните продуктиВ хранителните продукти (най-много в пресните млечни продукти, царевицата, зърнените култури, лука, чесъна, граха, фасула, нешлифованите зърна, аспержите, бананите, артишока и т.н.)
  • В много варианти на фибри и зърнени храни
  • Инулин (глухарче, артишок, корен на цикория и др.)
  • В аптечните препарати и хранителните добавки.

Лактулозата и лактозата влияят положително върху формирането на здравословна чревна микрофлора; инулинът извежда от организма шлаките и укрепва имунитета; целулозата също премахва от тялото вредните вещества и способства размножаването на полезни бактерии.

Всеки, който се е сблъсквал с нарушения в работата на червата, трябва да разбира разликата между пребиотиците и пробиотиците. С профилактични цели е най-добре да се приемат природни източници на пробиотици и пребиотици, а с лечебна цел (при наличие на заболяване) – под формата на хранителни добавки или чрез лекарства, изписани от лекар.

Надяваме се тази информация да Ви е била полезна и да можете да използвате съветите ни на практика. Желаем Ви преди всичко здраве!

Пробиотици и пребиотици – каква е разликата и каква е ползата им? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™