По време на студения сезон, когато настинките и вирусите са доста разпространени, е важно да знаем всичко за предпазните средства и за това как влияят върху организма. Пробиотиците са едни от най-добрите средства за засилване на метаболизма и общото здраве, затова е важно да знаем повече за тях, как можем да се възползваме от полезните им свойства и предимства за организма. Освен това е много важно да знаем как да си набавим повече пробиотици, особено в сезона на простудните заболявания.
Голяма част от имунитета идва от храносмилателната система – там са концентрирани 80% от неговите опорни точки. Проблемите на храносмилането могат да предизвикат различни други заболявания, малка част от които са хроничната умора, натрупаните килограми, слабият имунитет. Храносмилателната система е много чувствителна и трябва да се грижим добре за нея.
По-долу изброените факти за храносмилателната система показват колко е важна тя за целия организъм:
Пробиотиците представляват добри бактерии, които подпомагат храносмилателната система и в същото време увеличават способността на тялото да абсорбира и преработва полезните хранителни вещества и по този начин тялото да се справя по-добре с инфекциите.
Пробиотиците са отговорни за следните процеси:
Когато добавим повече пробиотични храни към менюто си, можем да очакваме и още различни ползи за здравето: по-здрава имунна система, по-добро храносмилане, повече енергия чрез завишен синтез на витамин В12, по-здрава кожа, по-редки настинки и вируси, отслабване.
За съжаление, консумацията на определени продукти и някои вредни навици могат значително да намалят концентрацията на добрите бактерии в организма. Такива са: прием на антибиотици, завишен прием на захар, хлорирана вода, храни, съдържащи ГМО, бяло брашно, стрес, химикали. Затова когато искаме да се радваме на здрава имунна и храносмилателна система, е важно да избягваме тези „убийци” на пробиотиците.
Такива са: ябълков оцет, ферментирали храни като кисело зеле и кисели краставички. Много добър вариант е да добавяме една супена лъжица ябълков оцет към чаша вода 2-3 пъти на ден.
Такива храни са: изцедено козе кисело мляко, кефир, както и кокосов кефир (приготвен от кокосово мляко). Задължително добавяйте поне една кофичка пробиотичен йогурт към дневното си меню.
Трябва да приемаме големи количества фибри към менюто си, за да подхранваме добрите бактерии в стомаха. Едни от най-добрите източници на разтворими фибри са семената чиа, както и ленени семена. Добавката им е лесна – към сутрешното смути или овесени ядки.
Приемът на пробиотични хранителни добавки е важно, особено когато приемате антиобиотици. През останалото време може да ги добавяте към менюто си за по-здрава имунна система.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: