Спанакът е суперхрана, при това чудесен за пролетно и сезонно хранене. Добре е да се възползваме максимално от плюсовете му, които носи на организма.

Какво трябва да знаем за хранителните ползи на спанака?

Хранителна информация за спанака:спанакът съдържа витамин А и Е, фолиева киселина и витамин К.

  • Високо съдържание на протеини – спанакът съдържа едно от най-високите количества растителен протеин. В една чаша спанак 12% от количеството хранителни вещества е протеин.
  • Съдържа много витамин А и витамин С – изключително важна комбинация от антиоксиданти, единият (витамин А) – мастноразтворим, другият (витамин С) – водоразтворим. Антиоксидантите ни помагат да се справим с количествата свободни радикали в тялото.
  • Съдържа големи количества витамин К – на второ място е по съдържание след карфиола.
  • Чудесен източник е на фолиева киселина, която е особено важна за бременни и кърмещи жени – една чаша сварен спанак съдържа 65% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина.
  • Повече от 25% от препоръчителния дневен прием на магнезий, желязо, калий, витамин С, манган.
  • Добър източник на фибри.
  • Съдържа каротеноиди и флавоноиди.

Как спанакът подобрява здравето?

  • Спанакът защитава от сърдечни проблеми и прави мускулите (особено сърцето) по-здрави.
  • Действа срещу диабета
  • Регулира кръвното налягане
  • Защитава срещу загуба на паметта с напредване на възрастта
  • Грижи се за здравето на очите и най-вече предпазва от преждевременното им остаряване.
  • Бори се с рака
  • Действа противовъзпалително
  • Заздравява костите, като действа антиостеопорозно
  • Подобрява състоянието на кожата, като лекува екземи, акне, псориазис и дори може да защити кожата от рак (вследствие на влиянието на слънцето)
  • Естествен диуретик е и се бори със запека
  • Може да облекчи симптомите на мигрена

Спанакът е чудесна добавка към смути.

Активните съставки в спанака:

Лутеинът е една от активните съставки в зеленото растение, на която се дължат магичните му свойства. Лутеинът е ключова съставка за грижа за очите и подобрява ясното виждане и по-дългото запазване на здрави очи. Лутеинът ни е добре познат от жълтъците на яйцата. Ако комбинирате яйца със спанак, ще получите една истинска регенерация и сила за очите. Най-добре ги полейте със зехтин, тъй като лутеинът е мастноразтворим.

Другата активна съставка в спанака е алфа-липоевата киселина, която е антиоксидант и се бори с рака. Киселината стабилизира нивата на кръвното налягане и захар. Освен това играе роля в запазването на фукциите на органите с напредването на възрастта.

Съвети за приготвянето на спанака:

  • Лекото сваряване на спанака (за около минута или две) отключва силата на лутеина и бета-каротина. Сваряването също така неутрализира оксалатите, които може да съдържа спанакът. Оксалатите са вредни съставки, които могат да блокират действието на приетия калций и желязо.
  • Суровият спанак съдържа непокътнати количествата витамин С и фолиева киселина, които са особено чувствителни на високи температури. Ако искате да се възползвате от ползите на тези съставки, може да добавяте спанака към салатите си, като тук говорим за бейби спанак, който съдържа по-малко количество оксалати от узрелия такъв.
  • Важно е да се отбележи, че спанакът трябва да е пресен. Например фолиевата киселина е почти наполовина изчезнала от зеленчука след осмия ден от набирането му. По възможност го използвайте веднага след купуване и се уверете, че купувате пресен продукт.