Кафявият ориз е популярна, но специфична храна с орехов послевкус. Фактът, че ползата от кафявия ориз за организма е огромна, е отдавна известен в азиатските страни. Затова културата е неизменна част от ежедневното хранене на жителите на Япония и Китай. Какви са преимуществата на тъмния ориз? Защо да предпочетем него, а не белия?
Кафявият ориз е сорт зърнена култура, която получава названието си благодарение на тъмния си цвят. Това се получава, защото зърната му не преминават през дълбока обработка, по тях остава външното покритие оризови трици, имащи кафяв оттенък. Поради отсъствието на обичайното шлифоване, кафявият ориз се нарича още нешлифован.
Той се среща както с кръгла форма, така и с продълговата. Външният вид на зърната по никакъв начин не се отразява на състава и количеството полезни вещества. Но дългозърнестият вариант е по-често срещан. Говорейки за ползата и вредата от растението, трябва да се споменат основните витамини, макро- и микроелементи, влизащи в неговия състав.
Витамини:
- Различни елементи от витаминна група B, като например ниацин, фолиева киселина, тиамин и други.
- На фона на обикновения бял ориз тъмният сорт е обогатен три пъти повече с витамин E.
- Витамин PP.
Макро и микроелементи:
Други полезни съставки:
- Природни мазнини от растителен произход;
- Въглехидрати;
- Фибри;
- Полезни белтъчини;
- Голямо количество различни мастни киселини, в частност от групата на Омега-6 и Омега-3;
- Гама-оризанол, поемащ негативното влияние на ултравиолетовите лъчи и извеждащ "безполезните“ мазнини от тялото.
- Оризово масло, оставащо в зърната благодарение на повърхностното почистване, което не засяга зародиша вътре в зърната.
Задавайки си въпроса в какво се състои ползата и вредата на кафявия ориз, не може да не се отбележи, че в състава на културата не се съдържа глутен. Този елемент, който е един от компонентите на белите почистени зърна, е способен да предизвика алергична реакция и неприятни проблеми със здравето поради непоносимост.
За сметка на състава си този растителен продукт оказват благоприятно въздействие буквално на всички органи и системи в човешкия организъм.
Лекарите в източните страни отдавна откриват този сорт зърнена култура като помощник в борбата с много недъзи. Присъствието му в храната поне 2 пъти седмично се отразява позитивно на здравето, избавяйки от проблеми със стомашно-чревния тракт и бъбреците. Постепенно натрупвайки се, полезните елементи и витамини укрепват организма отвътре, помагайки му да противостои на болестите и усилвайки имунната система.
Полезни свойства
Храносмилане:
- Отварата и кашата от кафяв ориз се борят успешно с диарията, успокояват стомаха, подобрявайки процеса на смилане на продуктите и тяхното усвояване;
- Ястията от кафявите зърна са подходящи за корекция на състоянието при язвени поражения на чревните лигавици, стомаха, а също при различни микро-травми, нарушаващи целостта на вътрешното покритие на органите;
- Благодарение на голямото количество фибри, съдържащи се в горния нешлифован слой на зърната, се подобрява работата на червата, което помага при запек, независимо от "затягащия“ ефект на кафявия ориз.
Нервна система:
- Подобрява настроението;
- Избавя от тревожни разстройства, апатия, депресия, истерия и други разстройства от нервно-психически характер;
- Този сорт ориз е способен да се справи с безсъние;
- Успокоява нервна възбуда;
- Подобрява вниманието и паметта и повишава интелекта;
- Помага за активиране на мисленето, способства за съсредоточаване.
Съдове и сърце:
- Ястията от тъмен на цвят ориз способстват за извеждане извън организма на шлаки, токсини и "негативен“ холестерол, пречиствайки съдовете, предотвратявайки тяхното запушване и образуването на плаки, намалявайки възможността за възникване на атеросклероза;
- Укрепва сърдечния мускул, помагайки за понижаване на риска от инфаркт и инсулт;
- Нормализира артериалното налягане, като го понижава, поради което е подходящ за хипертоници.
Кръв:
- Подобрява състава на кръвта;
- Понижава количеството на захар, поради което се намалява вероятността от развитие на захарен диабет;
- Усилва кръвотока, като по този начин всички органи, клетки и тъкани се обогатяват с кислород.
Бъбреци:
- За сметка на извеждането на излишната течност от организма се намаляват отоците, в това число и по време на бременност.
Допълнително положително въздействие:
- Подобрява състоянието на кожата и нейния цвят, повишава еластичността.
- Укрепва косата и ноктите.
- Полезен е при обезводняване и интоксикации, наваксвайки изгубените от организма минерали и полезни вещества.
- Може да бъде част от храненето по време на рехабилитационен период след операции или тежки болести.
- Укрепва мускулите.
- Подобрява състоянието на ставите, особено в преклонна възраст.
- Въздейства благоприятно на работата на ендокринната система и различните обменни процеси в организма.
- Избавя от киселини и дисбактериоза.
- Намалява желанието за ядене на много сладко.
- Влияе положително на пикочния мехур.
- Препоръчва се при хипогликемия.
- Намалява секрета при простудни заболявания.
- Допустим е за хранене при хора с алергични реакции и имащи заболявания от автоимунен характер.
- Увеличава количеството на мляко по време на кърмене.
Струва ли си да ядем кафяв ориз, за да отслабнем?
За сметка на способността на този растителен продукт не само да намалява абсорбирането на захар, но и да извежда от организма "излишните“ мазнини и течности, кафявият ориз може да бъде незаменим помощник по време на отслабване. Калоричността му на 100 гр варира в пределите на 340 калории. При това той засища много бързо, избавяйки от изнурителното чувство за глад, като се смила няколко дълги часа. Допустимо е ястия от този сорт ориз да се консумират по време на разтоварващи дни. За сметка на наситеността на зърната с минерали и въглехидрати се губи не само потребността от сладки лакомства, но се намалява и необходимостта от присъствието в храната на сол и подправки. По време на оризови диети е необходимо да се употребява голямо количество вода, а също така да не се забравя физическата активност. И, независимо от необичайния му вкус, кафявият ориз може да бъде съставка на ястия със зеленчуци или месо.
Противопоказания
Противопоказания и вреда при този сорт зърнена култура практически няма. Отделно могат да се отделят само някои моменти. При често изпускане на урина оризът следва да се употребява внимателно поради пикочогонния му ефект. Не бива да се приема ориз, престоял в отворена опаковка повече от 30 дни, а също и ако е бил под пряко въздействие на слънчева светлина. Това провокира окислителни процеси в оризовото масло и може да навреди на организма.
За някои хора кафявите оризови зърна могат да са необичайна храна със своеобразен привкус, към който ще трябва да се привикне. Но смяната на белия ориз с нешлифован такъв ще помогне не само за разнообразяване на вкусовата палитра ястия, но и за подобряване на здравословното състояние.