Хранителните алергии – симптоми и лечение
Хранителните алергии са от основните групи алергии, които засягат огромен брой хора от всички възрастови групи по цял свят. Този тип алергии са доста агресивни. Понякога симптомите на алергична реакция могат да протекат сравнително леко, но в голям брой случаи алергичната реакция към храна може да бъде животозастрашаваща.
Научете повече детайли за най-разпространените алергии към храна, както и за методите за превенция от проява на такава.
Алергия или непоносимост?
Хранителните алергии или хранителната непоносимост засягат почти всеки човек в даден момент от живота му. Хората често проявяват реакция към нещо, което са изяли, а тогава идва въпросът – за хранително натравяне ли става дума или за алергия към храна?
Хранителната алергия представлява реакция на имунната система към даден вид храна. Имунната система обаче не е отговорна за симптомите на хранителна непоносимост, въпреки че те могат да наподобяват тези на хранителна алергия.
Алергия към млечни продукти
Ако сте алергични към млякото, строгото избягване на мляко и млечни продукти е единственият начин да се предотврати реакция, която обикновено предизвиква хрипове, повръщане и треска. Млечни продукти, които трябва да се избягват:
- Масло
- Сирене, включително извара
- Крема сирене
- Заквасена сметана
- Яйчен крем
- Мляко, включително мътеница и мляко на прах
- Кисело мляко
- Сладолед
- Пудинг.
Храни, със съдържание на мляко в тях:
- Бели сосове
- Печива – хляб, бисквити, крекери, торти
- Смес за торта
- Зърнени храни
- Дъвки
- Шоколад и бонбони
- Сметана за кафе
- Понички
- Маргарин
- Картофено пюре
- Месо – консервирани и обработени меса, включително студени разфасовки и деликатеси
- Нуга крем, присъстващ в някои бонбони
- Салатен дресинг
- Шербет.
2. Алергия към яйца
Яйцата са в толкова много храни. Когато сте алергични към тях, трябва да знаете кои продукти, освен очевидните – яйца, да избягвате.
Повечето хора с яйчена алергия реагират на белтъка, а не на жълтъка на яйцето. За да бъдете сигурни обаче, че няма да си докарате неприятните симптоми на алергична реакция, не яжте нито една част от него. Дори ако отделите жълтъка, вероятно по него ще има някои от белтъчните протеини.
21 изненадващи продукта, направени с яйца, които да избягвате:
- Хляб и други печива
- Панировка
- Цезар дресинг
- Кремове за сладкиши
- Вафли
- Пудинги и сладолед
- Кафе напитки като капучино (яйцата понякога се използват за създаване на пяна)
- Бонбони
- Маршмелоу и марципан
- Майонеза
- Кюфтета и други ястия с кайма
- Макаронени изделия
- Сосове, включително сос холандез и тартар
- Суфле
- Някои супи
- Вино (белтъкът на яйцето може да се използва в процеса на производство на вино).
3. Алергия към пшеница
Избягването на пшеницата може да е истинско предизвикателство, защото тя е в толкова много храни. Първата стъпка е да знаете къде е вероятно да намерите пшеница и какво можете да замените с нея.
Храните с пшеничен протеин включват:
- Трици
- Лимец
- Булгур
- Кус-кус
- Нишесте
- Грис
- Пшенично брашно.
4. Алергия към ядки
Алергията към ядки може е потенциално много опасна, понеже дори малко количество от ядката предизвика остра алергична реакция. Знаете, че трябва да избягвате очевидните храни, като ядки, фъстъчено масло, бадемово масло, бисквити с ядки или овесени ядки. Но има и други хранителни продукти, които съдържат ядки и могат да Ви повлияят неблагоприятно. Ето кои са те:
- Печива като бисквити, бонбони, сладкиши, пайове и други
- Шоколадови бонбони
- Марципан
- Нуга крем
- Сладолед
- Пудинг
- Горещ шоколад
- Зърнени закуски
- Екзотични супи, тъй като в тях се добавят фъстъци или фъстъченото масло като сгъстител
- Пълнозърнест хляб
- Енергийни блокчета
- Пчелен мед
- Международна кухня, а по-конкретно – африканска и азиатска кухня (особено тайландско и индийско), също мексиканските и средиземноморски храни
- Мортадела – тази италианска деликатесна шунка може да съдържа шамфъстъци
- Сосове като барбекю сос, лют сос, песто, глазури или маринати
- Салати и салатен дресинг.
5. Алергия към риба
Ако сте алергични към определен вид риба, най-разумно е да избягвате и останалите. Ето с кои хранителни продукти трябва да внимавате:
- Сос Уорчестър
- Сосове барбекю, направени с Уорчестър
- Сос за салата Цезар
- Хайвер
- Рибни храни като сурими
- Рибен сос, рибено масло и желатин.
6. Алергия към соя
Ако всичко, което трябва да направите, за да се предпазите от соева алергия, е да пропуснете соевия сос и тофуто, животът би бил лесен! Но соята е съставка в голяма част от преработените храни, като:
- Соев сос
- Грис
- Ядки и кълнове
- Соево мляко, кисело мляко, сладолед и сирене
- Соев протеин
- Растителен протеин
- Тофу
- Печива като хляб, крекери и бисквити
- Консервиран бульон
- Консервирана риба тон
- Консервирано месо
- Зърнени храни
- Високо протеинови енергийни закуски
- Нискомаслено фъстъчено масло
- Преработени меса като деликатеси
- Растително масло
- Сос Уорчестър.
Как да се преборим със симптомите на хранителна алергия?
Алергиите към храни са много неприятен здравословен проблем, защото ограничават менюто Ви, а и Ви принуждават постоянно да сте нащрек относно съдържанието на ястията, които консумирате. Нашите съвети, с които да се предпазите от опасна алергична реакция, са следните:
- Избягвайте храните, за които е ясно, че съдържат типа хранителен продукт, към който сте алергични.
- Когато се храните в заведение, информирайте сервитьора си, че сте алергични към определен тип храна, за да предупреди готвачите да не допускат тя да попадне в чинията Ви, посредством сос или марината например.
- Посъветвайте се с лекаря си как трябва да реагирате, ако случайно погълнете хранителен продукт, към който имате алергия.
- Четете внимателно етикетите на храните, които купувате. Ще се изненадате колко нелогични съставки може да откриете в хранителните продукти.
- Внимавайте с козметиката. Някои козметични продукти съдържат мляко, ядки или соя, които могат да предизвикат алергична реакция.
Бъдете внимателни със здравето си!