Френските сирена са повече от 400 вида и отскоро навлизат и в нашата кухня като съставка на ястия или като деликатес. Интересно е да се знае, че всяка провинция във Франция произвежда свои сирена. Camembert, Bleu d’Auvergne, Comte и Gruyere са едни от най-известните видове френски сирена. Най-често сирената се разделят на твърди (варени и неварени), меки (пресни, сини, с плесен), произведени от краве, овче или козе мляко.
Правилното сервиране е истинско изкуство и изисква доста знания. Същото важи за консумацията, която е доста деликатно умение. Във Франция основно сирената се сервират между основното ястие и десерта. Също така се предлагат като мезе към различни видове вина. Основно правило, за да се усети вкусът на сиренето, е то да се поднесе със стайна температура. За целта се изважда от хладилника минимум 1 час преди сервиране. Как да предвидим какво количество сирене да поднесем?
Сервирането на сините сирена традиционно се прави върху дебела дървена дъска – като плато, с поне два ножа, за да може да не се смесват вкусовете. Подреждат се по посока на часовниковата стрелка – от най-мекото, през това с най-силно изразен вкус до най-пикантното. Консумацията също трябва да следва тази последователност, за да може да се усети вкусът на всички сирена. Към платото могат да се добавят пресни подправки като мента, също и плодове.
Всяко сирене, в зависимост от своя вид, се реже с различен нож:
Сирената не се сервират произволно, а по начин, който позволява усещане на вкуса им. Насладата се постига чрез „букет” от сирена. И те като цветята се съчетават по нечетен брой – правилно е да поднесем 3,5,7 вида сирене, съчетани с плодове и вино.
Сините сирена са способни да придадат уникален вкус към традиционни салати, паста, различни ястия от картофи.
Необходими продукти (2 порции):
Начин на приготвяне:
Измийте зелените салати, подсушете ги и ги накъсайте. Нарежете на половинки чери доматите и ги добавете към зелените салати. Нарежете авокадото на лентички и също го добавете към микса от салати. Нарежете смокините на дребно и заедно със стафидите ги добавете към салатата. Пригответе дресинг от зехтина, балсамовия оцет и орехите. Поръсете върху салата с лимонов сок и натрошеното синьо сирене.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: