Проучванията показват, че бадемите могат да изиграят важна роля за предотвратяване на рака на дебелото черво.

С течение на много години ядките са придобили лоша слава поради това, че имат високо съдържание на мазнини.

Но в действителност те са много важна част от нашата диета, тъй като имат много мононенаситени мазнини, които помагат за здравето като цяло. Здравословните ядки са източник на протеини, минерали и други жизненоважни хранителни вещества. Научните изследвания показват, че различните видове ядки и семена помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло и натрупването на лош холестерол.
Ядките, разбира се, трябва да са органични, да се консумират в сурово състояние, а не солени или печени. Ето списък на петте здравословни ядки, които трябва да добавите към Вашата диета:

1. Бадеми

Пеканът значително понижава нивото на холестерола.

Една малка шепа бадеми дава почти 25% от дневните нужди магнезий и калций, равно на количеството в кравето мляко.

Те също така съдържат много антиоксиданти като витамин Е и селен. Проучванията показват, че бадемите могат да изиграят важна роля за предотвратяване на рака на дебелото черво поради високото си съдържание на фибри. Бадемите също спомагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.

2. Орехи

Един от най-полезните ядки на земята, орехите, действително могат да подобрят функцията на мозъка. Проучванията показват, че консумацията на орехи е свързана с по-добро сърдечно здраве, както и с намаляване на кожните заболявания. Те са пълни с антиоксиданти, известни като елагова киселина.

3. Пекан

Последните клинични проучвания показват, че пеканът значително понижава нивото на холестерола. Той чудесен източник на над двадесет важни витамини и минерали.

4. Бразилски орехи

Кедровите ядки съдържат и мастна киселина, подобна на рибното масло.

Бразилските орехи са много здравословни. Те имат високо съдържание на хранителни вещества и минерали като мед, ниацин, витамин Е, фибри, магнезий и селен,които са полезни за сърцето. Проучвания показват, че изобилстват и на протеини, които могат да помогнат за предотвратяването на рак на гърдата.

5. Кедрови ядки

Сибирските кедрови ядки с произход от Русия съдържат 70% незаменими аминокиселини, от които тялото Ви се нуждае. Те също съдържат големи количества витамин А, В и D, и витамин Е, съдържащи токоферол. Тези ядки съдържат и мастна киселина, подобна на рибното масло, което е известно, че намалява нивата на лошия холестерол, предпазва артериалните стени от натрупване на плака, което причинява редица заболявания.

Суровите ядки трябва да станат незаменима част от Вашата диета, защото дават повече енергия, отколкото всяка друга храна. Те са здравословна закуска, която е с ниско съдържание на калории и може да бъде чудесно допълнение към Вашата диета.