Ако целта Ви е да отслабнете или да качите чиста мускулна маса, значи непременно трябва да консумирате повече яйца. Те са чудесен избор, който ще работи в подкрепа на Вашите цели. Друго предимство на яйцата е, че те не са скъпи и са леснодостъпна храна.
Яйцата са изключително богати на белтъчини, а те от своя страна са богати на есенциални аминокиселини, и то в перфектно съотношение. Съществуват много източници на белтъчини, но с най-висока биологична стойност е яйчният протеин. Това на практика означава, че организмът ни го усвоява по-бързо от всичко друго. Именно заради това всеки спортист, бодибилдър или атлет предпочита да включи в хранителния си режим яйцата. С други думи казано, те са най-добрият белтъчен източник.
Ако искате да си осигурите протеин на цената на малко калории, яйцето е храната за Вас. Едно яйце съдържа около 5.5 гр. протеин и само около 70 калории. Освен това яйцата са добър източник на холин (витамин В4). А той е много важен витамин, тъй като подобрява паметта и укрепва сърдечно-съдовата система. Тялото ни не може да произвежда необходимото му количетво холин и затова трябва да търсим други начини да си го набавим. А защо не чрез яйцата?
Коя част от яйцата консумирате?
Коя част от яйцето е по-полезна – белтъкът или жълтъкът? Когато говорим за здравословно хранене, белтъкът често е предпочитан пред жълтъка. Но има ли ползи и от жълтъка? Вижте какви са вредите и ползите от белтъците и жълтъците.
-
Консумирате само белтъци
Плюсове на белтъците – белтъците от яйцата са изключително бедни на мазнини храна. Истината е, че те нямат никакви мазнини, но това пък е причината те да се усвояват толкова бързо. Ако предпочитате да консумирате само яйчните белтъци, значи употребявате само протеин без мазнини на страхотно качество. Този чист протеин се разпада бързо до аминокиселини и се усвоява напълно от мускулите. Яйчните белтъци са най-бедната на мазнини белтъчна храна. Те просто нямат никакви мазнини. Може би и това е причината много хора да разделят белтъците от яйцата, но трябва да знаете, че това си има и своите минуси.
Минуси на белтъците – ако не сте фен на жълтъка и го изхвърляте винаги, то трябва да знаете, че реално изхвърляте и половината протеин от яйцето. Жълтъкът е богат на мазнини, но също така съдържа и доста белтъчини. А те никак не са за пренебрегване. В състава на белтъчините в жълтъка и белтъка участват много аминокиселини, а те се допълват взаимно при консумацията им. Сега разбирате ли, защо не трябва да подценявате жълтъка?
-
Консумирате целите яйца
Плюсове – ако сте от хората, които си похапват цели яйцата, значи си набавяте добро количество от всички есенциални аминокиселини в много добро съотношение. Жълтъкът е богат на витамин А и Д, желязо и разклонени аминокиселини, а всички те ще Ви помогнат във Вашия прогрес.
Минуси – жълтъкът съдържа много полезни съставки, но и доста мазнини, в това число и наситени мастни киселини, които от своя страна не са много полезни за здравето ни. Жълтъците съдържат и повече холестерол и ако се прекали с консумацията им, нивата на холестерола в кръвта могат да се повишат.
Предимства и недостатъци на белтъците и жълтъците?
Белтъците съдържат по-малко калории – 17, отколкото в жълтъка, където са около 53 калории. Това е и причината белтъците да се препоръчват за закуска при нискокалорични диети. От друга гледна точка белтъците съдържат повече протеин от жълтъците (близо 60% от протеина в яйцето се намира в белтъка). Белтъците на яйцето са богати на магнезий, калий, натрий и ниацин (витамин В3), който регулира нивата на кръвната захар.
Жълтъкът често е пренебрегван и трябва да се консумира с повишено внимание от хора, които имат проблеми с холестерола. Това обаче не трябва да е причина за тревога и да изхвърляте всеки път жълтъка. На ден са позволени да се приемат около 300 мг., което означава, че без проблем можете да изяждате по едно варено яйце всеки ден.
Недооцененият жълтък съдържа и много полезни вещества. Той е богат източник на витамини А, В12, К и D, които се намират само и единствено в жълтъка. Освен това в жълтъка на яйцето има калций, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Истината е, че жълтъкът изобщо не е за подценяване. Защо пък да не се възползвате от неговите полезни вещества?