Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Алергия към полени, пролетна алергия: какво да правим?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2898 прегледа на този пост

Съдържание на Алергия към полени, пролетна алергия: какво да правим?


Сега ще засегнем една много важна тема – алергията към полени, защото от нея страдат страшно много хора. Алергиите са съвършено различни, при някои възниква реакция от прах или козина на някое животно, друг страда от хранителна или медикаментозна алергия. И ако от този род алергени можем да се защитим, като избягваме контакт с тях, то от сезонната пролетна алергия е много сложно да се предпазим.

Всички ние с нетърпение чакаме пролетта и лятото и колкото и страхотно да е това време, за някои хора тези сезони са изключително изпитание, тъй като именно през пролетта и лятото „най-популярна” е алергията към полените на растенията. Но ако знаем механизма на възникване на алергията, ако знаем от полените на кои растения възниква алергичната реакция, може да сведем до минимум нейните прояви и да облекчим състоянието си. Ето за това ще стане дума сега.

Алергията към полени се лекува трудно и е изключително неприятно заболяванеСезонна алергия

Във всеки годишен сезон върху чувствителния човек действат определени алергенни възбудители. Ако разгледаме само природните фактори, то може да става дума за това, че през зимата често се развива алергия към студа, през лятото факторите са още повече, включително и алергията към полените на плевелите, а пролетта, когато растенията влизат в период на цъфтеж, реакцията на чувствителност към малките хвърчащи частици е особено остра. Затова пролетната алергия е силно обезпокоителна.

Реакцията възниква към полените на онези растения, които се опрашват от вятъра. Вследствие на това дребните частици се разнасят на големи разстояния, попадат в жилищата ни, в колите ни, в косата и по дрехите ни. Ние вдишваме и въздуха, в който има полени, с всички произтичащи неприятни последствия.

Различните хора проявяват болезнени реакции към полените на различните видове растения. Някои ги мъчи алергия към брезата, други трябва да избягват да стоят близо до люляк или топола и изобщо растенията, чиито полени са силен алерген, са невероятно много. Първи започват да цъфтят леска, елша, бреза, след това са топола, бъз, върба, клен. Даже цъфтящата ябълка може да предизвика сезонна алергия. Алергията към растенията се проявява особено остро през сухия и горещ сезон.

Причини за алергиите

След като сте били навън, се изкъпете и сменете дрехите си

Алергичната реакция е отговор на имунната ни система към проникнали чужди организми – по нейно мнение растителните полени са точно такива вещества. В резултат на сложна реакция между алергените и имунните клетки в организма се активизират антитела, които на свой ред освобождават от клетките белтъка хистамин. Точно той е причината за всички негативни симптоми на алергиите. Ако трябва да опростим – причината за алергиите, в това число и за сезонната, е индивидуалната свръхчувствителност на организма към едни или други вещества, които влизат в организма отвън. А имунната система, влизайки в бой с мнимия враг, нанася вреда на организма си.

Симптоми на алергиите

Признаците на алергия към полени са много характерни, затова е трудно да бъдат объркани. По правило заболяването стартира остро: кихане, течни секрети от носа, започват да се зачервяват очите, да сълзят и да сърбят, могат да възникнат различни дерматологични реакции. Сърбежът при алергиите е толкова силен, че се налага да се мажем със специални мазила на хормонална основа.

Тези алергични прояви, разбира се, не са безобидни, те „доставят” маса неудобства. Но алергията към тези растителни летящи частици, както и другите нейни видове, може да предизвика много по-сериозни нарушения в работата на организма.

Сезонната алергия към полени може да предизвика разстройства в нервната система, да стимулира развитие на бронхиална астма, а в най-тежките случаи – води до оток на гърлото, което е немислимо опасно.

Алергията към полени – как се лекува?

Когато пътувате с кола, за да избегнете полените, не отваряйте прозорците

Първо е нужно да си направим изследване към алергени. Това може да са както кожни проби, така и кръвни изследвания, във всеки случай трябва да се открие алергенът, за да се започне правилно лечение. Лечението на алергиите, като такова, е много трудно, то е свързано с точно определен алерген и постепенното му извеждане от организма. Не всеки метод е правилен по ред причини. Само лекар би могъл да прецени начина на лечение за конкретния човек. Затова трябва да посетим алерголог при всяка алергична проява.

Най-често предписват противоалергични лекарства, които намаляват нивото на хистамина в кръвта, като така се намалява остротата на проявилата се реакция и се понижават възможните рискове. Тези лекарства, разбира се, трябва задължително да се приемат. Понякога техният прием е единственото нещо, което може да се направи, за да се избегнат усложненията. И е желателно лечението да стартира поне 2 седмици преди започването на цъфтежа. И естествено, всичко това ще Ви го предпише лекарят. Не пускайте всичко на самотек, не купувайте същите средства, които са помогнали на Ваши близки! Не тичайте към аптеката, като видите някоя реклама! Бъдете мъдри по този въпрос!

При алергия към растителни полени може със сигурност да кажем, че е по-лесно да се предпазим от нея, отколкото да я лекуваме. Просто трябва да променим ежедневието си, когато цъфтят тези растения, към които реагира организмът.

Как да облекчим състоянието при проблеми с алергия към полени?

За да избегнете алергията към полени, ако можете отпътувайте за морето

Разбира се, идеалният вариант е ако се махнем от региона си по време на цъфтене на предизвикващите алергия растения и да заминем другаде, например на морето. Морският въздух, вятърът, слънцето – те намаляват риска от алергична реакция към полените. Трябва да знаем, че най-много от тези частици на растенията във въздуха се натрупват при суша и пек, най-вече сутрин. Ако знаем това, можем да избегнем алергията, като си стоим у дома по това време. Но все пак ходим на работа, до магазина, водим децата на училище. В тези случаи, когато се върнем вкъщи, е необходимо да сменим дрехите си, да се изкъпем, да си измием косата, да се нажабуркаме хубаво и да си промием носа с гореща вода или с лек солен разтвор.

Ако Вие сте алергични и стоите вкъщи с дрехите „за навън”, то това само ще влоши положението Ви. Да се преоблечете, да се изкъпете, да се измиете – всичко това трябва да бъде свършено задължително! Ако карате кола, не сваляйте стъклата, докато пътувате, а в градския транспорт стойте по-далеч от прозорците! У дома си направете бариера за полените с влажни завеси от марли на прозорците, които трябва системно да се преплакват. Добре е и просто да ги поръсите с вода. Ако Вашата тераса не е остъклена, не сушете там нещата си, иначе полените ще полепнат по тях и ще предизвикат алергия. Трябва да почиствате вкъщи с влажна кърпа неведнъж през деня. Ако можете, си вземете специален пречиствател на въздуха. Още по-добре е ако е уред за овлажняване на въздуха. Разхождайте се смело веднага, след като е валяло дъжд, тъй като полените тогава не могат да Ви навредят, те просто са „приковани” от държа и не могат да летят.

Както виждате, да се защитите, макар и частично, от въздействието на алергените е възможно, дори и на пръв поглед да Ви се струва, че всички тези мерки са трудни за изпълнение.

Алергия към полени, пролетна алергия: какво да правим? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™