Яйцата са една от най-полезните храни, за които можем да се сетим. Има много причини, поради които да ги консумираме възможно най-често, сред които: помагат ни да отслабваме, да натрупваме мускулна маса, да се снабдяваме с протеини, витамини и минерали, да се засищаме. Универсално приложими са в кухнята, като могат да се добавят към салати, ястия, десерти. Яйцата са в основата на много ястия, както и са продукт, без който много ястия не биха били същите. Какво не знаем за яйцата, какви са скритите им ползи, качества и защо трябва да ги консумираме?
9 факта за яйцата:
Размерът на яйцето
Размерът на опаковката яйцата може да бъде от М до XL и измерва теглото на яйцето, а не както бихме се заблудили – обема му. В малкото яйце присъстват отново всички нутриенти, но в по-голямото, както се досещате, те са в по-голямо количество, както и калориите, които приемаме с него в тялото. Затова когато сте на диета или искате да свалите няколко килограма, да, яйцата са много добро решение, но ако ги консумирате цели (а това е добре, в жълтъка се съдържат много полезни вещества), избирайте размер М.
Яйцата са пълни с полезни вещества
Да, жълтъкът на яйцето съдържа и "добър", и "лош" холестерол, но в днешно време няма здравословен режим, в който да не присъстват яйца. Причината е, че количеството "лош" холестерол всъщност далеч не е голямо и ако останалата част от менюто ни е здравословна, то няма да ни навреди. И всъщност останалите почти удивителни ползи на яйцето правят съдържанието на холестерол на второ място. В само 70 ккал. можем да си набавим висококачествен протеин, лутеин и зеаксантин (два от най-важните антиоксиданти за очите и тяхното здраве), витамин А, витамин D, витамин В12, рибофлавин, фосфор, фолиева киселина. Яйцата са също източник на холин, който подпомага функциите на мозъка и развитието му при плода в утробата на майка му.
Яйцата ни помагат да отслабваме
Когато са част от балансирана диета, яйцата ни помагат както да свалим ненужните килограми, така и да поддържаме доброто си тегло. Протеинът от яйцата е ключовият фактор, който ни кара да се чувстваме сити за дълго време, след като сме ги консумирали. По време на отслабване са важни, тъй като помагат на организма да образува чиста мускулна маса, а колкото повече мускули имате, толкова повече калории на ден горите (толкова повече отслабвате).
Яйцата дават повече сила за тренировки
Яйцата се числят към така наречените "фитнес храни". Протеините са особено важни, когато тренираме активно, а яйцата ни осигуряват едни от най-чистите и достъпни такива. Те са чудесна храна за възстановяване след тежки тренировки, тъй като помагат на тъканите бързо да се възстановят.
Яйцето е богат източник на витамин D
Витамин D се синтезира при пряк досег на слънцето до кожата. Друг начин за набавянето на витамина са храните, които го съдържат, макар че те са доста ограничени. Яйцата са една от малкото възможни опции. Един голям жълтък осигурява около 10% от необходимото количество на ден от витамина, което е доста добър процент за хранителен източник на този така необходим витамин (защо, може да прочетете тук).
Цветът и хранителните вещества на яйцата
Цветът на черупката на яйцето не повлиява на неговия хранителен състав, това показват последните проучвания. Цветът на жълтъка на яйцето също може да варира от светложълто до тъмно в зависимост от храната, с която се храни кокошката. Това не променя също хранителните му качества, като изключим съдържанието на витамин А и лутеин – то може да бъде занижено в по-светлите жълтъци. Независимо от цвета на жълтъка и черупката, жълтъкът остава източник на витамини, минерали и мазнини, а белтъкът – на протеини и рибофлавин – 0.2 мг. (над 20% от необходимото количество от витамина на ден за една жена).
Мазнините и яйцето
Едно голямо яйце е източник на 1.5 гр. наситени мазнини, 1.8 гр. ненаситени мазнини и 1 гр. полиненаситени мазнини. За да са източник на Омега-3 мастни киселини, кокошките трябва да са били хранени с такъв вид добавки, което трябва да бъде уточнено на опаковката. Мазнините са незаменима част от нашия здравословен режим и яйцата са един от най-добрите начини за набавянето им (какви мазнини да включваме в менюто си, прочетете тук).
Съхранение на яйцата
Яйцата трябва да се съхраняват задължително в хладилник. Трайността им, ако са съхранявани при подходящата ниска температура, е около 3 седмици. Не е препоръчително да ги оставяте при стайна температура.
Балансът е най-важен!
Яйцата са част от най-здравословните режими, препоръчвани по света, включително и от тези за сваляне на килограми. Заедно с ненаситените мазнини от риби, бяло месо без кожа, протеините от мляко и бобови храни, плодовете, зеленчуците, ядките и семената, яйцата са храната, която ще балансира менюто Ви.