Рибата и морските дарове са едни от най-полезните протеини, които можем да дадем на тялото си. Важно е да ги включваме възможно най-често в рецептите си, за да можем да се възползваме от полезните им свойства. За целта е важно да знаем различни начини за приготвянето на различните риби, за да можем да разнообразяваме както начина, така и вида риба, която консумираме.

6 Рецепти с риба:

Тилапия с лимонов сос

Необходими продукти за 4 порции: 800 гр. филе от риба тилапия; 1 скилидка чесън; сух риган; майоран; зехтин Екстра върджин; 2 с. л. едрозърнеста горчица; сол и черен пипер; 1 малка глава лук; сокът и кората на 1 лимон; ½ ч. ч. сухо бяло вино; 60 гр. краве масло; ½ връзка копър

Тилапията с лимонов сос ще впечатли гостите ви.

Начин на приготвяне:

Тилапията се подправя със сол и черен пипер и се слага в тава, предварително намазана със зехтин. Скилидката чесън се намачква и се смесва с горчицата, майорана и ригана. Филетата риба се намазват със сместа от подправки и се поливат с малко зехтин за допълнително овкусяване. Пекат се за 15 минути в загрята на 220º фурна.

Сосът за рибата се приготвя по следния начин: Лукът се нарязва на ситно и заедно с виното се кипват в малка тенджера, докато течността се изпари до половината. Добавят се сол, черен пипер, лимонов сок и настърганата лимонова кора. Съдът се отстранява от котлона, слага се студеното масло, нарязано на кубчета и се бърка, докато маслото се разтвори. Поръсва се със ситно нарязания копър. Рибата се сервира със соса.

Лаврак със спанак

Необходими продукти за 4 порции: 2-3 риби лаврак; 500 гр. почистен спанак; ½ голяма глава лук; 1 скилидка чесън; 1 с. л. горчица; 4 с.л. зехтин; 400 гр. заквасена сметана; сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Рибите лаврак се филетират и получените парчета се подправят със сол и черен пипер, намазват се със зехтина и се изпичат на сух тиган до златисто. Филетата се изваждат и в същия съд се запържват лукът и чесънът, нарязани на дребно, докато омекнат. Ако е необходимо, се добавя още зехтин. Към сместа се добавят горчицата, около 80-100 мл. вода, сметана, сол и пипер на вкус и сместа се оставя да ври на тих огън за 5 минути. В същото време спанакът се потапя във вряла вода за 10-20 секунди, след което се слага в купа със студена вода, отцежда се добре, нарязва се на ситно се и се добява към приготвения сос. Рибата се оставя на котлона за 2-3 минути и се сервира веднага.

Рулца от сьомгова пъстърва с тапенада

Необходими продукти за 3 порции: 1 сьомгова пъстърва (около 1,2 кг.); 2 филийки хляб; 5-6 скилидки чесън; 4 с. л. зехтин; клечки за зъби; 150 гр. маслини Каламата; 30 гр. каперси; ¼ връзка магданоз; 2 с. л. сок от лимон; 3 филета аншоа; 1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Лавракът със спанак е съчетание от две суперхрани.

Костилките на маслините се отстраняват, магданозът се нарязва на ситно, а чесънът се почиства и нарязва. В блендер се слагат маслините, чесънът, магданозът, аншоата, лимоновият сок, зехтинът, каперсите и хлябът и всички съставки се блендират.

Сьомговата пъстърва се почиства от люспите, обезкостява се и се филетира, като кожата се запазва. Всяко филе се реже на 3 парчета и във всяко парче се слага от пастата с хляб. Завиват се на рулца, които се увиват в кожата от рибата и се забождат с клечки за зъби. Получените филета се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Заливат се със зехтина и се поръсват с няколко скилидки нарязан чесън. Пекат се за 20 минути в предварително загрята на 200º фурна. Рулцата са подходящи и като брънч за посрещане на гости (още идеи прочетете тук).

Ориз с варени яйца и риба

Необходими продукти за 3 порции: 2 яйца; 200 гр. дългозърнест ориз; 2 консерви скумрия в собствен сос; 300 гр. домати; 40 гр. масло гхи; една малка глава лук; 2 скилидки чесън; къри; куркума; 2 с. л. лимонов сок; 2 с. л. настърган джинджифил; сол

Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват и обелват. Оризът се сварява в подсолена вода за 10 минути, отцежда се и се измива със студена вода, докато се охлади напълно. Отново се отцежда. Доматите се нарязват на кубчета. Маслото гхи се разтопява и в него се сотира за 5 минути джинджифилът заедно с лука и чесъна. Добавят се кърито и куркумата и се бърка за още 1-2 минути. Слагат се доматите и лимоновият сок и се оставя на огъня за 2 минути. Добавя се оризът, посолява се и се разбърква леко, докато се загрее. Слагат се нарязаните на кубчета яйца и накъсаната скумрия и по желание ястието се поднася овкусено с кориандър.

Риба "Уелингтън"

Необходими продукти за 4 порции: 500 гр. филе от риба треска; 50 гр. краве масло; 1 пакет бутертесто (500 гр.); 3 глави лук; 2-3 печени чушки; 2 патладжана; 1 яйце; 1 ч. л. червен пипер; 3-4 стръка магданоз; сол и черен пипер; масло и брашно за тавата

Риба Уелингтън представлява ястие от риба, обвита в тесто.

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на кръгчета, разделя се на отделните парчета и се запарва в маслото за около 15 минути до златисто под капак и на тих огън. Патладжаните се изпичат на скара, обелват се и се нарязват на тънки ивички. Рибата се овкусява със сол, черен и червен пипер. Бутертестото се разгъва и по ширината му се слага рибата. Върху нея се нареждат чушките, разрязани на две, посоляват се, слагат се патладжаните и отново се осоляват. Слага се лукът и поръсва с магданоза. Оформя се руло, краищата на което се намазват с част от разбитото яйце и се запечатват. Рулото се слага в намаслена и набрашнена тава. Пече се около 20-30 минути в предварително загрята до 200º фурна. След като се зачерви, се изважда от фурната и се намазва с останалата част от яйцето. Връща се и се допича за 15 минути, докато се получи златистокафяв цвят.

Риба плакия

Необходими продукти за 6 порции: 1,2 кг. Филе от сьомгова пъстърва; 3 стръка праз лук; 4 скилидки чесън; 50 гр. целина; 2 моркова; ½ корен от пащърнак; 300 гр. отцеден бял боб от консерва; 600 гр. доматено пюре; 50 мл. зехтин; 1 с. л. брашно; ½ с. л. червен пипер; 3 дафинови листа; 1 щипка захар; ½ с. л. черен пипер на зърна; 5-6 зърна бахар; сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

За начало лукът праз и чесънът се нарязват на дребно. Подготвят се и зеленчуците: целината и пащърнакът се нарязват на кубчета, а морковите на шайби. Така подготвените зеленчуци (без пащърнака) се запържват в зехтина, докато омекнат. Накрая се прибавя пащърнакът и се пържи за още 3-4 минути. Добавя се брашното, разбърква се и се поръсва с червения пипер. Сипва се доматеното пюре. Подправя се със захарта, сол и черен пипер. Добавят се половин чаша вода и бобът, разбърква се добре и съдът се отмества от огъня. Рибните филета се подреждат в тава, намазана със зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Сьомговата пъстърва се залива със соса, овкусява се с бахар, черен пипер, дафинов лист и се пече за 35 минути в загрята на 190º фурна. Ястието се поднася леко охладено.