Рибата тон в консерва не е никак скъпа, лесна е за приготвяне и е пълна с витамини и протеини – всеки знае да приготви бърз сандвич с риба тон. Тук ще предложим няколко креативни рецепти за вкусни ястия с риба тон от консерва.
1. Салата Никозия
Комбинирайте варени картофи, зелен фасул, риба тон, малки черни маслини, филенца от аншоа, нарязани варени яйца и и листа айсберг или зелена салата. По желание добавете дресинг от горчица или млечен сос.
2. Салата от спанак, риба тон и бял боб
Комбинирайте риба тон, спанак, чери домати, нарязани червени чушки, бял боб, нарязана на ситно краставица и риган. Овкусете със зехтин, бял балсамов оцет и счукан чесън.
3. Риба тон с млечен сос и чедър
Запържете целина, нарязана на кубчета, с лук в 50 грама разтопено масло. Добавете 1/4 чаша брашно. Запържете в продължение на 1 минута. Постепенно добавете 2 чаши мляко, като разбърквате непрекъснато, докато сместа заври и се сгъсти. Добавете настъргано сирене чедър и разбъркайте, след което прибавете и рибата. Изсипете сместа в тава. Поръсете с галета и допълнително разтопено масло. Сложете ястието да се пече във фурната на 10-160 градуса за 15-20 минути или до добиването на златиста коричка.
4. Паста с риба тон и лимон
Сварете 230 грама спагети или друг вид паста. (Можете да приготвите и повече в зависимост от това колко Ви се хапва).
Нагрейте малко зехтин в тиган. Добавете една средна глава ситно нарязан червен лук и 2-3 скилидки счукан чесън и задушете, докато омекне. Отстранете от огъня. Добавете пастата, докато е топла, заедно с рибата тон, настъргана кора от лимон, лимонов сок от един изцеден лимон и ситно нарязан магданоз. Подправете със сол и черен пипер. Можете да си добавите и други подправки по Ваш вкус.
5. Запечени макарони с риба тон и броколи
Сварете 3 чаени чаши макарони или подобна паста в кипяща вода, като добавите розичките от броколи към края на готвенето. Изцедете водата. Запържете отделно нарязан лук и чесън в олио и добавете към пастата. Прибавете и 1/4 чаша брашно, рибата тон, грах и 500 мл. кондензирано мляко. Изсипете в тава и поръсете с настъргано сирене. Печете на 160-180 градуса в продължение на 30 минути.
6. Картофени кюфтенца с риба тон
Сварете 3 големи обелени картофа, докато омекнат. Намачкайте ги и оставете настрана да изстинат. Добавете рибата тон, нарязан на ситно зелен лук, копър и чаена чаша и половина настъргано сирене чедър. Подправете със сол и черен пипер. Оформете кюфтенца. След това ги оваляйте в брашно и потопете в разбито яйце, след което в галета. Оставете кюфтенцата в хладилник за около 30 минути. Запържете ги в тиган до златисто. Сервирайте със зелена салата с резенчета лимон.
7. Брускети с риба тон
Поръсете нарязани филийки франзела със зехтин. Запечете в тава във фурната до златисто. Смесете счукан чесън, риба тон, ситно нарязани кубчета домат, босилек и каперси. Подправя се с черен пипер. Изпечените брускети намажете с вкусната смес.
8. Риба тон с ориз по индийски
Сложете 2 чаени чаши ориз басмати с 3 чаши студена вода в тенджера на силен огън. След като оризът кипне, намалете котлона. Оставете да къкри под капак в продължение на 10 минути. Добавете нарязан зелен фасул и варете в продължение на 4 минути или докато омекне. Разбъркайте с 1/4 чаена чаша индийска къри паста, нарязани на половинки чери домати и риба тон. Варете, докато доматите омекнат. Добавете и нарязан кориандър и разбъркайте. Сервира се гарнирано с йогурт.
9. Суши с риба тон
Сгответе 2 чаши суши ориз, следвайки инструкциите на опаковката. Поръсете ориза с 1/4 чаша подправка за суши и 3 супени лъжици соев сос. Завийте ориза в кори нори (в тях се увива сушито и се продават в повечето хипермаркети) заедно с рибата тон, нарязан на ситно зелен лук, препечен сусам и ситно нарязана краставица. Подправете със сол и черен пипер. Ако Ви се стори прекалено труден самия процес на завиване в кори нори или алтернативата им – водорасли, можете да гледате някое от много клипчета по тази тема и интернет. Бон апети!