Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Алергии при деца – какво трябва да знае всеки родител?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 2738 прегледа на този пост

Съдържание на Алергии при деца – какво трябва да знае всеки родител?


Алергиите в ранна детска възраст – важно е да бъдем информирани

Какво представляват алергиите?

Алергията е защитна реакция на тялото срещу всякакви външни агенти, които могат да окажат заплаха за организма. За да се предпази от алергените, човешкият организъм започва производството на антитела, които от своя страна отделят определени химикали в кръвта. Видимите за нас симптоми могат да бъдат многобройни – задушаване, обрив, зачервяване на кожата, подуване, стомашни проблеми, болки в ставите. Важно е винаги при наличие на алергична реакция при деца да се обръщате към лекар, който да даде компетентно мнение и да назначи правилното лечение. Алергиите могат да са сериозен здравословен проблем, затова не ги подценявайте. При навременна реакция от страна на родителя те могат лесно да бъдат овладяни.

Алергията е защитна реакция на тялото срещу всякакви външни агенти, които могат да окажат заплаха за организма.

Какво казва статистиката?

През последните две десетилетия статистиката сочи, че случаите на алергии при деца са се увеличили значително, като основният причинител е замърсената околна среда. Предразположеността към проява на различни алергии е наследствена, а проучванията установяват, че в семейства, където и двамата родители страдат от някакъв тип алергия, вероятността и детето да развие такава е 60-75%. Ако само майката или бащата има алергия към нещо, процентната вероятност варира между 25-50%. А при деца без фамилна обремененост шансът е около 10%. 

Как се диагностицира алергията?

При поява на симптоми, които отговарят на често срещаните при алергична реакция, е важно да се потърси лекарска помощ, особено що се отнася до случаи с деца. Най-разпространените алергии при деца се изразяват в дихателни проблеми, кашлица и кожни обриви. Но как се поставя диагноза за алергия? При съвсем малки деца обикновено диагностицирането се прави на база фамилна история и симптоматика. Когато детето е малко по-голямо, вече се прибягва до кожни тестове, кръвни тестове, провокационни изследвания, както и специално изследване на дишането, което да установи наличието на алергия.

Най-чести алергии при децата

Най-малките са особено податливи на различни видове алергии. Когато в семейството има установени случаи на алергия, вероятността за проява на алергична реакция от страна на детето се увеличава значително. За да бъдем подготвени, е важно да се информираме относно основните видове алергии при деца, техните симптоми, а оттам – начин за справяне с проблема.

Най-малките са особено податливи на различни видове алергии.1. Респираторна алергия

Респираторните алергии в повечето случаи са сезонен проблем, но често могат да причиняват затруднения с дишането през цялата година. Такъв тип алергии са астмата, алергичните ринити и други видове дихателни проблеми, които най-често са предизвикани от прах, полени, акари и всякакви други дразнители от околната среда. Симптомите са: кашляне, проблемно дишане, хъркане, обща отпадналост и зачервени и сълзящи очи. 

2. Алергия към кърма

Майчиното мляко безспорно е най-добрата храна, която всяка майка осигурява на детето си. Понякога обаче детският организъм може да прояви непоносимост към кърмата, или по-скоро към някои от храните, които майката приема и предава на новороденото чрез нея. Затова и повечето педиатри препоръчват кърмачките да бъдат внимателни с типа продукти, които хапват, и да консумират потенциалните алергени в малки количества, ако не могат да ги изключат от менюто си. Такива са: ядките, морските дарове, цитрусите, прясното мляко, яйцата, някои видове риба, соя и пшеница.

3. Хранителни алергии

Процесът на захранване на бебетата е изключително важен. Въпреки цялата достъпна информация по въпроса, все още има много родители, които пренебрегват сериозността му и потенциалните заплахи, които крие неправилното захранване. Има храни – силни алергени, като ядки, мед, ягоди и шоколад, които е противопоказно да се дават на децата до определена възраст. 

Запомнете, че някои храни могат да предизвикат много сериозни алергични реакции, които да се отразят неблагоприятно върху развитието на детето Ви. Проучванията сочат, че дори в момента на опитване на храната детето да не прояви алергия, честото включване на храни-алергени към менюто може да повлияе върху здравословното състояние на подрастващия организъм в по-напреднал етап от развитието му. Бъдете внимателни каква храна давате на малки деца, въвеждайте новите продукти постепенно и следете за реакции – само така ще осигурите здравето на своето дете.

4. Алергия към яйца

Макар яйцата да са много полезни, понякога детският организъм проявява реакция към тях, която се изразява най-често чрез обрив, дихателни проблеми и стомашно-чревно неразположение. Това се случва, тъй като имунната система възприема някои от иначе полезните вещества в яйцето за вредни и започва производството на хистамин, с който да се предпази от вредителите.

5. Алергия към белтъка на кравето мляко

Въпреки че млякото е първата храна за всяко бебе, понякога организмът проявява реакция към белтъка на кравето мляко. Някои протеини, които се използват за производството на млечни продукти, дразнят бебешкия стомах по необичаен начин и тогава консумацията им трябва да се прекрати. Този тип алергия често е временна и се израства с годините.

6. Алергия към домашни любимци

За нещастие, домашните любимци понякога могат да провокират алергия при малки деца, затова се препоръчва в първите месеци след раждането контактът с домашни животни да бъде ограничен. Причината се крие в космите и микроскопичните частици по кожата на животинките.

7. Алергия към насекоми

Поддържането на висока хигиена у дома е важна, защото наличието на насекоми често провокира поява на алергии у малките, които се изразяват в зачервяване на очите и гърлото.

Отглеждането на детето Ви е най-важният, трепетен, но и отговорен период в живота. Правилното му протичане изисква много грижи и усилия от Ваша страна. От нас, като родители, се очаква най-вече да сме добре информирани относно най-често срещаните проблеми, които могат да споходят мъниците. С правилната информация ще си осигурим спокойствието, че сме подготвени да предпазим малчуганите, доколкото зависи от нас, и да реагираме правилно в случай на нужда.

Алергии при деца – какво трябва да знае всеки родител? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™