Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 1 част

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 1 част


За опасното състояние, наречено затлъстяване!

Затлъстяване – това са излишни мастни отлагания в подкожните влакна, органи и тъкани. Проявява се с увеличаване на телесната маса с 20 и повече процента от средните стойности заради мастната тъкан. Провокира психо-физически дискомфорт, предизвиква сексуални разстройства, болести на гръбнака и ставите. Повишава риска от развитие на атеросклероза, исхемия на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулт, захарен диабет, бъбречно увреждане, хипертония, чернодробно увреждане, а също и инвалидност и смърт. Най-ефективно в лечението на затлъстяването е съчетанието на 3 неща: диета, физически упражнения и съответното психологично пренастройване на пациента.

Жените са два пъти по-предразположените към развитие на затлъстяване от мъжете, критичната възраст за поява на наднормено тегло е от 30 до 60 години.

С изучаването на затлъстяването и методите за борбата с него се занимава не само ендокринологията. Според международните експерти на Световната здравна организация затлъстяването е глобална епидемия на съвремието, която обхваща милиони национални, географични, полови и възрастови групи. Пациентите със затлъстяване страдат 2-3 пъти повече от хипертонична болест, 3-4 пъти – от стенокардия и сърдечна исхемия, отколкото лицата с нормално тегло. Всяко заболяване, дори и такива като ОРВИ, грип и белодробно възпаление, при пациентите, които страдат от затлъстяване, протича по-дълго и по-тежко, процентът за развитие на усложнения е голям.

Причините

Затлъстяване най-често се предизвиква от нарушен баланс между постъпването на енергията с храната и енергийните разходи на организма. Излишните калории, които постъпват в организма и не се изразходват от него, се преобразуват в мазнини, които се натрупват в мастното депо на организма (предимно в подкожните влакна, коремната стена, вътрешните органи и т.н.). Увеличаването на запасите от мазнини води до нарастване на телесната маса и нарушено функциониране на много системи в организма. Преяждането води до заболяване в повече от 90% от случаите, 5% от случаите на затлъстяване са предизвикани от разстройство в обмена на веществата.

Причина за затлъстяване е неправилното хранене, генетичната предразположеност, неправилният начин на живот, стрес, недоспиване и други.Промяната в хранителното поведение се случва заради нарушения в хипоталамо-хипофизната регулация, която отговаря за контрола на поведенческите реакции. Повишената активност на хипоталамо-хипофизарно-адреналовата система води до увеличаване продукцията на адренокортикотропен хормон, скоростта на секрецията на кортизол и ускоряване на неговия метаболизъм. Намалява секрецията на соматотропен хормон, който оказва липолитично действие, развива се хиперинсулинемия, нарушение в метаболизма на тиреоидните хормони и на чувствителността на тъканите към тях.

За развиването на затлъстяване способстват много фактори:

 • Застоен начин на живот;
 • Генетично обусловени нарушения на ензимната активност (повишена активност на ензимите на липогенезата и намалена активност на разграждащите мазнини ензими (липолиза);
 • Грешно поведение и режим на храненето (прекомерна употреба на въглехидрати, мазнини, сол, сладки и алкохолни напитки, хранене нощем и други);
 • Някои ендокринни патологии (хипотиреоза, болест на Кушинг и други);
 • Физиологични състояния (кърмене, бременност, менопауза);
 • Стрес, недоспиване, прием на психотропни и хормонални препарати (стероиди, инсулин, противозачатъчни таблетки) и т.н.

Класификация

По индекса на телесна маса се определя степента на затлъстяванеПрез 1997 година Световната здравна организация предлага класификация на степените на затлъстяване, основана на определяне на показател (индекс на телесна маса) за лица от 18 до 65 години. ИТМ се смята по формула: тегло в килограми/ръста в метри на квадрат. По ИТМ се отделят следните варианти на телесна маса и риск от развитие на съпътстващи усложнения:

 • ИТМ от 18,5 до 24,9 (нормален) – съответства на нормалната маса на тялото. При такъв ИТМ се отбелязват най-малки показатели на заболяване и смърт;
 • ИТМ от 25,0 до 29,9 (завишен) – свидетелства за наднормена телесна маса или предзатлъстяване;
 • ИТМ от 30,0 до 34,9 (висок) – I степен на затлъстяване;
 • ИТМ от 35,0 до 39,9 (много висок) – свидетелства за затлъстяване от II степен;
 • ИТМ от 40,0 и нагоре (прекалено висок) – тук вече става дума за затлъстяване III и IV степен.

ИТМ над 30 свидетелства за наличие на затлъстяване и директна опасност за здравето, изисква медицинско изследване и разработване на индивидуална схема на лечение.

По съпоставяне на фактическата и идеалната телесна маса затлъстяването се дели на 4 степени: при първа степен наднормената маса е не повече от 29%, при втора – 30-40%, при трета – 50-99%, при четвърта се отбелязва увеличаване на фактическата телесна маса в сравнение с идеалната с 2 и повече пъти. Идеалната телесна маса се смята по формула: ръст в см – 100.

Спрямо локализацията на мастните отлагания по тялото има следните типове затлъстяване:

 • Абдоминален – прекалено отлагане на мастна тъкан в областта на горната половина на тялото и корема (фигурата на човека прилича по форма на ябълка). Най-често се развива при мъжете и е най-опасен за здравето, тъй като е свързан с риск от развитие на артериална хипертензия, диабет, инсулт и инфаркт.
 • Бедрено-заден – мазнините са предимно по бедрата и дупето (фигурата прилича на круша). Най-често се среща при жените и се съпровожда с нарушени функции на ставите, гръбначния стълб, венозна недостатъчност.
 • Смесен – разпределението на мазнините е равномерно по тялото.

Видовете затлъстяване се определят по разпределянето на мазнините по тялотоЗатлъстяването може да носи прогресиращ характер с увеличаване обема на мастните отлагания и постепенно увеличаване на телесната маса, може да е в стабилен или резидуален (остатъчен след отслабване) стадий. По механизъм и причини за развитие затлъстяването може да е първично, вторично и ендокринно.

В основата на развитието на първичното затлъстяване лежи екзогенен или хранителен фактор, свързан с повишена енергийна ценност на хранителния режим при ниски енергийни разходи, което води до натрупване на мазнини. Този вид затлъстяване се развива в резултат на преобладаване в храненето на въглехидрати и животински мазнини или на нарушен режим и състав на менюто (обилно и рядко хранене, употреба на много калории вечер) и често носи семейна предразположеност.

Калориите, които се съдържат в мазнините, способстват повече за напълняване, отколкото тези, които се съдържат в белтъчините и въглехидратите. Ако постъпващите с храната мазнини са повече от възможността да се окислят в организма, излишните мазнини се акумулират в мастното депо. Хиподинамията съществено намалява способността на мускулите да окисляват мазнините.

Вторичното затлъстяване се съпровожда с такива наследствени синдроми като болест на Бабински, синдром на Желино, синдром на Лорънс-Мун и други. Също така симптоматичното затлъстяване може да се развие на фона на различни церебрални увреждания: тумор в главния мозък, инфекциозни заболявания, психични разстройства, черепно-мозъчни травми и други.

Ендокринният тип затлъстяване се развива при патология на жлезите на вътрешна секреция: хипотиреоза, хиперкортицизъм, хиперинсулинизъм и други. При всички видове затлъстяване в една или друга степен се отбелязва хипоталамично нарушение, което е или първично, или възниква в процеса на болестта.

Как да разпознаете затлъстяването, какви усложнения може да предизвика, как се диагностицира и лекува, разберете от >>ПРОДЪЛЖЕНИЕТО<< на тази статия.

Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 1 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™