Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Травми и контузии – как да окажем първа помощ в случай на нужда?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Травми и контузии – как да окажем първа помощ в случай на нужда?


Как да окажем помощ при различните травми?

С травми поне веднъж в живота си всеки се е сблъсквал. Някои ги е бил ток, други са се изгаряли с гореща вода или са им измръзвали ушите, трети са си чупили крак или ръка, пързаляйки се на кънки или просто падайки на равното. Някои хора са си причинявали рани, изкълчвания, синини навън, други пък в професията си. Вариантите са много.

Разбира се, в тези ситуации е необходимо да се обърнем към лекар-травматолог или да извикаме „Бърза помощ“. А докато професионалната помощ е на път, трябва да окажем първа помощ на ранения човек. От това може да зависи не само бързото му оздравяване, но и животът му. Затова е желателно и вкъщи, и на дълъг път да имаме комплект за оказване на първа помощ – за всеки случай.

Изкълчването можем да разпознаем по неестественото положение на крайника и практически пълната неподвижност на ставата.

При разтягане и късане на връзки

При силно кървене се опитайте да го спрете: притиснете увредения съд над раната, стегнете с превръзка или турникет. Можем да разберем, че човек има проблем с връзките по рязката болка в увредената става. Ако при това ставата е отекла или посиняла, трудно му е да мръдне, а при ощипване болката става просто непоносима, тук става дума по-скоро за разтягане и дори късане на връзките (може да става дума и за счупване). Без да отлагате, направете на увредената става превръзка, която ще ограничи движението, отгоре сложете лед или студен компрес. Пострадалия крайник поставете нагоре.

При навяхване, изкълчване

Изкълчването можем да разпознаем по неестественото положение на крайника и практически пълната неподвижност на ставата. Разбира се, пострадалият изпитва силна болка. Може ставата да отече, да се образува кръвоизлив. В никакъв случай не бива да поправяте навяхването сами! Навехнатия крайник трябва да се опитате да го фиксирате в най-удобното за пострадалия положение. След това на ставата поставете плътна превръзка, а отгоре – шина.

При натъртвания

На натъртеното място поставете студен компрес, няма да попречи да направите фиксираща превръзка.На натъртеното място поставете студен компрес, няма да попречи да направите фиксираща превръзка.

При счупвания

Само рентгенова снимка може да покаже дали става дума за счупване или за навяхване. Но ако подозирате, че това е счупване, бъдете внимателни. Възможно най-бързо (и внимателно) поставете на пострадалия крайник шина от подръчни средства и еластичен или обикновен бинт. Трябва да ограничите движението на костта в областта на увреждането, при което е желателно да фиксирате не само пострадалата кост, но и ставите отгоре и отдолу на тази кост. При открито счуване, преди да поставите шина, първо направете на раната стерилна превръзка.

Ако подозирате, че става дума за счупване на гръбначния стълб, пострадалият трябва да се постави върху твърда повърхност. При счупване или навяхване на шийните прешлени костите се фиксират с помощта на телена шина.

При рани

Ако раната е дълбока, промийте я добре с чешмяна вода (около 5 л.). Не премахвайте от раната дълбоко навлезлите чужди тела. Стабилизирайте чуждото тяло с обемна превръзка и ако е необходимо, сложете шина.

При силно кървене се опитайте да го спрете: притиснете увредения съд над раната, стегнете с превръзка или турникет. Не забравяйте, че в топлото време турникетът може да не се сваля за час и половина, а в студеното – 1 час. Ако това време премине, турникетът може да се отпусне за 5 минути, като предварително притиснете с пръст увредения съд над раната, а след това отново трябва да го стегнете.

Обработете краищата на раната със стерилна марля или памучен тампон, напоен с водороден пероксид или спирт (одеколон, ракия, водка). Внимателно изтрийте кожата около раната, за да не попадне мръсотия в нея. След това намажете раната по края с йод, без да докосвате самата рана. Направете суха чиста превръзка.

Малките рани и одрасквания може цялостно да третирате с водороден пероксид или спирт и йод, а след това да ги превържете.

При компресия

Колкото може по-бързо освободете пострадалия от компресиращия предмет. В основата на притиснатия крайник поставете турникет. Фиксирайте крайника с превръзка, като използвате подръчни средства, и го поставете нагоре. Болният трябва да пие много течности – минерална или газирана вода.

При измръзване

При счупване или навяхване на шийните прешлени костите се фиксират с помощта на телена шина.Колкото може по-скоро стоплете измръзналия участък, но в никакъв случай не го търкайте със сняг – така може само да увеличите опасността от напълно загиване на тъканта. Не бива да топлите замръзналото място със суха топлина, най-добре е да го потопите в топла вода (малко повече от 40 градуса). Опитайте се да не докосвате пострадалата кожа.

При изгаряне

Ако пострадалият го боли силно, трябва да му се дадат обезболяващи лекарства (аналгин), при нервна превъзбудауспокояващи (валериан). Ако изгарянето не е голямо и е повърхностно, трябва да се обработи със спиртен разтвор 33%, отгоре се поставя стерилна превръзка. Ако изгарянето е силно, най-добре е нищо да не предприемате, докато не дойде лекар на място.

При токов удар

Преди всичко пострадалият трябва да се освободи от електрическия „плен“. Най-безопасно е бързо да изключите електрозахранването или поне да отместите оголения кабел от тялото на пострадалия с помощта на непроводими материали (пръчка, дъска). След това трябва да поставите пострадалия в легнало положение, да го завиете добре или да го разтриете със спирт, да му дадете топла напитка. Върху изгорения от тока участък поставете стерилна превръзка (чиста тъкан, намокрена с вода). Ако пострадалият е изгубил съзнание, трябва да му подложите да помирише амоняк и да наплискате лицето му със студена вода. Ако не диша, веднага започнете да правите изкуствено дишане „уста в уста“. Ако сърцето му е спряло – направете сърдечен масаж.

Травми и контузии – как да окажем първа помощ в случай на нужда? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™