Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

10 мита за метаболизма

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни | Все още няма коментари. | 3280 прегледа на този пост

Съдържание на 10 мита за метаболизма


Да разберем как функционира тялото ни

Метаболизмът е един от най-важните процеси в тялото ни. Благодарение на него организмът превръща приетата храна в енергия, за да може всички наши органи и системи да функционират ефективно. Бързият метаболизъм изгаря „горивото” на тялото много бързо. Бавният метаболизъм се нуждае от по-малко „гориво”, за да функционира нормално тялото. Да отслабнем здравословно и да поддържаме добър хранителен режим е мечта на всеки от нас. При някои обаче желаните килограми се достигат по-трудно, отколкото при други. Защо е така? Всичко ли дължим на метаболизма си? За съжаление, около темата за метаболизма гравитират много митове и неверни твърдения. Нека разберем как функционира тялото ни и да научим повече за метаболизма.

Мит 1: Метаболизмът се предава по наследство 

Метаболизмът се забавя от честите диетиНашият т.нар. основен метаболизъм (Basal Metabolic Rate, BMR) е уникален. BMR е минималното ниво на енергия, която е необходима на тялото ни, за да функционира нормално дори по време на покой. Тялото трябва да е активно дори по време на сън. Основният метаболизъм се влияе много от мускулната маса, която притежаваме. Наистина може да има известна степен наследствена обусловеност за скоростта на нашия метаболизъм. Но това не е правило, което важи на всяка цена. Важното е, че метаболизмът ни е уникален за нас и дори нашите родители да имат бавен метаболизъм, това не означава че и нашият ще е такъв завинаги и не можем да го променим. Запомнете – метаболизмът може да се променя!

Мит 2: Ако се храня с много малки количества храна, ще отслабна

Да, но само първите няколко дни. След това тялото ще премине в режим на гладуване, подготвяйки се да бъде хранено нередовно и с много недостатъчно количество храна. Така, съвсем скоро, дори и да се храним по малко, организмът ни ще реагира на новата ситуация, като складира всички възможни калории, в случай че скоро няма с какво да се захранва.

Мит 3: Напълняването с напредването на възрастта е неизбежно

С напредването на възрастта тялото започва да губи част от мускулната си маса и да натрупва повече мазнини, което води до увеличаване на теглото. Истината обаче е, че с правилен режим на хранене и активен начин на живот тези процеси преминават незабележимо и могат и да не се отразят на външния вид на човека. Наистина, тялото започва да губи по малко мускулна маса, но много добре знаем, че чрез упражнения това може да се предотврати. Пък и ако по принцип метаболизмът Ви е бърз, бъдете сигурни, че той няма да се забави изведнъж с достигането на определена възраст.

Мит 4: Мъжете имат несравнимо по-бърз метаболизъм

Мъжете имат по-големи мускули от жените и съответно изгарят повече калории. Но не забравяйте, че те приемат и по-голямо количество храна. Истината е, че основният метаболизъм на мъжете е само с 5-10% по-бърз, отколкото този на жените. С правилно меню и упражнения тази разлика може да бъде преодоляна.

Метаболизмът се променя с режим и упражнения.Мит 5: Пушенето усилва метаболизма

Когато човек пуши, сърцето му бие средно с 15 удара повече на минута. По този начин основният метаболизъм се забързва. Но това трае само минута, докато ритъмът на сърцето се нормализира. Пушейки, не можете трайно да промените метаболизма си, да не говорим колко вреден е този навик.

Мит 6: Диетите не могат да забавят метаболизма ни

Когато гладувате, тялото започва да се запасява с всички възможни калории, приети от малкото храна, която то получава. По този начин метаболизмът Ви се забавя. А представете си, ако пазите диети всеки месец. Да не говорим за вредния йо-йо ефект. Можете да забързате забавения си от диети метаболизъм, като се храните много често, но със здравословни храни и в умерени количества. Така постъпателно метаболизмът Ви ще се регулира. Изисква се търпение.

Мит 7: Нисковъглехидратната диета не забавя метаболизма

Когато не консумираме достатъчно въглехидрати, тялото ни страда от спад на енергия. То реагира, като складира всички приети калории, за да се запаси. По този начин метаболизмът се забавя, защото тялото иска не да изгаря калориите, а да ги задържи. Затова пълното лишаване от въглехидрати може да има отрицателен ефект. Освен с ограничения, неприятните мазнини можете да блокирате и с помощта на хитозан.

Мит 8: Няма хора, които да ядат каквото си поискат и да не надебеляват

Напротив, има такива. Природата е била благосклонна към тях. Те може да са родени без ензима MGAT2, което им позволява да не натрупват излишни мазнини. Това е едно от възможните обяснения, че не пълнеят, колкото и да се хранят. Възможно е и да имат много бърз метаболизъм, който превръща всичко, което погълнат, в енергия.

Мит 9: Лютите храни и зеленият чай не могат да забързат метаболизма ни

Това не е вярно твърдение. Проучвания показват, че лютата храна и зеленият чай естествено могат да засилят метаболизма. Други такива продукти, освен лютите чушлета и зеления чай, са кисело мляко, спанак, къри, грейпфрут и др. Но, разбира се, помнете, че няма храни-чудо, които без упражнения да топят излишните килограми.

Мит 10: Храненето преди лягане не е толкова вредно за теглото ни

Храненето непосредствено преди лягане е много непрепоръчително. Метаболизмът ни естествено се забавя през нощта и затова е добре да не натоварваме тялото и храносмилателната система с храна, когато вече те са настроени на режим за почивка. Най-добре е да не сте се хранили 2-3 часа преди лягане, като така тялото Ви ще успее да изгори приетите калории, преди да легнете. Постарайте се вечерята да е лека и да не съдържа тежки храни и подправки.

10 мита за метаболизма Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™