Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 2 част

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 2 част


Какви са видовете, степените, причините и признаците на патологичното състояние „затлъстяване“, разберете от >>ПЪРВА ЧАСТ<< на тази статия.

Симптомите

Специфичен симптом на затлъстяването е наднормената телесна маса. Излишните мастни отлагания се наблюдават по раменете, корема, гърба, по бедрата, тялото, тила, в тазовата област, кръста, при това се отбелязва недоразвита мускулна система. Променя се външният вид на пациента: появява се двойна брадичка, развива се псевдогинекомастия, коремът увисва, бедрата придобиват формата на бричове. Типични са коремните ингвиналните хернии.

Най-главният симптом на затлъстяването е наднормената телесна масаПациентите с първа и втора степен може да нямат особени оплаквания, при по-изразено затлъстяване се отбелязва сънливост, слабост, потене, раздразнителност, нервозност, задух, гадене, запеци, периферни отоци, болки в гръбнака и ставите.

При пациентите трета-четвърта степен се развиват нарушения в дейността на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната системи. Обективно се наблюдават хипертония, тахикардия, глухи сърдечни тонове. Високата позиция на диафрагмата води до развитие на дихателна недостатъчност и хронично белодробно сърце. Възниква мастна инфилтрация на паренхима на черния дроб, хроничен холецистит и панкреатит. Появява се болка в гръбначния стълб, симптоми на артроза на глезените и коленните стави. Често тази патология се съпровожда с нарушен месечен цикъл, дори може да се стигне до развитие на аменорея. Повишеното потене провокира развитие на дерматологични заболявания (екземи, фурункулези), поява на акне, стрии по раменете, корема, бедрата, прекалена пигментация по лактите, врата, местата с повишено триене.

Различните видове затлъстяване са със сходна симптоматика, разликите са в характера на разпределението на мазнините по корема, дупето, бедрата. Отбелязва се повишаване на апетита, особено вечер, жажда, нощен глад, световъртеж, тремор. Характерни са трофичните нарушения на кожата: розови или бели стрии, суха кожа. При жените могат да се развият хирзутизъм, безплодие, нарушения в месечния цикъл, при мъжете – проблеми с потентността. Възниква неврологична дисфункция: главоболие, разстройства на съня; вегетативни нарушения: потене, атериална хипертония.

Ендокринната форма се характеризира с преобладаване на симптомите на основните заболявания, предизвикани от хормоналните нарушения. Разпределението на мазнините обикновено е неравномерно, отбелязват се признаци на феминизация или маскулинизация, хирсутизъм, гинекомастия, кожни стрии. Своеобразна форма на затлъстяването е липоматозата – доброкачествена хиперплазия на мастната тъкан. Проявява се с многобройни симетрични безболезнени липоми, най-често се наблюдава при мъжете. Също така се срещат болезнени липоми по крайниците и тялото, болезнени при допир и натиск и съпровождащи се с обща слабост и сърбеж.

Усложненията

Усложненията от затлъстяването засягат сърдечното, мозъчното, белодробното, ставното, гръбначното здравеОсвен психологичните проблеми практически всички пациенти със затлъстяване страдат от един или няколко синдрома или болести заради наднорменото си тегло: сърдечна исхемия, 2 тип диабет, хипертония, стенокардия, инсулт, сърдечна недостатъчност, камъни в жлъчния мехур, чернодробна цироза, хронични киселини, артрит, артрози, остеохондрози, поликистозни яйчници, понижени плодовитост и либидо, проблеми с менструалните функции и т.н.

При затлъстяване се увеличава вероятността от възникване на рак на гърдата, яйчниците и матката при жените, рак на простатата при мъжете, рак на дебелото черво. Също така е повишен рискът от внезапна смърт на фона на съществуващите усложнения. Смъртността при мъжете на възраст между 15 и 69 години, които имат фактическа телесна маса, превишаваща идеалната с 20%, е три пъти повече, отколкото при мъжете с нормално тегло.

Диагностика на затлъстяването

При изследване на пациентите се обръща внимание на анамнезата, семейната предразположеност, уточняват се показателите за минимално и максимално тегло след 20 години, продължителността на развитие на това състояние, на провежданите процедури, хранителните навици и начина на живот на човека с това заболяване. За изясняване наличието и степента на затлъстяване се използва методът за определяне на ИТМ и на идеалната телесна маса.

Характерът на разпределяне на мастната тъкан по тялото се определя чрез пресмятане на коефициент, равен на отношението на обиколката на талията (ОТ) към обиколката на бедрата. За наличието на абдоминално затлъстяване свидетелства коефициент над 0,8 за жените и 1 – за мъжете. Смята се, че рискът от развитие на съпътстващи патологии е висок при мъже с ОТ над 102 и при жени с ОТ на 88 см. За да се прецени степента на отлагане на подкожни мазнини, се определя размерът на кожните гънки.

Най-точните резултати в определянето на локализацията, обема и съдържанието на мастна тъкан в проценти от общата телесна маса се получават с помощта на помощни методи: УЗИ, ЯМР, КТ, рентгенологична денситометрия и други. При това състояние пациентите трябва да се консултират с психолог, диетолог и инструктор по лечебна физкултура.

За определяне измененията, предизвикани от затлъстяването, се използват:

  • Показателите на кръвното налягане (за определяне на артериална хипертензия);
  • Хипогликемичният профил и тест на толерантността към глюкоза (за определяне на захарен диабет от втори тип);
  • Нивото на триглицеридите, холестерола, липопротеините с ниска и с висока плътност (за преценка на нарушенията на липидния обмен);
  • Промените по ЕКГ и ЕХОКГ (за определяне нарушения в работата на системите на кръвообращението и сърцето);
  • Нивото на пикочна киселина в биохимичния анализ на кръвта (за определяне на хиперуремия).

Лечение на затлъстяването

Всеки човек, страдащ от това патологично състояние, може да си има своя мотивация за отслабване: козметичният ефект, намаляването на опасността за здравето, подобряването на трудоспособността, желанието да носи по-малки дрехи, стремежът да изглежда добре, но целите в отслабването и темповете на самото отслабване трябва да са реални и точни, преди всичко, за намаляване риска от възникване на съпътстващи затлъстяването усложнения. Лечението на затлъстяването започва с назначаване на диета и физически упражнения.

Лечението на затлъстяване започва с диета и физически упражненияПри спазване на хипокалорична диета се понижава основният обмен и се запазва енергията, което намалява ефекта на диетотерапията. Затова този вид диета трябва да се съчетава с физическа активност, която забързва процесите на основния обмен и на метаболизма на мазнините. Лечебният глад се препоръчва за пациенти, които се лекуват в болнични условия, при изразена степен на затлъстяване.

Медикаментозно лечение се назначава при ИТМ над 30 или при неефективност на диетата след 12 и повече седмици. Действието на препаратите от групата на амфетамина е основано върху потискане чувството на глад, ускоряване на засищането, има анорексично действие. Но е възможно да възникнат странични ефекти: гадене, сухота в устата, безсъние, раздразнителност, алергични реакции, зависимост.

В редица случаи е ефективно назначаването на мобилизиращо мазнините средство и антидепресанти, които променят хранителното поведение. Днес на пазара има препарати за лечение на затлъстяване, които не предизвикват изразени странични реакции и зависимост. Те ускоряват засищането и така количеството изядена храна намалява. Има и средства, които намаляват процесите на абсорбиране на мазнините в червата. При затлъстяване се провежда симптоматична терапия на основните и съпътстващите болести. Психотерапията играе много важна роля в лечението (беседи, хипноза), като променя стереотипите на хранителното поведение и начина на живот на болния.

Оперативното лечение на този проблем се използва при непроменящ се много дълго време ИТМ над 40. В световната практика най-често се правят вертикални гастропластики, бандажиране на стомаха и поставяне на шънт). С козметична цел се премахват мастните отлагания – липосукция.

Прогноза и профилактика на затлъстяването

Своевременното провеждане на системни мероприятия за лечението на затлъстяването има добри резултати. При понижаване на масата с 10% показателят за общата смъртност се понижава с повече от 20%; смъртността, предизвикана от диабет – с повече от 30%; предизвикана от съпътстващи онкологични болести – с повече от 40%.

За профилактика е достатъчно човек с нормално тегло да хаби калориите и енергията, които получава през деня. При наследствена предразположеност към затлъстяване след 40-годишна възраст при хиподинамия е необходимо да се наложи ограничение на въглехидратите, мазнините, да се увеличат белтъчините и растителните храни. Необходимо е провеждането на разумни физически упражнения: разходки пеша, плуване, бягане, фитнес. Ако не харесвате теглото си, трябва да се консултирате с ендокринолог и диетолог, които да преценят дали и какви нарушения имате и да Ви се състави индивидуална програма за отслабване.

Затлъстяване – какви са причините, кои са признаците, как се лекува? – 2 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™