Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Тичането през студените сезони

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения | Все още няма коментари. | 782 прегледа на този пост

Особеностите на тичането в студеното време

Тичането през зимата е много полезно за организма и подобрява настроението при зима меланхолияНа начинаещите спортисти винаги им е било интересно да разберат как влияе тичането, по какъв начин укрепва организма, в какво е преимуществото му пред другите упражнения. Днес тичането е едно от най-предпочитаните физически упражнения за тези, които тепърва започват да живеят активно, тъй като то е способно да въздейства върху целия организъм комплексно.

Повечето от тези, които започват да се занимават активно с физически натоварвания, предпочитат именно тичането. Това е защото за това занятие не се изискват никакви допълнителни приспособления, не трябва да се купува нищо специално, може да се тича по всяко време и освен това прекрасно влияе върху състоянието на организма като цяло и много бързо дава положителни резултати.

Преди да започнете да се занимавате с тичане, трябва да се консултирате с лекуващия Ви лекар. Даже и да не Ви забрани да тичате, може да Ви посъветва какви допустими натоварвания трябва да имате и да се придържате към тях. Хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, задължително трябва да слушат мнението на специалистите, тъй като тичането влияе върху сърцето, натоварва го прекомерно и го провокира да работи в по-бързи темпове. Основно тичането се отразява върху здравето само положително, но винаги е възможно, при неправилно изпълнение на упражненията или някакви отклонения в здравето, да се получи травма.

Преди да започнете да тренирате в студено време, трябва старателно да проучите особеностите на тичането през зимата.

Как да започнем да тичаме зимата?

Тичането в студеното време изисква особен подход. Тренировките трябва да се започнат постепенно и с течение на времето натоварването да се увеличава. Най-добре е да започнете с по-малки разстояния, като правите леки пробези, а след това може да увеличите натоварването. Никога не трябва да забравяте, че при рязък и агресивен старт на тренировките в студеното време има риск да получите сериозна травма. След това едва ли ще искате да продължите да тичате в студа.

Много е важно ако тичате зимата да вдишвате през носа и да издишвате през устатаОсобено внимание при тичането през зимата трябва да се обърне на правилното дишане. За да може студът да не изстуди белите дробове, трябва да се вдишва през носа и да се издишва през устата. По този начин въздухът, при попадането си в организма, успява да се затопли до необходимата температура преди да постъпи в дробовете на спортиста. Тази препоръка ще помогне да се избегнат сериозни усложнения в здравословното състояние – ангини и пневмонии. Най-важното е да не забравяте, че основната задача на тичането зимата е да се укрепи и да се поддържа имунитета, а не обратното.

Също така е хубаво да не забравяте правилната екипировка, в студеното време това е много важно. Мъжкото облекло за тичане през зимата трябва да включва наведнъж няколко предмета в гардероба, включително базов слой и връхни дрехи. За всяка температура мъжът трябва да си има отделен комплект. Важно е да се съблюдава границата, при която по време на бягане той ще се чувства комфортно, без да му е горещо или много студено. Почти няма разлика и в облеклото на жените, само че цветът е по-ярък и дизайнът е по-различен.

Специалистите не препоръчват да се тича през зимата, ако термометрите сочат -20˚С. В този случай дори най-надеждното термобельо няма да може както трябва да защити организма от измръзване. По време на тичането трябва да обръщате внимание на собственото си състояние. Ако тялото Ви започва да трепери, а носът Ви тече, то е по-добре да прекратите тренировката и да се погрижите за здравето си вкъщи, като приемате антивирусни средства.

По време на тичането се препоръчва да се вслушвате в организма си и да не допускате да се изморява прекалено много. Затрудненото дишане също е причина да спрете да тичате и да се отправите към някое топло помещение. След тренировката мокрите от потта дрехи трябва да се свалят веднага и да си вземете топъл душ. В противен случай, ако не си свалите дрехите веднага, може да се намръзнете, което също ще се отрази негативно върху здравето Ви.

Основни препоръки за тичане в студено време

Всички хора са с различна степен на чувствителност към студа: едни понасят много добре -25 градусовия мраз, а други трудно излизат да тичат дори и при 10 градуса под нулата. Разбира се, с времето, когато тренировките на студено вече Ви станат навик, ще Ви бъде много по-лесно да тичате, но за новаците не винаги им е по силите отначало да се справят с такова натоварване върху организма.

За да не се разболеете докато тичате в студеното време, е важно да се облечете така, че нито да ви е топло, нито студеноЗа да не може тичането на студено да се превърне в изнурително занятие и да не стане причина за простудни заболявания, трябва да следвате редица лесни правила:

  • Партньор – тази точка не е задължителна, но е желателна, особено това правило е добре да се спазва от новаците. Тъй като зимата най-често се бяга по тъмно: или рано сутрин, или късно вечер, от психологична гледна точка това е много трудно. За да се внесе някакво разнообразие в тренировъчния процес, може да си извикате партньор. Освен това това е допълнителна поддръжка и мотивация.
  • Разгрявка – за да сте готови към предстоящото мръзнене, трябва вкъщи да се разгреете добре. Може да бягате на място или да използвате стълбите с тази цел. Ако имате велоаргометър, може да повъртите педалите няколко минути. Разтягането също е важно – няколко накланяния, махане с крака и други базови упражнения ще разгреят мускулите Ви отлично. Не трябва да пренебрегвате тази точка, тъй като разгряването може не само да подготви организма Ви за трениране, но и да Ви защити от възможни травми.
  • Екипировка – ще Ви е студено само в началото на тренировката, после вече, когато организмът Ви свикне, кръвта Ви ще започне да циркулира по-бързо, като по този начин ще затопля организма Ви. При това е важно да внимавате как се обличате в студа, за да не стане така, че след няколко минути на тренировка да Ви стане горещо или пък обратното – да измръзнете от студ.За да не Ви е страх да тичате по тъмно зимата, можете да си намерите компания
  • Питие – обезводняване може да се получи дори и когато тичате зимата. За да не допускате това, трябва да пиете по малко вода от време на време през цялата тренировка. Важно е да следите температурата на течността, за да не стане прекалено студена, докато сте навън.
  • Лице – нежната кожа на лицето най-много е изложена на измръзване. За да я защитите от външното въздействие, е добре да ползвате маски за тичане през зимата или други подходящи за това средства.

Заключение

Тичането в студа е много полезно за целия организъм. Човек, който тича зимата, по-рядко е изложен на различни простудни проблеми, кожата му става по-еластична, кръвоснабдяването му започва да работи по-добре. Много плюсове има още. Важното е тези тренировки да Ви дават положителни емоции, затова не бива да забравяте за елементарните правила за безопасност, които задължително трябва да спазвате и в никакъв случай да не ги пренебрегвате.

Тичането през студените сезони Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™