Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

18 неща, които не знаете за Вашата пот!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Забавни | Все още няма коментари. | 4768 прегледа на този пост

Съдържание на 18 неща, които не знаете за Вашата пот!


Вашето здраве, чувства и хранителен режим могат да променят състава на потта Ви, но въпреки това потта на всеки човек е уникална, също както пръстовите отпечатъци.

 1. Не всички хора се потят еднакво. Съставена от около 99 процента вода, потта се изпарява върху повърхността на кожата, охлаждайки тялото и предпазвайки го прегряване.
 2. Потната секреция Ви помага и по други начини. Тя включва дермцидин – антибиотичен пептид, който регулира развитието на бактерии върху кожата и предпазва от инфекции.
 3. Не всички хора се потят еднакво. Мъжете се потят до два пъти повече от жените, но и двата пола се потят по-малко с напредването на възрастта.
 4. Усещането за допир може да отключи "рефлекс на потене" в противоположната част на тялото от мястото, което е докоснато.
 5. Потта може да предизвика и други рефлекси. Хората с атопичен дерматит (вид хронично заболяване на кожата) могат да изпитат непосредствена и сериозна алергична реакция към гъбичния протеин, наречен MGL_1304, намиращ се в потта.
 6. Освен хората, конете са едни от малкото бозайници, които регулират температурата си чрез потенето. Конската пот е с високо съдържание на латерин – протеин, който помага на водата в пътя й от животинската кожа към водоустойчивата козина и после във въздуха, където потта може да се изпари и да ги охлади.
 7. Хипопотамите всъщност произвеждат червена на цвят пот, която действа като антибиотик и предпазва от слънчевите лъчи.
 8. Ако и Вашата пот е червена, може да страдате от рядко заболяване, наречено хематохидроза. При него кръвоносните съдове се разкъсват и се вливат в потните жлези, което придава червения цвят на потта.
 9. Муковисцидозата може да бъде открита с тест на потта. При друго рядко състояние, хромхидрозата, потта на хората е оранжева, синя или друг цвят. Понякога състоянието е предизвикано от приема на някои лекарства, но се появява и при здрави хора, което си остава истинска мистерия.
 10. Не е тайна обаче, че потта на здравите хора често мирише различно от тази на болните. Тялото излъчва летливи органични съединения на основата на метаболитно състояние, които могат да се променят, когато а налице заболяване или инфекция.
 11. Муковисцидозата може да бъде открита с тест на потта. Натриевият хлорид е много по-концентриран в потта на хората, страдащи от това заболяване.
 12. Емоциите могат да предизвикат промени в състава на потта. Австрийско проучване поставя на участниците превръзки, които събират потта им, докато гледат филми, а след това неутрални филми на следващия ден. В резултат се открива, че миризмата на потта наистина се различава.
 13. Според подобен експеримент жени, взели участие в него, определят, че потта на мъжете, които не консумират месни продукти, е далеч по-привлекателна на мирис в сравнение с тази на месоядните.
 14. Независимо от Вашето здраве, чувства или диета, потта си е уникалнa за човек. Докато другите компоненти на потта варират, човек притежава уникална комбинация от 373 летливи съединения, оставаща постоянно във времето.
 15. потта си е уникалнa за човекВсеки от нас има уникален „потен“ отпечатък, но двата вида потни жлези – апокринните и екринните – са универсални за хората. Имаме екринни жлези върху по-голямата част от тялото си, но апокринните жлези се намират само в нашите мишници и гениталната област.
 16. Телата ни произвеждат много малко пот чрез апокринните жлези, но именно те са отговорни са миризмата на пот, защото имат високо съдържание на вода и отпадъчни продукти, които насърчават растежа на миризливите бактерии.
 17. Какво можем да направим с всичката тази пот? УНИЦЕФ и шведският инженер Андреас Хамар през 2013 г. привлякоха вниманието на милиони хора с недостиг на чиста питейна вода чрез създаването на „Машина за пот“, която извлича потта от дрехите и я превръща в питейна вода чрез процес на въртене, нагряване и филтриране.
 18. Може би „Машината за пот“ би била по-продуктивна, ако използва чорапи вместо дрехи. Човешките крака имат 250 000 потни жлези, които произвеждат половин литър течност всеки ден.
18 неща, които не знаете за Вашата пот! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™