Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Вреди ли гневът на здравето ни?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 889 прегледа на този пост

Съдържание на Вреди ли гневът на здравето ни?


Как негативните емоции влияят на нашия организъм?

Гневът e причина за многобройни заболявания. Съгласно теорията на традиционната медицина емоциите се раждат в сърцето. Гневът и раздразнението не са изключение. По меридианите на сърцето енергията на раздразнението се разпространява в съседните меридиани, като така прониква във всички органи.

„Сърцето е към елемента огън, белите дробове – към метал. Огънят „бие” метала” (по теологията на У-син, „Петте елемента”). Енергията на гнева може да влезе в белите дробове, ако не се изхвърли своевременно от организма, може да се натрупа течност в плевралната кухина, а това вече е действителна заплаха за живота на човека.

В интензивното отделение са добре познати случаи, когато след пристъп на гняв, пациентът на следващия ден умира от сърдечно-белодробна недостатъчност, предизвикана от натрупване на такива течности. Това се случва, защото енергията на гнева не е била изведена от белите дробове към черния дроб, а е била напълно погълната от дробовете, което е предизвикало плеврален излив.

Може да се каже, че тези болни хора са починали от раздразнение. Ако в нашето обкръжение има тежко болни хора, трябва да знаем, че гневът може да им струва живота. Трябва да предпазваме болния от негативни емоции.

Гневът и всички негативни емоции причиняват редица болести на вътрешните органиВ обикновения живот, ако нивото на енергия на човека е достатъчно високо, организмът предава гневната енергия нататък.

„Белите дробове се отнасят към метал, а черния дроб – към дърво. Металът побеждава дървото.” Енергията на яда по каналите преминава в черния дроб, който е основен орган за възпроизвеждане на енергия и може да удържи удара, нанесен от раздразнението. Черният дроб е крайната точка на пътя на раздразнителната енергия.

Някои хора не проявяват гнева си, сдържат негативните си емоции и така се поражда скрито раздразнение, потисната гневна енергия. В този случай, следвайки същата логика на взаимоотношения и взаимозависимост на вътрешните органи, енергията на раздразнението ни отива надолу.

„Черният дроб е от елемента дърво, далакът – земя. Дървото „бие” земята.”  Енергията на потиснатото раздразнение се спуска от черния дроб към далака и тук са възможни два варианта на развитие на събитията. Ако нивото на енергийно равновесие в човека е с високи нива, след това далакът ще попадне под атаката на енергията на раздразнението, ще започне да произвежда левкоцити в големи количества.

Повечето левкоцити атакуват мирно живеещите в червата бактерии, което води до повишаване на телесната температура. Ако енергийните нива са много високи, то броят на левкоцитите може да скочи с десетки или дори стотици хиляди единици. Много хора, на които е поставена диагноза с високи левкоцити, най-вероятно малко преди това са потискали пристъп на силен гняв или ярост.

Организмът на човека, който китайската медицина отнася към категорията на хората с ниско ниво на енергия, няма възможност в кратък период да произведе толкова много левкоцити. Само младите здрави хора са способни да реагират на поражението на енергията на потиснатото раздразнение.

Скритият гняв е много вреден в дългосрочен план за здравето на човекаАко енергийното ниво на човека е ниско, то при потискане на раздразнението и сдържането му, далакът не е в състояние да приеме тази енергия, затова тя преминава по-нататък – в стомаха. Това на свой ред може лесно да доведе до стомашна язва или язва на дванадесетопръстника.

Когато човек постоянно се дразни, но не изхвърля гнева си, той попада в постоянен кръговрат на негативно въздействие. И ако потискането на раздразнението стане навик, когато това се случва постоянно, то е възможно да се развие рак на стомаха. Хората, които страдат от това заболяване, обединяват общата характеристика – те дълго време са трупали в себе си раздразнението и гнева и не са успели да се избавят от него.

Има още и тип раздразнение, което не се проявява, но не се и натрупва, а все едно се разтваря в организма. От сърцето раздразнението попада в белите дробове и се разтваря в тях. Този тип гняв се поглъща от корема – органът-другар на белите дробове. Този род раздразнение води до запек.

При лечение на ракови заболявания един от най-трудните въпроси е „Как да помогнем на пациента да се избави от негативните емоции?”. Лечението на тялото трябва да даде време, за да могат пациентите да променят подхода си към живота, да променят отношението си към хората.

Как да смекчим вредата от негативните емоции?

Когато трупаме негативни емоции не само че се чувстваме не добре, но и в един даден момент избухваме и дори не знаем защоПристъпът на гняв и раздразнение може да увреди черния дроб. Сдържаният гняв – далака. Разграденият гняв – корема. Ако нивата на енергията са ниски, гневът може да доведе до натрупване на течност в белите дробове. Фактически всяко раздразнение неизбежно нанася удар по вътрешните органи. Но човек не може да избегне емоционалните изблици. Трябва да анализираме как изживяваме тези лоши емоции и да се опитаме да смекчим последиците от тези чувства.

Представете си, че имате в гръдния си кош много малки бутилки и във всяка една бутилка се трупат негативни емоции, свързани с определен човек от обкръжението Ви. Обектът на нашето постоянно недоволство и раздразнение по правило е някой от близките или приятелите ни. Когато този човек постоянно предизвиква у нас недоволство, но не можем да проявим тази емоция, ние наливаме раздразнението в отделената за този човек бутилка. Днес малко, утре още малко и в един прекрасен момент тази бутилка се пълни докрай. В този момент ние вече не можем да се сдържаме. Гневът излиза наяве. И причината за гнева вече не е последната капка, а цялото натрупвало се дълго време раздразнение. Преди всичко, обектът на нашето раздразнение ще бъде крайно изненадан от тази бурна реакция при положение, че досега е виждал съвсем друго от нас. А ние самите, давайки воля на гнева си, често не можем дори да си спомним, какво именно е провокирало този емоционален изблик.

Именно по този шаблон се случва всичко, пристъпът на гняв като че ли изниква от нищото. В традиционната китайска култура винаги са се превъзнасяли такива качества като доброта, съчувствие, отстъпчивост, сдържаност. Когато сме си близки с някого, винаги могат да възникнат търкания. Китайските деца винаги са били учени да затварят очи през дребните дразнещи моменти, да не забелязват неприятните дреболии.

За да се справим с негативните емоции и да не нанасят те вреди върху здравето ни, трябва да разговаряме помежду сиФактически всички малки проблеми могат да се решат лесно като се обсъдят. Така ще предпазим черния си дроб от увреждане, което може да нанесе сериозният гняв. Откровеният разговор може да помогне да се изпразни съдържанието на бутилката с раздразнението. Ако се научим да не трупаме раздразнението, а своевременно да изпразваме съдържимото, ще направим голяма крачка към предотвратяването на сериозни болести.

Най-често дразнещите моменти за нас са в семейството или на работното място. Трябва да се погрижим да си създадем здравословна атмосфера в семейството и колектива, доброжелателност, откритост, възможност да се обсъдят неприятните моменти. Особено важно е това във взаимоотношението между съпрузите.

Ако не можете да избегнете гнева, независимо дали е открит или дълбоко скрит, това неизбежно ще доведе до усилване на огъня в черния дроб. Тук може да Ви помогне своевременен масаж на точката на Тайчун на канала на черния дроб или гореща вана за крака. Това ще Ви помогне да изведете от черния дроб раздразнителната енергия. Раздразнените хора е хубаво всяка вечер да провеждат по-дълго тези процедури, като това ще попречи на усилването на огъня в органа. Това от своя страна не само ще намали вредата от увреждане в организма от енергията на негативните емоции, но и ще помогне да се дразним и ядосваме по-малко за в бъдеще.

Вреди ли гневът на здравето ни? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™