Ябълка – история, факти и здравословни ползи

Ябълка – най-древния плод

Когато произнасяме думата "плод", преди всичко си представяме ябълки – белоснежни, леко-зачервени, огнено-червени, нежно-зелени или слънчево-жълти. Ябълките присъстват на трапезата ни практически целогодишно и винаги.

Ябълките са най-древните от плодовете, на които човекът се е наслаждавал винаги. Безусловно, първата ябълка е била далеч по-различна от сегашните сортове. Първите ябълки са били малки и кисели на вкус. И сега се срещат такива по горите.

Ябълката е най-древният плод, който присъства дори и в БиблиятаПървите сортове са се появили в Мала Азия (макар че някои източници твърдят, че са от Кавказ и Средна Азия), откъдето впоследствие са били превзети от Палестина и Египет, а след това – от Древна Гърция, Рим, други страни от Европа и други континенти.

Нека си припомним, че за ябълката се споменава и в Библията като райски плод.

В Древен Рим е имало много специалисти, които са се славели с умението да отглеждат прекрасни ябълки. В този период толкова много са се култивирали тези плодове, че дори някои от сортовете са носели имената на патриции: Манлиево (този сорт е открит от патриция Манлий), Клавдиево – Клавдий, Апиево – Апий. По данни на Плиний Старши, в Древен Рим са се отглеждали близо 20 сорта. Но вече през XVI век Европа е била запозната с около 60 сорта, в това число с Анис и Ранет.

С голямо уважение към самия плод на Ябълката са се отнасяли и се отнасят до днес жителите на Германия. И до днес в немските села съществува стар обичай – в деня на раждане на бебе се сади ябълково дърво. Както то ще расте и ще се развива, такава ще е и съдбата на бебето.

Всички ние помним, че при древните славяни е имало толкова много ябълки, че чужденците са наричали тази страна "ябълково царство".

Ябълкови факти

Ябълката се отглежда практически във всички страни на земното кълбо, а засадената площ с ябълки е на почетното първо място в света.

Ябълковите градини покриват около 5 милиона хектара от повърхността на планетата ни. Почти половината от плодовите дървета са ябълки. А на север, където не зреят дори праскови, да не говорим за по-топлолюбиви цитрусови плодове, ябълките са дори много повече – 9 от 10. Тази популярност на ябълките се обяснява на първо място с това, че плодовете на тези дървета могат да се използват целогодишно. Освен това ябълките имат големи вкусови качества, добре се транспортират и се използват навсякъде за най-различни видове преработка.

Полезните свойства на ябълките

Консумирането на ябълки подпомага цялостно здравето във всяка възрастНа всички ни е добре известно, че ябълките са полезни за здравето ни, но не отдавна изследователите са открили всичките им полезни свойства.

Една ябълка със среден размер с обвивката съдържа 3.5 гр влакна, тоест повече от 10% от дневната норма на влакна, необходими на организма на всеки човек. В ябълка без обвивката се съдържат 2.7 гр влакна. Неразтворимите молекули на влакната се прикрепят към холестерола и помагат да се изведе от организма, като така се намалява рискът от запушване на съдовете и възникване на сърдечни пристъпи.

С желязото в ябълките се съчетават благотворно аскорбиновата и фолиевата киселини, а също и рутина. Ако след разрязването на плода той потъмнява бързо и е с тръпчив вкус, то този плод е полезен за хората, страдащи от слаби кръвоносни съдове.

Всеки сорт ябълки има своите характерни особености и различен химичен състав. Всичко зависи от произхода, условията на отглеждане, степента на узряване на самите плодове. Всичко това определя хранителните им ценности, вкуса и използването им.

Химичният състав на ябълките е много разнообразен и богат. В 100 гр от меката част на ябълките се съдържат 11% въглехидрати, 0.4% белтъчини, до 86% вода, 0.6% фибри и 0.7% органични киселини, сред които са ябълчена и лимонена.

Към съдържащите се в ябълките биологично активни вещества се отнасят, освен аскорбиновата киселина, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, никотинова киселина. От микроелементите ябълките са богати на калий, калций, фосфор, натрий, молибден, цинк и барий.

Изследователите са установили, че употребата на две ябълки на ден намалява холестерола с 16%, а употребата на толкова ябълки, заедно с една малка или средна глава лук и 4 чаши зелен чай, намалява възникването на рискове от сърдечен пристъп с 32%.

Също така ябълката подпомага нормализирането на храносмилателната система. Влакната предотвратяват запека. Пектинът лекува диария. Традиционно ябълките се смятат за добро натурално средство против стомашни разстройства. И има причини за това. Не забравяйте, че ябълките съдържат ябълчена и винена киселини, които подпомагат храносмилането.

Сокът от ябълки подпомага състоянието на черния дроб и стомахаЯбълките са много полезни за старите хора, които често страдат от понижена киселинност на стомашния сок. Освен това те укрепват имунната система и помагат за поддържането на постоянни нива на кръвната захар. Най-добре е да се използват ябълки в суров вид, но и след кратка термична обработка те също съхраняват хранителните си вещества. Повечето ябълки в днешно време са покрити с восък, затова трябва да се измият хубаво, преди да се ядат. Хубаво е да ядете и обвивката, тъй като тя съдържа много пектин и влакна.

Също следва да отбележим, че ябълките са отличен източник на растителни вещества (фитонутриенти), които се наричат флавоноиди. Обвивката им е особено богата на кверцетин, който намалява вероятността от заболяване на рак на белите дробове с 46%, много добър антиоксидант е и заедно с витамин С пречи на свободните радикали да вредят на организма.

В ябълките има много калий – минерал, който помага за регулиране нивата на течности в организма. Достатъчното постъпване на калий може да помогне да намаляване кръвното налягане при хора с хипертония. Освен това в ябълката има много бор, който помага срещу остеопороза.

Количеството витамин С зависи от сорта на ябълките, от това колко дълго се съхранява и от други фактори. Например в сезона на ябълките плодовете съдържат повече от този витамин, отколкото в тези, които се съхраняват след това.

В народната медицина суровите, варените, печените ябълки се употребяват на гладно при бавна перисталтика, стомашно-чревни разстройства, особено при децата, а също и като леко слабително средство при продължителни запеци. Сокът и отварата от ябълки се препоръчва за лечение на чернодробни болести, при стомашни заболявания е полезно да се пие ябълков сок на гладно. Също така се смята, че една ябълка, изядена преди лягане, укрева съня и подпомага храносмилателните процеси.

С помощта на ябълките може да се приготвят много вкусни ясния, които ще бъдат изключително полезниЯбълките укрепват много добре сърдечно-съдовата система, полезни са за хората, които се занимават с умствен труд и помагат при затлъстяване, атеросклероза, хипертония, заболявания на жлъчния мехур.

Пресните ябълки имат противомикробни, противоглистни и противовъзпалителни свойства. Помагат при дизентерия, гастрит, язва.

Провеждането на диета с ябълки е отличен помощник за хора с атеросклероза и високо кръвно. При заболявания на сърцето е добре да се ядат 300-400 гр пресни ябълки 5-6 пъти на ден. За продължително лечение на атеросклероза се използват сладки ябълки, отвара или сок.

В кулинарно отношение плодовете на ябълката са универсален хранителен продукт, който се съчетава практически с всички видове ястия и се използва по всяко време – от закуската до десерта и виното. Ябълките могат да се използват във всички форми на кулинарна преработка и при това винаги да дават висококачествен, превъзходен вкус.

Суровите (свежите) ябълки, благодарение на многовековното им селектиране, дават такова изобилие на всевъзможни сортове, че е създаден "Ябълков календар", благодарение на който през цялата година, във всеки месец на масата могат да присъстват пресни ябълки.