Хранителни факти за кайсиите
С наситен аромат и уникално сладки, златисто-оранжевите кайсии са летен деликатес от азиатски произход. Тези високо ценени плодове за първи път пристигат в Европа от гърците, които ги наричат "златните яйца на слънцето".
Ботанически, плодът е тясно свързан с прасковите и нектарините. Те заедно попадат в семейството на овощните дръвчета Rosacea. Научното им наименование е: Prunus armenia. Днес сред едни от главните производствени региони на този плод са Турция, Иран, Италия, Франция, Испания, Сирия, Гърция, и Китай.
Кайсията е широколистно дърво от среден размер, което вирее най-добре в по-сухите почви на планинските склонове. През пролетта разцъфва с много красиви розово-бели цветове, които привличат пчелите. Плодовете имат почти еднакъв размер, 4-5 см в диаметър и тежат около 35 гр. Плодът има костилка, състояща се от централно разположена единична ядка, заобиколена от хрупкава, ароматна и вкусна месета част. Семената са затворени в твърда черупка.
Пресните узрели кайсии имат сладък вкус, подобен на този на сливите. Изсушените на слънце органични кайсии са с много повече хранителни качества от пресните, въпреки че имат по-малко съдържание на витамин C. Ядките на сушените кайсии са ядливи и имат вкус като на бадемите. Маслото, извлечено от тези ядки, се използва и в кулинарията.
Здравословни плюсове на кайсиите:
- Пресните плодове имат ниско съдържание на калории, само 50 калории на 100 грама тегло. Въпреки това те са богат източник на диетични фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Плодовете са обогатени с множество здравословни фито-химикали, които помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, намаляването на нивата на LDL ( "лошия холестерол") и предлагат защита срещу ракови заболявания.
- Кайсиите са отличен източник на витамин A и каротини. 100 гр. пресни плодове съдържат 1926 IU или 64% от изискваните нива на витамин А на ден. Тези две съединения са известни с антиоксидантните си свойства и са от съществено значение за зрението. Витамин А също така е необходим за поддържане на здравa кожа. Консумацията на органични плодове, богати на каротини, помага за предпазването на организма от рак на белия дроб и устната кухина.
- Пресните плодове съдържат витамин C, друг естествен антиоксидант. Витамин С помага на организма да се развие резистентност срещу инфекциозни агенти и улавя вредните свободни радикали.
- Те са също добър източник на минерали като калий, желязо, цинк, калций и магнезий. Калият е полезен за сърцето, важен компонент на клетъчните и телесни течности, които помагат за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
- Общата антиоксидантна или ORAC стойност на суровите кайсии е 1115 umol TE/100 гр. Голяма част от нея идва от важни за здравето флавоноидни полифенолни антиоксиданти като лутеин и бета-криптоксантин. Взети заедно тези съединения действат като защитни акцептори срещу свободните радикали, които предизвикват стареене, рак и различни болестни процеси.
Подбор и съхранение на кайсиите:
Сезонът на кайсиите продължава от май до септември. Купувайте пресни, добре узрели плодове, които се отличават със златисто-оранжев цвят и богат аромат. Избягвайте тези с бледожълт цвят, тъй като това означава, че те са били обрани твърде рано. Узрелите кайсии са деликатни и с тях трябва да се борави много внимателно. Съхранявайте ги в хладилник, най-добре там, където държите яйцата и където не е много влажно. Консумирайте ги възможно най-рано. Сушените на слънце кайсии са също толкова популярни, както и пресните плодове, и лесно могат да бъдат намерени на пазарите по целия свят.
Подготовка и начин на сервиране:
- Измийте нежно пресните плодове в студена вода и ги подсушете с мека кърпа. Зрелите могат да се консумират цели, заедно с обелката, за да извлечете максимална полза.
- Нарязаните на филийки плодове могат да се окажат чудесно допълнение към екзотичните салати.
- Кайсиите също се използват за конфитюр, компот, сок и желета.
- Изсушените на слънце органични плодове могат да бъдат използвани като стафиди в сладкарството.
Безопасност:
С цел да се удължи срока им на годност сушените кайсии са често третирани със сулфити. Този метод се използва и при други сушени плодове и им придава оранжев цвят – стафиди, смокини и т.н. Това третиране може да бъде причина за остри бронхоспазми при по-чувствителните хора, които страдат от астма. Ето защо тези хора могат да консумират сушени плодове, които са с кафяв вместо с оранжев цвят.