Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Сушени vs. пресни плодове – кои да изберем?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 2277 прегледа на този пост

Съдържание на Сушени vs. пресни плодове – кои да изберем?


Свежите плодове са по-добри от сушените – мит или факт?

Поради високото си съдържание на фибри и хранителни вещества, плодовете са основен компонент от здравословното хранене. Докато пресните плодове отдавна се считат за най-добрия вариант, сушените притежават много от същите ползи. Потреблението на сушени плодове се е увеличило драстично през последните години, защото те се съхраняват за по-дълго време в сравнение с пресните, а и често са по-евтини. Но дали са толкова полезни, колкото свежите плодове?

Какво представлява процесът на сушене на плодовете?

Начинът на преработка на свежият плод до получаване на продукт в сушен вид се състои от няколко основни компонента. Ето кои са те:

Сушене

Какво представлява процесът на сушене на плодовете

Процесът на сушене често се извършва скоро след обирането на плода, което предотвратява загубата на хранителни вещества. Всички плодове могат да бъдат ефективно изсушени и това може да стане или чрез сушене на слънце, или чрез сушене на топъл въздух, или чрез сухо замразяване. От трите метода изсушените чрез замразяване плодове запазват най-много хранителната си стойност, но количеството на хранителните вещества, изгубени при сушене на топъл въздух или слънце, е доста малко. Тъй като лиофилизацията е най-скъпата от трите процеса, тя не се използва често. Вместо това сушенето с топъл въздух е най-често срещаният метод, тъй като е по-бързо от сушенето на слънце, но не толкова скъпо, колкото сушенето чрез замразяване.

Запазване

След като плодът се изсуши, той се опакова. Сухите плодове често се опаковат със серен диоксид, който е изкуствен антиоксидант и антибактериален агент. Това помага да се избегне обезцветяването на сухия плод и удължава срока му на годност. Сухите плодове съдържат най-високата концентрация на серен диоксид от всяка друга храна, но въпреки това той не е в толкова висока концентрация, че да окаже забележим неблагоприятен ефект върху организма. Все пак е добре да знаете, че консумацията на серен диоксид може да причини главоболие, проблеми с дишането и сърбеж на кожата, а дори при екстремни обстоятелства може да причини сърдечни проблеми на тези, които са по-чувствителни към него. Възможно е, разбира се, да откриете сушени плодове, за опаковането на които не се използва серен диоксид, но те са по-слабо разпространени, а и често са по-скъпи.

Прибавяне на допълнителни съставки

Единственият често срещан допълнителен компонент, който се добавя към сушените плодове, е захарта и се прави с цел да подобри вкуса им. 

Плодовете в голяма степен се състоят от вода, и чрез изсушаване/дехидратиране се отстранява голяма част от плодовата маса. Боровинките например са 85% вода, което означава, че една порция от 80 грама сушени боровинки ще осигури доста по-голям брой боровинки от порция 80 грама пресни боровинки. Така че можем да заключим, че сушени плодове осигуряват повече хранителни вещества, отколкото еквивалентното тегло пресни плодове. Това може да се счита за положителен и отрицателен аспект на сушените плодове, тъй като получавате повече витамини и минерали, но пък и повече захар, без вода.

Сушените плодове – хранителна стойност

Съставът на полезните храни се характеризира с богати количества витамини, минерали и други вещества, които стимулират здравето, но притежават относително малко калории. Както сухите, така и пресните плодове са здравословни хранителни продукти, а основната разлика между тях е, че извличането на водата от сухите плодове концентрира както хранителните вещества, така и калориите. 

Калории и съдържание на захар

Процесът на сушене концентрира хранителните вещества, но и калориите в порция сушени плодове. Затова, ако спазвате диета, Ви съветваме да се придържате към консумацията на плодове в най-свежия им вид.

Пресни или сушени плодове да изберем

Витамини

По време на процеса на дехидратиране, поради температурната промяна, някои от ценните вещества, като витамин С, витамините В и А, стават нестабилни и понижават количеството си. Например 2 чаши пресни ябълки осигуряват около 6 милиграма витамин С и 4 микрограма фолат, докато ¼ чаша сушени ябълки съдържа само 0,8 милиграма витамин С и не съдържа фолат. Въпреки това, като цяло, сушените плодове осигуряват много от същите здравословни предимства като пресните, стига да се консумират в подходящи количества.

В заключение, сушенето на плодовете е ефективен метод за тяхното запазване, а едновременно с това – за поддържане на голямо количество от естествените им хранителни вещества. Въпреки това добавената захар и количеството серен диоксид създават потенциални опасности за здравето на организма – сами можете да предположите дали е особено препоръчително да се употребяват в големи количества. Ако имате на разположение пресни плодове – изберете тях, ако не – и сушените са добра алтернатива.

Сушени vs. пресни плодове – кои да изберем? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™