Какви витамини има в храната ни?

Витамините са необходима част от нашето дневно меню, но има витамини, които организмът ни не може сам да създаде, затова трябва да си ги набавяме чрез храната.

Какво е действието на витамините и къде можем да ги открием?

Витамини: Полезно действие: Естествени източници:

Витамин A – Бета-каротин

Има влияние върху растежа
Благоприятства за по-добро зрение
Действа добре върху дихателната система
Предпазва кожата Ви от изгаряния
Поддържа функциите на тялото
Понижава кръвното налягане
Поддържа здравето за отделителната система
Действа като мощен антиоксидант
Стимулира имунната система
Подхранва костите и зъбите
Броколи, моркови, зеле,
брюкселско зеле, тиквичка,
цикория, спанак, маруля,
киселец, магданоз, глухарче,
тиква, соя, репички,
чушки-камби, телешки черен дроб,
захарно цвекло, сладки картофи,
пилешки черен дроб, говеждо, яйца,
млечни изделия, рибено масло,
ябълки, праскови, кайсии, шипка,
слива, касис, тиква, домати и др.цитруси.

Витамин B1 (Тиамин)

Подпомага растежа
Улеснява смилането и асимилацията на въглехидратите
Поддържа нервната система, мускулите и сърцето
Подобрява умственото състояние
Помага в борбата срещу морска болест
Облекчава следоперативните болки в стоматологията
Стимулира лечението на херпес зостер
Бирена мая, оризови люспи (арпа),
житни зърна, пълноценна пшеница (с триците),
овесена каша, фъстъци, екологични меса,
крехко свинско (без тлъстина),
повечето зеленчуци, трици, мляко.

Витамин B2 (Рибофлавин)

Помага на растежа и възпроизвеждането
Осигурява здрава кожа, нокти и коси
Елиминира възпалителните процеси в устата и на езика
Подобрява зрението и облекчава умората на очите
Мляко,
черен дроб,
бъбреци,
мая,
сирене,
листни зелени зеленчуци,
риба,
яйца.

Витамин B3 – Ниацин

Подпомага функцията на храносмилателните органи
Укрепва нервната система
Необходим е за синтеза на някои хормони – тестостерон, естроген, инсулин
Подобрява циркулацията на кръвта
Намалява повишеното кръвно налягане
Балансира холестерола и триглицеридите в кръвта
Намалява мигренозните пристъпи
Облекчава болката при стомашни язви
Отстранява лошия дъх в устата
Житните култури, оризови трици,
царевично брашно, елдта,
булгур и жито, свински дроб, телешки дроб,
телешко месо, заешко и агнешко,
аншоа, риба тон, риба меч,
скумрия и сьомга, скариди,
гъби, камбала, аспержи,
морски водорасли, еленово месо,
пиле, трици, слънчогледови семена,
целина, ряпа, цвекло, бадеми.

Витамин B5 (Пантенол)

Спомага за зарастване на рани
Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела
Лекува следоперативен шок
Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от редица антибиотици
Месо, пълноценни зърнени храни,
пшеничен зародиш, трици, бъбреци,
черен дроб, сърце, зелени зеленчуци,
бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми),
пиле, сурова меласа.

Витамин B6 (Пиридоксин)

Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина)
Предпазва от различни нервни и кожни смущения
Облекчава гаденето
Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина
Намалява сухотата в устата и при уринирането
Намалява честотата на нощните мускулни спазми
Премахва изтръпването на ръцете
Има действие на естествен диуретик
Бирена мая, пшенични трици,
пшеничен зародиш,
черен дроб,
бъбреци, соя, пъпеш,
зеле, меласа,
ориз, яйца, овес,
фъстъци, орехи.

Витамин B9 (Фолиева киселина)

Подпомага за репродукцията на червените кръвни телца
Улеснява усвояването на протеина
Фолиевата киселина увеличава апетита
Предпазва организма от чревни инфекции и интоксикации с храни
Има обезболяващо действие
Спомага за развитието на гръбначния стълб и мозъка на бебето
Има важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене
Подобрява лактацията
Има аналгетично (обезболяващо) действие
птичи продукти (пилешки дробчета,
гъши, патешки и пуешки дроб),
телешки черен дроб, нахут,
шарен боб, леща и бакла,
сурови зелени зеленчуци (маруля,
спанак, грах, магданоз, броколи),
хляб, меки сирена,
цитрусови плодове, овесени ядки,
пшенични зародиши, фасул,
зеле, зелен фасул, картофи, праз.
Вижте Какво може да яде бременната жена.

Витамин B12 (Кобаламин)

Образува и регенерира червените кръвни клетки
Предотвратява развитието на анемия
Подпомага растежа и усилва апетита при децата
Увеличава енергията
Поддържа нервната система
Намалява раздразнимостта
Подобрява концентрацията, паметта и равновесието
Черен дроб, говеждо и свинско месо,
яйца, мляко, сирене, бъбреци, еленово месо,
скариди, миди,
сьомга и говеждо месо, Келп,
синьо-зелени водорасли

Витамин B13 (Оротова киселина)

Предотвратява развитието на някои чернодробни заболявания
Помага при лечение на множествена склероза
Помага за усвояването на витамин В12 и фолиева киселина
Участва във възстановяването на кръвните клетки
Кореноплодни зеленчуци, суроватка,
течната част на пресечено мляко,
мляко и млечни продукти, соя,
моркови и картофи

Витамин C

Подпомага устойчивостта срещу инфекции
Премахва умората
Подобрява дейността на белите кръвни телца
Има функцията на важен антиоксидант
Засилва действието на ценни антиоксиданти – витамини А и Е
Има защитна роля в организма
Предотвратява появата на заболяване, наречено скорбут
броколи, пипер, зеле, карфиол,
ягоди, лимони, синап, ряпа,
брюкселско зеле, папая, спанак,
киви, грах, пъпеш, портокали,
грейпфрути, зелени лимони,
домати, тиквички, малини,
аспержи, целина, ананас,
маруля, диня, копър,
мента и магданоз,
киселец, цикория, глухарче,
чушка, репички.

Витамин D

Заздравява костите
Подсилва имунната система
Предпазва от развитие на остеопороза
Използва се за лечение на косопад
Грижи се за здравето на зъбите
Предотвратява появата на рахит
Подобрява устойчивостта на организма
Регулира обмяната на калций и фосфор в организма.
Потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
Спомага за регулиране нивото на кръвната захар в организма.
Гъби, шаран, скумрия, бяла риба,
краставици, яйца, мляко, сос Бешамел,
кашкавал, синьо сирене,
сирене, треска, соево мляко,
хайвер, говежди бъбреци,
свинско и говеждо месо,
миди, сладолед, картофено пюре,
пълнозърнести семена, ядки,
черен дроб, масло, мозък, очи.

Витамин E

Подобрява усвояването на други витамини и минерали
Подобрява оплодителните способности
Предпазва от аборти
Подобрява дейността на сърдечно-съдовата система
Подобрява функциите на черния дроб
Има мощно антиоксидантно действие
Облекчава симптомите на предменструалния синдром
Стимулиране на имунната система
Поддържа кожата по-свежа и еластична
Подобрява мисловната дейност
Предпазва клетките от свободните радикали
фасул, маруля, спанак,
боб, соя, бадеми, орехи,
семена и различни видове ядки,
доматено пюре,
марули, моркови, грах,
патладжан, авокадо,
къпини и боровинки.

Витамин H

Допринася за спиране посивяването на косата
Предпазва от косопад
Облекчава мускулни болки
Потиска появите на екзема и дерматит
Спомага поддържането на здрава нервна система
Помага при превръщането на храната в енергия
Участва в преобразуването на аминокиселините в белтъчини
Допринася за здравето на половите и потните жлези
Подпомага нормалния растеж на клетките
Повишава енергията
яйчен жълтък, говеждо, телешко,
пилешко месо, краве мляко,
козе мляко и сирене,
домати, маруля, соя, пшенично брашно,
фъстъци, моркови, цветно зеле, ябълки,
портокали, банани, пъпеш, картофи, зеле,
зелен лук и т.н. бадеми, карфиол, овес,
ягоди и орехи, гъби, спанак,
бирена мая, мляко, бъбреци,
неолющен ориз, слънчогледови семки,
фъстъци, шоколад,
броколи и сладки картофи.

Витамин K

Подпомага съсирването на кръвта
Предотвратява остеопорозата
Предотвратява вътрешното кървене и кръвоизливите
Намалява обилното менструално течение
Поддържа нормалното кръвосъсирване
Предпазва от кръвозагуба при нараняване
Важен е за нормалното функциониране на черния дроб
Помага на тялото да абсорбира калция
всички зеленолистни зеленчуци – броколи,
моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи,
дивата коприва, магданоз, босилек, девисил,
майорана, къдраво зеле, спанак, цикория
и брюкселско зеле, киви, сини сливи,
кедрови ядки и кашу, рибено масло,
черен дроб, яйца, прясно мляко, кисело мляко,
соя, тиква, домати, аспержи, глухарче, цикория.

Витамин P

Има капиляроукрепващо действие
Действа благоприятно при изгаряне и лъчева болест
Стимулира образуването на ретикулоцити
Усилва тъканното дишане
Има болкоуспокояващо действие
Предпазва организма от вредното действие на свободните радикали.
Има антиалергично, антивирусно и анти-раково действие.
Предотвратява появата на синини
Спира кървенето на венците при миене на зъбите
Действа противоалергично

манго, кайсии, портокали, грейпфрути,
портокали и други цитрусови плодове,
шипки, лимони, череши, френско грозде,
сини сливи, картофи, глог, зеле, моркови, домати, и магданоз,
зелени чай, червено вино, черен шоколад
(с над 70% какаово съдържание), червен пипер,касис, вишна, елда, бадеми.