Захарната болест, или наречена още диабет, е едно сериозно хронично заболяване. Това е болест, която не бива да се пренебрегва и е необходимо едно основно медикаментозно лечение. Освен това обаче винаги можете да се обърнете за помощ към билките и лечебните растения. Някои от тях могат да намаляват кръвната захар, да стимулират обмяната на веществата и да усилват организма със своите витамини, минерални соли и биологично активни вещества. Можете да прилагате това в дома си, но е желателно да се консултирате с лекар, преди да предприемете нещо.
Диабетът е заболяване, което може да съпътства човек през целия му живот (вродена форма) или да го изненада на всяка възраст (придобита форма).
Но тази болест не се превръща в присъда, въпреки че доставя на човек дискомфорт, ограничавайки живота му и го задължавайки да води определен начин на живот.
Векове наред нашите предци са използвали ползите, които ни дава природата, изучавали са лечебните свойства на билките, дърветата и растенията. Всички тези знания, натрупани в продължение на много години, се използват при производството на нелекарствени продукти, които са насочени към поддържане, възстановяване и удължаване на нашето здраве.
Живеем в свят, в който лекарствата, отпускани с рецепта, стават все по-скъпи и неоспорими. В тази връзка алтернативната медицина набира скорост. Алтернативните терапии са по-безопасни, по-лесни за нашия джоб, по-лесни за телата ни и по-лесни за разбиране.
Поддържането на нормални нива на кръвната захар е от съществено значение за тялото. Билките и подправките вършат чудесна работа за естествено понижаване на нивата на захарта, което ги прави благодат за диабетици и хора, предразположени към развитие на диабет. Нещо повече, билките и подправките са естествени многофункционални растения и ще Ви осигурят цялостни ползи за здравето в допълнение към балансирането на кръвната Ви захар.
Използването на естествени лекарства за диабет не е толкова лесно, колкото приемането на хапчета или използването на инсулин. Използването на билки и подправки изисква време, търпение и познаване на болестта, те имат различен ефект при различните хора, но резултатите ще бъдат дълготрайни и лечебни. Най-важното е да не се отказвате, защото успехът няма да дойде веднага.
По-долу са дадени няколко мощни лечебни растения с антидиабетни свойства, които са проучени и доказано ефективни.
Захарен диабет тип 2 е ендокринно заболяване, причинено от нарушен глюкозен толеранс. Панкреасът произвежда жизненоважния хормон инсулин в достатъчни количества, но не може да разгради захарта, тъй като чувствителността на тъканите към глюкоза е нарушена. За постигане на нормогликемия, тоест нормални нива на глюкоза, се използват лекарства за понижаване на захарта, специална диета и упражнения. Билките за диабет тип 2 също имат способността да намаляват нивата на кръвната захар, да насищат тялото с витамини и да възстановяват имунитета.
Галега (galega officinalis) е една от най-успешните билки за диабет, откривани някога. Във Франция галегата (френски люляк) е била използвана от векове от местните лечители, тя е била добре познато средство за лечение на симптомите на болестта, която днес наричаме диабет, включително прекомерно уриниране. Galega officinalis е „произходът“ на метформин, едно от най-често използваните лекарства за диабет тип II.
Френският диабетолог Жан Стърн, базиран на алкалоида галегин, изолиран от козата рута, произвежда метформин и го нарича "глюкофаг", което означава "глюкозоядец". Освен че понижава кръвната захар, галегата повишава глюкозния толеранс, докато тялото реагира много по-бързо на промените в нивата на захарта, което елиминира резките му скокове. Добре е галегата да се използва в началния стадий на заболяването, когато билките и диетата могат да помогнат за нормализиране на нивата на кръвната захар.
Бял трън (трън, сребърен тартар, марин татарник, бял трън, лат. Sílybum marianum) е прекрасно терапевтично средство за чернодробни заболявания и ефективен борец срещу инсулиновата резистентност (панкреасът е принуден да произвежда повече инсулин, отколкото е необходимо) и хипергликемия, причинена от диабет.
Силимаринът, открит в семената на белия трън, проявява силни антиоксидантни свойства, които предпазват панкреаса от оксидативен стрес, който може да причини или влоши диабета. Проучванията са установили, че диабетици тип II, които са получавали 200 mg силимарин три пъти на ден в комбинация с конвенционално лечение, има значително намаляване на: кръвната захар на гладно, гликирания хемоглобин, общия холестерол, липопротеиновия холестерол с висока плътност и триглицеридите.
В допълнение, белият трън подобрява способността на черния дроб да абсорбира повече глюкоза, изтегляйки я от кръвния поток, което помага да се избегнат много от тежките симптоми на диабет, включително увреждане на паметта, бавно заздравяване, повишен риск от инфекции и проблеми със зрението, включително и самата болест диабет. Със способността си да стимулира регулирането на нивата на инсулин в кръвта, белият трън може да намали риска от наддаване на тегло, което е един от страничните ефекти на високите нива на кръвната захар.
Корен от репей (лат. Arctium) съдържа инулин, диетични пребиотични фибри, които подобряват храносмилането, спомагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвта, като по този начин понижаване на нивата на захарта, което прави коренът от репей чудесен избор за хора, които се опитват естествено да управляват кръвната си захар без химикали.
Инулинът е особено ефективен за спиране на прогресията и намаляване на тежестта на диабета и свързаните с него диабетни усложнения, особено диабетна ретинопатия. Двете активни съставки в корена на репей, арктин и арктиген, понижават нивата на кръвната захар след богата на въглехидрати храна.
Растението съдържа мощни антиоксиданти като фенолни киселини, кверцетин и лутеолин, а това е едно от основните антидиабетни свойства на репея. Значителните нива на инулин в корена на репей понижават общия холестерол в кръвта, като по този начин предпазват сърдечно-съдовата ни система. Веществата, които придават на корена на репей горчивия му вкус, стимулират производството на жлъчка, което помага на черния дроб да обработва токсините по-бързо и да ги извежда от системата.
Агримонията (сврака, чернодробна трева, царска билка, лат. Agrimonia eupatoria) е една от най-популярните билки от средновековна Европа, която управлява диабета и възстановява чернодробната функция.
Екстрактът от агримония действа, като стимулира производството на инсулин и усвояването на глюкозата, като по този начин понижава нивата на кръвната захар, помага в борбата с много важен враг – оксидативния стрес, причина за сериозно увреждане на черния дроб, нервите и клетките. Оксидативният стрес създава системен възпалителен процес, който е отличителен белег на диабета и много други заболявания като затлъстяване, мастна болест на черния дроб и високо кръвно налягане.
Използването на алкохолен екстракт от агримония предотвратява наддаването на тегло и натрупването на мазнини в черния дроб, а дългосрочните ефекти се приписват на неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и възстановяващи черния дроб свойства.
Пелинът (див пипер, пелин, горчивина, вдовишка билка, лат. Artemisia) е изключително горчива билка, която има антидиабетни свойства и придава фантастично здраве на червата. Именно горчивината прави пелина толкова силен.
Пелинът понижава нивата на кръвната захар, като активира собствените сили на тялото. Проучванията показват, че използването на 70% алкохолен екстракт от пелин води до значително намаляване на нивата на кръвната захар 2-4 часа след консумация. Резултатите се подобрявали с всяко следващо приложение.
Екстрактът от пелин действа като ензим, който превръща нишестета и простите захари в глюкоза без бърз скок, докато употребата на инсулин е необходима в по-малки дози. Пелинът не само понижава нивата на кръвната захар, но и гарантира здравето на червата, черния дроб и жлъчния мехур, защото когато тези органи не успеят, това е открит път към диабета и свързаните с него заболявания.
Използването на пелин има следните ползи:
Семената на сминдух (шамбала, сминдух, хелба, чаман, лат. Trigonella foenum-graecum) имат високо съдържание на разтворими фибри, които забавят храносмилането и усвояването на захарта в кръвта, като по този начин помагат за поддържане на нивата на захарта стабилни.
Индийските учени откриха, че добавянето на 100 g обезмаслено семе от сминдух на прах към дневната диета на пациенти с диабет тип 1 значително понижава кръвната захар на гладно, подобрява глюкозния толеранс и намалява общия холестерол, LDL („лошия“ холестерол) и триглицеридите. В друго проучване включването на 15 g прах от семена от сминдух в храната, консумирана от хора с диабет тип II, доведе до намаляване на кръвната захар след хранене, докато отделно проучване установи, че след приемане на 2,5 g сминдух два пъти дневно за три месеца значително намалява нивата на кръвната захар при хора с нетежък диабет тип II.
Препоръчителната доза за прием на сминдух варира от 2,5 до 15 грама на ден. Трябва да говорите с Вашия лекар за намеренията си да приемате сминдух и да поискате препоръки въз основа на Вашето тегло и други фактори.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: