Когато температурите паднат малко, студеният вятър се усилва, и влажността на въздуха се увеличава, се създават благоприятни условия за разпространение на различни вирусни и бактериални инфекции. Най-добрият вариант да се опазим е да добавим към дневното си меню храни, които стимулират имунитета. Да започнем първо с витамините:
Витамин D
Наричат го още слънчевият витамин. Витамин Д е известен не само със свойството си да намалява риска от рак, но и с това, че може да ни предпази от настинки и грип. Различни изследвания доказват, че хората, които приемат хранителни добавки с витамин D ежедневно, не се разболяват от грип толкова често.
Витамин С
Изследванията показват, че 1000 мг. витамин С може да облекчи настинката и да намали времето за възстановяване. Други изследвания доказват, че високите дози витамин С ограничават продължителността на симптомите при хора с инфекции на горните дихателни пътища. Не е задължително да приемате хранителни добавки с витамин С ежедневно, можете да го правите дори само когато сте болни от грип. През другото време е по-добре да ядете повече плодове, богати на витамин С, като портокали, киви, ягоди, пъпеши.
Гъби – за бета-глюкан
Бета-глюканите са вид полизахариди, които могат да стимулират имунитета, да понижат LDL ("лошия") холестерол и да регулират кръвната захар. Трябва да знаете обаче, че не всички бета-глюкани стимулират работата на имунната система. Бета 1,3/1,6 глюканите от гъбите например могат да подобрят работата на макрофагите в имунната система. Това е един процес, който предпазва организма от инфекции. Бета 1,3/1,4 глюканите обаче, които се намират в овеса и ечемика, не са толкова ефективни. Затова не се колебайте да добавите малко гъби към храната си. Култивираните печурки, които са най-масово достъпни, също съдържат бета-глюкани и са полезни.