Какво представлява шипката?
Шипката (Rosa canina) представлява вид диворастяща роза. Наподобява многогодишен бодлив силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. Шипката цъфти през месеците май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4-6 cm и с по пет венчелистчета. Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
Още в древни времена са смятали, че Шипката има добра магия. За нея казвали че има чудодейна сила. Шипката често се споменава в традиционните и обредни практики с медицинска насоченост.
Повечето от билкарите я наричат "Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковият плод няма аналог. Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо, отколкото в много плодове и зеленчуци.
Уникалната комбинация от всички съставки в плодовете на шипката се оказва особено добра алтернатива при лечение на авитаминоза (скорбут) и хиповитаминоза (пролетна умора, състояние след тежко боледуване). Шипката има свойството да повишава жизнения тонус и работоспособността на организма.
За какво помага шипката?
Шипките са идеално средство за укрепване на имунната и кръвоносната система, като в същото време подпомагат пълноценното функциониране на главния мозък и щитовидната жлеза. Използва се още за възстановяване на кожата (дерма, епидермис, колаген и еластин), за укрепване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички клетки с цел тяхното пълноценно функциониране.
Шипката действа благоприятно в терапията срещу песъчинки и камъни в пикочните пътища, както и в борбата срещу местни или общи инфекции (скарлатина, дифтерия, коклюш и пневмония). Шипката подпомага функцията на черния дроб, а също така понижава нивото на кръвната захар, което своевременно я прави подходяща за болни от диабет. Препоръчва се още и при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения.
Какво съдържа шипката?
В плодовете на шипката се съдържа комплекс от естествен витамин А и незаменими мастни киселини като Омега-3 и Омега-6, в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е. Тази страхотна комбинация може да направи кожата здрава, еластична и младолика, като елиминира симптомите на остаряване и появата на бръчки, петна, стрии.
Шипката съдържа още витамините Р, В1, В2 и К, както и пектини, масло, органични киселини (лимонена и яблъчна), захари, дъбилни вещества и минерални соли, най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, натриеви и магнезиеви соли. Те действат, като активизират ензимните системи и имат кръвоспиращо действие.
Шипката по съдържание на минерални соли превъзхожда много плодове и зеленчуци. Тъй като има богатото съдържание на пектини и танини, шипката се превръща в ефикасен лек срещу стомашно-чревни и бронхиални заболявания, образувайки защитен слой върху двете лигавици.
Шипките могат да се консумират на сироп, като сладко, марламад или пюре, чай или пък питие, при чието приготвяне плодовете не се подлагат на термична преработка, а се заливат със захар и вода и престояват 5-6 дни.