Кои постни храни поддържат енергията?
Със започването на Великия пост става особено актуален въпросът как да ядем, за да поддържаме здраво тяло си. Експертите посочиха постните храни, които допринасят за прочистване на тялото и се превръщат в отличен източник на енергия за организма.
Фасул. Съдържа желязо и протеини, служи като профилактика на преумората, изтощението и анемията. Добър е този, който се готви под формата на шушулки и стар фасул. Желязото е жизненоважно хранително вещество, което играе съществена роля във формирането на здрави червени кръвни клетки и транспорта на кислород. Помага за предотвратяване на множество на дефицитни проблеми, включително анемия и нисък хемоглобин. Жените са склонни да страдат от недостиг на желязо, защото са склонни да приемат храни с ниско съдържание на желязо и губят желязо чрез менструация.
Гъби. Пълни с протеини, успешно заместват месото и възстановяват неговата хранителна стойност в организма. Диетолозите препоръчват само да не забравяте, че гъбите са доста тежка храна и не се препоръчват за ежедневно хранене.
Мед. Идеалният природен енергетик във всяка възраст, отличен помощник на имунитета и заместител на тестото (въпреки че като захар да се използва медът в големи количества, не си струва). Опитайте Пчелно Млечице от Newton-Everett Biotech – продукт, които подобрява обмяната на веществата, дава повече енергия, подобрява апетита, за здрава кожа и коса, укрепва имунната система.
Сушени плодове. В сушените плодове като кайсии, сини сливи, фурми, смокини и стафиди се съдържат сурови влакнини, минерали и витамини, което ги прави не само отлични източници на енергия, но и приятели на доброто храносмилане. Но не забравяйте, че предвид тяхната висока калоричност е нужно да се консумират умерено – 30-40 грама на ден.
Ядки. Не само зареждат, но и предпазват от съдови и сърдечни заболявания. Също като сушените плодове, да се яде повече от една шепа на ден (около 30 гр.) не се препоръчва.
Соево мляко и кисело мляко. Соевите млечни продукти ще помогнат през целия период на пост да се заменят млечните продукти от краве мляко.
Пълнозърнест хляб. Диетолозите съветват да се откажете от белия хляб, заменяйки го с трици или пълнозърнест - пълнозърнестите храни поддържат стабилни нивата на кръвната захар, което предпазва от пристъпи на умора и глад. Между другото, по-добре да се готви овесена каша не от овесени ядки, а от натурален овес от цели зърна.
Laminaria – морско зеле. Отнася се към билковите продукти, които възстановяват в организма важния за имунитета и красотата витамин B12, който получаваме главно от животински продукти. Липсата на витамин В12 води до умора, сърцебиене, загуба на внимание.