Черимоя – златото на Перу

Самото съвършенство! Така е описвал по своето време Марк Твен черимоя – култура, известна в днешно време като сладоледеното дърво. Между другото в историята тези ароматни плодове с нежна мекота са познати също и като "изгубените плодове на инките“ или "перлата на Андите“. А изображенията на черимоя върху керамичните плочи от доисторическата култура на Перу говорят, че този плод е бил ценен от хората от много векове. С какво е уникален този плод със странното име черимоя?

Какво е черимоя?

Черимоя е известен плод още от древността, който се отличава с невероятен вкусОт древни времена склоновете и долините на Андите са били покрити с горички от дива черимоя – близка родственица на друг екзотичен плод – анона. Родни за тази култура са земите на Еквадор и Перу. Макар че малко по-късно изследователите открили сладоледеното дърво в Южно Мексико, в Централна и Южна Америка. След това, когато през XVI век на тези земи е стъпил кракът на испанските конквистадори, за черимоя е разбрал цял свят. Вече през XVII век растението се разпространило далеч отвъд границите на родния континент. Днес се култивира в Танзания, Египет, Италия, Индия, Тайланд, Сингапур, Нова Зеландия, Израел. В целия свят има няколко разновидности на този плод.

Независимо от удивителния си вкус, който като че ли завинаги може да плени всеки човек, опитал дивия плод, не може да се каже, че черимоя е популярен търговски продукт. А това е, защото растението изисква особено внимание и грижливо отношение. Нежните плодове, дори и под незначителен натиск, се натъртват и губят търговския си вид.

Дървото черимоя е вечнозелено растение с кадифени листа и ароматни бяло-жълти цветове. Плодовете му, по правило, са с конусовидна или сърцевидна форма, доста големи – 20 на 10 см и тежат 300 гр, покрити с тънка бледозелена кожица. Но независимо от това, че често наричат черимоя ябълка, тя съвсем не прилича на ябълка. Външно по-скоро прилича на артишок или къпина.

Но другото и название – сладоледено дърво – най-добре характеризира вкуса на узрелите плодове. Тяхната мека ароматна текстура по консистенция прилича на сварен крем, а вкусът им е коктейл от ананаси, банани, ягоди и папая. А ако замразите тази възхитителна мекота, се получава нещо, което много прилича на сладолед. Това между другото са го забелязали перуанците. Даже и днес в Чили и Перу ядат замразено пюре от черимоя във вафлени чашки. Но пък категорично се забранява да се употребяват семената във вътрешността на меката част и кожицата. Те съдържат токсични вещества.

Хранителни характеристики на черимоя

Черимоя е добър източник на витамини и минерали. Този ароматен плод е богат на фибри, благодарение на което е полезен за сърдечно-съдовата система, а относително ниската му калоричност позволява плодовете да се включват в режима на хранене на хората, които искат да отслабнат.

Меката част на черимоя е пълна с витамини, минерали и много други полезни елементи за здраветоУчените са установили, че в състава на тези екзотики има няколко антиоксиданта от групата на антиканцерогените. Предварителните изследвания са доказали, че тези вещества имат противоракови свойства, полезни са за лечението на малария и избавят от чревни паразити. Между другото има резултати и на други изследвания, доста по-малко радостни. Излишъкът в организма на тези вещества-антиоксиданти провокира симптоми, близки до синдрома на Паркинсон: тремор, треперене, проблеми с придвижването. Но умерената употреба на плодовете е напълно безопасна за организма.

Почти 5 пъти повече от препоръчителната дневна доза витамин С може да получите от един малък плод черимоя. Резултатът от такава витаминизация е активната изработка на колаген. А той, както се знае, представлява белтъчно вещество, отговарящо за еластичността на кръвоносните съдове и кожата, а също е необходим за костите, ставите и вътрешните органи. Като допълнение към това, аскорбиновата киселина предотвратява морска болест, усилва устойчивостта на организма към вирусните инфекции, ускорява оздравяването на раните и защитава от свободните радикали.

Комплексът от витамини група В поддържа активността на нервната система, работата на храносмилателните органи, мускулите и дихателната система. А в нежната мекота на плодовете на сладоледеното дърво витамините от Б групата са почти в пълен състав. Освен тях деликатесът съдържа мед, калий, магнезий, манган, фосфор, желязо и други не по-малко полезни вещества.

Преимуществата на черимоя

В традиционната мексиканска медицина плодовете черимоя се използват като успокояващо, антиконвулсивно и като средство, намаляващо тревогата. А след няколко лабораторни опита върху мишки учените са направили извод, че плодът притежава и антидепресантни способности. Но най-удивителното е, че тези плодове въздействат върху раковите клетки подобно на химиотерапията, но при това не увреждат здравите тъкани. Това обаче не са всичките полезни свойства на черимоя.

Черимоя влияе благотворно върху сърцето и съдовете

Употребата на черимоя подпомага сърдечното здраве и регулира съдържанието на холестеролаВитамин С, който се съдържа в плодовете, помага на организма да противостои на свободните радикали. Другата важна способност на черимоя е, че разрушава липидите, а това значи, че намалява нивото на липопротеините с ниска плътност, които са по-известни с названието "лош холестерол“. Пречистени от ненужните липиди, съдовете могат да транспортират повече кръв, като намаляват с това натоварването върху сърцето. А благодарение на балансираното съотношение на калия и натрия, плодовете регулират артериалното налягане и честотата на сърдечните съкращения.

Черимоя се бори с онкоклетките

Черимоя е полезен плод за болните от рак!

Уникалният състав на тези плодове ги прави ефективно средство в борбата с мутиралите клетки, без да засягат при това здравите. В листата и стъблата на растението изследователите са открили веществото ацетоген, което има мощни антиракови способности. Ако трябва да сме още по-точни, то това вещество преустановява разрастването на злокачествените образувания. Антиракови свойства притежават антиоксидантите и фибрите (пречистват червата от канцерогените, предотвратявайки рак на дебелото черво), които са намерени в значителни дози в плодовете. Още в края на XX век учените са потвърдили ефективността на черимоя в борбата с 12 вида рак.

Черимоя повишава имунитета

Черимоя съдържа много витамин С, който се бори със свободните радикали и усилва имунитетаПлодовете с богато съдържание на витамин Ц се славят като ефективни имуно укрепващи средства. Черимоя, както вече споменахме, съдържа внушителна концентрация на аскорбинова киселина. Един голям плод на ден повишава силата на организма да се противопоставя на инфекциите и свободните форми на кислород с няколко пъти.

Черимоя пречиства организма от токсини

Всички продукти, в състава на които има фибри, действат в организма по принципа на четчици – пречистват от токсичните вещества и шлаките. Тази характеристика се отнася и до екзотичната черимоя. Но освен това вкусните плодове са богати източници на полифенолни антиоксиданти, които също са важни за прочистването на тялото от вредните вещества.

Черимоя подобрява здравето на мозъка

Някои компоненти на черимоя като калий, фолиева киселина, антиоксидантите, както се знае, имат много предимства за нервната система и мозъка. Фолиевата киселина например защитава от болест на Алцхаймер и когнитивни разстройства. Калият подобрява притока на кръв към мозъчните клетки, повишава концентрацията, невронната активност и укрепва паметта. Благотворно въздейства върху мозъка и витамин В6. В неговата компетенция е да подобрява настроението и да предотвратява депресии.

Черимоя подпомага добрия сън и мозъчната дейност

Черимоя осигурява здравословен и здрав сън

Черимоя е един от добрите натурални източници на магнезий.

А това е минерал, който отговаря за продължителността и спокойствието на съня. Няколко резенчета черимоя на вечеря и може да забравите за безсънието, тревожността и нарушенията в циклите на съня.

Черимоя помага на храносмилателната система

Индианските племена, населявали американския континент, също са познавали и са обичали черимоя. Те са използвали плодовете при хранителни отравяния. Съвременните изследвания са доказали, че меката част на плодовете регулира изработването на стомашни сокове и стабилизира киселинността в стомаха, пречиства черния дроб от токсините и активира работата му, а също така способства понижаването на теглото. Да не забравяме и за фибрите, от които зависи надеждната работа на червата.

Козметичните ползи на черимоя

Черимоя въздейства много благотворно върху кожата, като я прави гладка и мекаВитаминът С е едно от най-полезните за кожата вещества. Подпомагайки произвеждането на колагена, този витамин поддържа еластичността, гладкостта и младостта на дермата. А тъй като е мощен антиоксидант, аскорбиновата киселина предотвратява появата на бръчки и заздравява кожата на лицето. По този начин черимоя помага да се забави появата на признаците на стареенето – бръчки и пигментни петна. Съдържащите се в плодовете витамини, а също и желязото, магнезият и цинкът, стимулират добре растежа на здрава коса и избавят от пърхот. Интересното е, че направените на прах семена на черимоя са ефективно средство за лечение на въшки. За това растителният прах се разтваря във вода и се нанася върху кожата на главата, а след час се измива с топла вода и шампоан.

Мислите си че побеляването е неизбежен процес, на който не може да се повлияе? Бъркате! Загубата на естествения цвят на косата често е само резултат от дефицит на мед. Именно този химичен елемент отговаря за наситеността на пигментацията на косата. В един средно голям плод черимоя има 10% от дневната норма мед. Така че регулярното използване на тези вкусни екзотики ще Ви защити от побеляване.

Други начини за използване на черимоя

Семената и кожицата на черимоя са токсични и опасни за човека. Но има случаи, когато и тези части са полезни. Смлените черни семена понякога се използват за приготвянето на средства срещу насекоми. Мексиканците със смлени на прах семена унищожават въшки и други кожни паразити. От време на време към помощта на семената прибягват, когато трябва да се предизвика повръщане или дефекация. С лечебни цели (но спазвайки точни пропорции) се използва кожицата на този плод: в Южна Америка използват чай от нея като средство за лечение на пневмония. В Ямайка сушените цветове се добавят към ароматизирания тютюн.