Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Проблеми с паметта – как да се преборим с тях?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Забавни | Все още няма коментари. | 2479 прегледа на този пост

Съдържание на Проблеми с паметта – как да се преборим с тях?


Каква е причината да забравяме важна информация и как да го предотвратим?

Паметта е пълна с изненади. Редовно се случва да забравяме важна информация, която трябва да запомним, а помним ненужни факти, които по-скоро бихме искали да забравим. 

Доказано е, че паметта на жените започва отслабва около 25 годишна възраст, а при мъжете това се случа около 30-тия рожден ден.Макар жените често да обвиняват мъжете си, че не помнят важни дати, събития или подробности, истината е, че нежният пол също редовно забравя значима информация. Може би ще се изненадате, но проблемите с паметта при мъжете и жените са различни, което до голяма степен се дължи на пола.

Различия в паметта на двата пола

В ранна детска възраст момичетата могат да се похвалят с по-развита памет в сравнение с момчетата. Около 15-17 годишна възраст обаче мъжката способност за запаметяване догонва женската и достига своя пик. След това идва момент, в който започва понижаване на способностите да запомним важната информация. Доказано е, че паметта на жените започва да отслабва около 25 годишна възраст, а при мъжете това се случа около 30-тия рожден ден. Ако чувствате, че започвате все по-често да забравяте, замислете се дали не се намирате точно в тази възрастова група.

Каква е причината мъжете да забравят важни дати?

Защо мъжете забравят важни дати?Отново нещата опират до пола. Всяка дама, чийто любим мъж е забравил за рождения и ден, няма да се вслуша в нито едно рационално обяснение на случилото се, такова обаче съществува. Мъжете държат на Вас, просто способността им да запаметяват определена информация е различна, така че може да се успокоите... или поне от части.

Мъжете възприемат паметта като линеен процес – за тях са важни постиженията и предстоящите събития. Ето защо за силния пол е трудно да запомни определени дати, които всяка жена би запаметила. Жените имат способността да помнят важни дати, тъй като ги обвързват със спомени, взаимоотношения, прекарване и конкретни случки, което на езика на психологията се нарича "обикаляне в кръг". 

За да си спестите голяма доза нерви, просто приемете, че мъжете и жените помнят различно. Междуполовата психология е една дълбоко изследвана наука, опитваща се да обясни това, и още много различия, които понякога правят съвместното съществуване на двата пола доста трудно.

Защо понякога е трудно да помним определена информация?

Паметта обикновено работи в наша полза, независимо дали го осъзнаваме. Има причина да не можете да си избиете от главата определени неприятни спомени, които искате да забравите. Това е защитен механизъм на паметта, който ни предпазва от повтаряне на грешките. 

От друга страна, често се случва да забравяме сериозни събития, които потенциално биха нанесли вид травма на психиката ни. По този начин паметта се грижи за здравото ни психическо състояние. А в резултат не помним имена или събития, свързани с конкретната злополучна случка. Мозъкът ни кара да забравяме дори нови факти, които биха могли да се свържат подсъзнателно с травмиращи моменти, за да ни предпази.

Как да преодолеем проблемите с паметта

Доста често проблемите с паметта се дължат на напредването на годините, претоварване на организма или недостатъчното трениране на способността за запаметяване.  

С годините мозъчната функция отслабва, съответно е логично и способността да запомняме информация да претърпи промени. Не се изненадвайте, ако спрете да притежавате "завидна памет". Бихте могли да забавите процеса, като се грижите за здравословното си състояние, храните се пълноценно, добавите към менюто си храни, известни със своя положителен ефект върху запаметяването, извършвате редовна физическа активност и прекарвате време сред природата на свеж въздух.

Как да преодолеем проблемите с паметта.Друга редовна причина за намалена концентрация и неспособност за запомняне на важна информация е преумората. Не става дума за единичните случаи на недоспиване, но когато говорим за системно претоварване на организма, това води до стрес и значително намалена способност за помним добре новата информация.

Около 30 годишна възраст и при двата пола се наблюдава тенденциозно влошаване на паметта. Това понякога се дължи на недостатъчното трениране на мозъка. Докато сме в училище, както и в студентските си години, ни се налага ежедневно да научаваме и запомняме нова информация. Именно това всекидневно трениране на способностите за запаметяване поддържа паметта ни свежа. Когато се впуснем в еднообразието на ежедневните задължения, а работният процес се превърне в рутина, спираме да тренираме мозъка си и паметта ни намалява. За да предотвратим процеса, бихме могли да се опитваме да запомним текстовете на любими песни, да учим думи на чужд език, да се опитаме да запомним срещите от графика си, без да ги записваме – това са сигурни методи за тренировка на паметта.

За финал ще Ви споделим един окуражаващ факт – проблемите с паметта са по-малко при хора, които редовно консумират червено вино, кафе и чай. Така че можете да опитате да се справите с досадното забравяне по приятен начин и в добра компания. Успех!

Проблеми с паметта – как да се преборим с тях? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™