Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Куркумин против стрес, тревога и депресия

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Билки и растения, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2832 прегледа на този пост

Съдържание на Куркумин против стрес, тревога и депресия


Хроничният стрес оказва дълбоко въздействие върху здравето и психологическото състояние, свързано с развитието на депресия и тревога.

Куркумин се грижи за мозъчното здраве и подобрява когнитивните способности

Той предизвиква клетъчно и молекулярно увреждане на тъканите в организма, особено в мозъка. Предизвиканите от стреса увреждания на главния мозък често водят до тревожност или депресивни разстройства, които сами по себе си могат да предизвикат допълнителен стрес. Лекарствената терапия за тревожност и депресии не винаги води до желания резултат и таи в себе си потенциални сериозни странични ефекти, което намалява нейната „привлекателност” за дългосрочно ползване. Някои пациенти изобщо не реагират на лекарствената терапия, а по-голямата част реагират само частично.

Природният полифенол куркумин (който се съдържа в растението куркума) показва забележителни антистресови, успокояващи и антидепресивни ефекти в лабораторни изследвания и е достойна алтернатива на опасните и често неефективни лекарствени препарати. Той може успешно да допълни или дори да замени медикаментите.

Куркумин действа по няколко биохимични начина и е способен да облекчи въздействието на стреса върху клетките на главния мозък, да предотврати или да смекчи предизвикващите стрес тревожност и депресия.

Стресът предизвиква деструктивни изменения в организма и причинява огромни щети върху мозъчните клетки. Индуцираните от него изменения на мозъка водят до тревога и депресия. Куркумин може да обърне вредните последствия, които произлизат в главния мозък, предизвикани от хроничния стрес. Той стимулира образуването на нови мозъчни клетки и съединения. Именно тези процеси предотвратяват или смекчават симптомите на депресията.

Куркумин се е използвал в продължение на почти 4000 години за лечение и профилактика на различни болести. Изследванията от последните години сочат, че той защитава психическото здраве, като се бори с депресията и тревогата.

Контрол на стреса на клетъчно ниво

Куркумин се бори с хроничния стрес и с развитието на затлъстяване

Учените са стигнали до извода, че „емоционалният” или „психологическият” стрес влияе негативно не само на психиката, но на целия организъм. Има тясна връзка между психологическия стрес и физически вредните му въздействия.

В изследвания върху животни били създадени условия, имитиращи различни видове стрес, които изпитват хората в ежедневието. Тези изследвания показват, че стресът предизвиква физически изменения в животинския организъм, като увеличение размерите и масата на надбъбречните жлези, особено на тези части, които отговарят за стресовите реакции към хормона кортизол. Повишените нива на кортизол могат да имат дълготрайно пагубни последствия като развитие на затлъстяване например.

На клетъчно ниво стресът потиска нашата природна антиоксидантна система, способства развитието на оксидативен стрес и уврежда продуциращите енергия структури в митохондриите, които управляват клетъчната енергия. В резултат на стреса при животните се развива когнитивен дефицит, влошава се паметта. Когнитивните процеси, като обучение и памет, са асоциирани с депресията и антидепресивното лечение може да засили когнитивните нарушения. Изследванията показват, че куркумин има подобни на антидепресант ефекти и анулира разрушителните промени в организма. Всичко това обяснява промяната на психическото състояние, което се наблюдава в отговор на стресовите ситуации.

В експерименти със животни е доказано, че пероралният прием на куркумин подобрява окислителното и енергийно ограничаващото влияние на стреса, възстановява баланса на кортизола, нормализира функциите на надбъбречните жлези и поведението на животните.

Полифенолът, извлечен от куркума, помага да се предотврати загиването на клетките на мозъка и съдейства за формирането на нова връзка с тези от тях, които се увреждат заради хроничния стрес. Защитавайки клетъчните структури от физическо увреждане, той може да помогне да се елиминират дълготрайните последици от стреса като хронична тревога или депресия.

Куркумин намалява чувството на тревога и има антистресово действиеКуркумин премахва тревожността

Изследванията върху опитни животни с тревожност, провокирана от стрес, показали, че куркумин може значително да намали безпокойството и свързаните с него последствия като нарушенията на съня например. Голям интерес представляват антидепресивните му ефекти. Той влияе положително на поведенческите, биохимичните и неврохимичните последици от депресията върху животните. Нормализира се депресивното поведение чрез инхибирането на ензимите, които намаляват нивата на допамин и серотонин.

При хора, страдащи от провокирана от стрес депресия, се намалява нивото на веществата, които защитават мозъчните клетки. Куркумин повишава синтеза на защитните биопрепарати. Освен това, в борбата срещу тревожността, причинена от стреса, този елемент може да помогне да се намали дозата на отпусканите с рецепта антидепресанти.

Антидепресивният ефект на Куркумин

Оксидативният стрес в мозъка може да провокира неспецифично възпаление и в крайна сметка – клетъчна дисфункция и смърт. Тези процеси могат да се проявят като депресивни симптоми. Противовъзпалителните свойства на полифенола в куркума го правят кандидат за използването му като природен антидепресант и, за разлика от обичайните антидепресанти, той няма никакви познати сериозни нежелани ефекти.

Куркумин има антидепресивни свойства и подобрява настроението

В проведени изследвания Куркумин се е доказал като значително по-ефективен от плацебо (препарат, който не съдържа действащи вещества) за подобряване симптомите на депресия (нарушения на съня, умора, чувство на безполезност, ненужност, непотребност, намаляване способността за концентриране, промяна в теглото, поява на мисли за смъртта или за самоубийство, раздразнителност, загуба на интерес, тревожност) при възрастни пациенти с големи депресивни разстройства. Това изследване показало, че веществото е най-ефективно при пациенти с така наречената атипична депресия – тип депресия, при която позитивните събития могат да подобрят настроението.

През 2015 година е публикувано изследване за влиянието на куркумин върху когнитивните (познавателните) функции и настроението при стари хора. В това изследване за здравите хора на възраст 60-65 години била използвана форма на куркумин с повишена абсорбация в дозировката – 400 мг на ден. Разгледали се както лечението с розовите дози, така и продължителното лечение за определен период от време с това вещество и плацебо. Един час след приема на еднократна доза куркумин подложените на това изследване печелели повече точки за задачите, които изисквали постоянно внимание и работеща памет – функции, които обикновено отслабват при депресия.

Непрекъснатият прием на веществото в продължение на 4 седмици давало по-добри резултати в работата на паметта и настроението (нормална уморяемост, спокойствие, удовлетвореност и умора, предизвикана от психологичен стрес). Мета-анализът на изследването на влиянието му върху депресията е публикуван през 2016 година и е оценявал общите резултати на шест предходни изследвания. Той показал, че куркумин, особено в препарати с повишена абсорбация, е подходящ при лечението на голямо депресивно разстройство. Същият този мета-анализ показал и че най-голям ефект се появява, когато веществото се приема по-продължително време и в по-високи дози от хора на средна възраст.

Куркумин във формула с повишена абсорбация

Независимо от своето мощно влияние върху много човешки болести, куркумин се абсорбира трудно. Това е довело до многобройни опити да се подобри неговото усвояване чрез обединяване на молекулите му с други вещества, които се абсорбират по-лесно. Един от най-перспективните състави за повишено усвояване е този, в който полифенолът е допълнен с компоненти от своя роден корен на куркума, които обикновено се губят в процеса на пречистване. Едно изследване показва, че при перорален прием на тази смес от здрави възрастни хора, концентрацията на куркумин в кръвта се увеличава почти 7 пъти повече, в сравнение с приема на чистото вещество. Отчитайки това превъзходство, е разумно да се приема именно такъв препарат за борбата със стреса като антидепресант и за намаляване симптомите на тревожността.

Куркумин против стрес, тревога и депресия Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™