Семената са изключително достъпни и широкоразпространени и въпреки това не са толкова широкоизползвани в кухнята и ежедневието. Повечето семена обаче са суперхрани – съдържат голяма концентрация от полезни вещества. От древността те се използват като храна и лекарство. Mного полезни са за здравето, естествен източник са на енергия, намаляват нивото на лошия холестерол и подобряват настроението. Важно е да включваме малки количества от семената в ежедневното си меню – те са калорични, но в малки количества няма да навредят на фигурата ни. Семената съдържат много полезни мазнини и макар мазнините им да са полезни, семената трябва да се съхраняват много добре, за да не гранясват. Най-доброто съхранение е в тъмни кутии, на тъмно и хладно място.
4 от най-полезните видове семена:
Тиквено семе
Древните индийци познавали съчетанието между тиквено семе и месо и го използвали редовно. Едни от най-важните елементи, съдържащи се в тиквеното семе, са желязото и цинка ( в 50 гр. тиквено семе се съдържа 1/3 от дневния препоръчителен прием на цинк). Много са полезни при отслабване, тъй като съдържат протеини и омега-3 мастни киселини. Източник са още на магнезий и мед. Тиквените семена са доста калорични – 559 ккал за 100 гр., затова в никакъв случай не прекалявайте с тях. Най-добре ги купувайте сурови и небелени, за да не може да се прекали с количеството им. Могат да се добавят в разядки, супи, салати, хлябове, тори, дори яхнии.
Маслото от тиквено семе е изключително здравословно. Съдържа незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини. Прави се от студено пресовани тиквени семена, тъмнозелено е на цвят и се усвоява лесно от организма.
Сусамено семе
Сусамът е една от най-старите на света познати подправки. Дели се на три вида: бял, кафяв, черен. Вкусът на сусама е отличителен, силен, разпознаваем. Богат източник е на: протеини, калций, магнезий, незаменими аминокиселини. Сусамът съдържа лигнаните (фитохимикали, които понижават нивото на холестерола и кръвното налягане) сезамин и сезамолин. Източник е на ненаситените олеинова и линолова мастни киселини. Семената могат да се използват не само за масло, но и за тахан, като за целта се разбиват в сусамено олио. Сусамът се добавя към гевреци, хляб, сладки, сладкиши, в съвременността и към салати. В Близкия изток от сусамовите семена са прави традиционно десертът халва, както и сусамено масло, което придобива популярност в целия свят. Сусаменото масло е тъмно и светло: тъмното се прави от запечени семена (още за ползите на сусамените семена можете да прочетете тук).
Ленено семе
В миналото ленът се използвал за изработка на тъкани. Днес той е източник на едни от най-полезните семена и суперхрани, познати на света. Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини и е известно със съдъжанието си на фибри. Всъщност лененото семе съдържа фитохимикали с подобни свойства на тези на фибрите, които действат противовъзпалително, подпомагат храносмилателната система и отслабването и са приятели на сърцето. По-усвоимата форма на семената е техният смелен вид. Могат да се добавят в смлян вид към всякакъв вид храни: смути, шейкове, овесени ядки, сладкиши, салати, мляно месо, супи, хляб.
Маслото от ленено семе е също изключително полезно и лесноусвоимо от организма. Може да се добавя само в студена форма към салати, тъй като не е предназначено за готвене. Калорично е и трябва да се внимава с количеството му, но действа благоприятно на кожата, заздравява белези, облекчава слънчеви изгаряния, успокоява възпаления и сърбежи.
Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе е също известно от индийската кухня. Древните индийци го използват като храна, мазнини и багрило. Слънчогледовите семена са богати на мазнини (45,6% от съдържанието им), голяма част от които здравословни ненаситени мазнини като линолова киселина. Имат високо съдържание на антиоксиданта витамин Е, който подпомага действието на сърцето и е полезен за кожата, косата и ноктите. Слънчогледовите семена също са достъпен източник на белтъчини и фибри. Изключително полезни са за кожата, особено за сухата такава и при екзема. Могат да се консумират печени, но в малки количества, тъй като също са доста калорични. Суровият вариант може да се добавя към салати и хляб. Слънчогледовото масло може да се използва за печене и пържене, по-рядко в салати в сурова форма.