5 странични ефекта за здравето от свръх консумацията на захар
Не случайно захарта се нарича "бяла отрова" и можете да откриете редица разработки, които дори я сравняват с кокаина. На пръв поглед безобидна, захарта е съставка, която може да подобри вкуса на храната ни, но сериозно да засегне здравословното състояние. Информирайте се за ефекти от приема на захар над допустимите дневни норми. Надяваме се фактите, които изтъкнем, да Ви помогнат да преосмислите хранителните си навици и да започнете да се храните по-здравословно.
1. Увеличава чувството за глад
Вероятно сте забелязали, че колкото повече захар приемате, толкова повече искате. Захарта е съставка, която определено създава навици за консумацията си, причинявайки промени в нашия мозък чрез освобождаване на допамин и други ендорфини. Нашите мозъци имат определени вградени механизми за контрол на апетита, които ни дават знак, когато сме приели достатъчно храна и следователно трябва да спрем, карайки повечето храни да престанат да бъдат изкушаващи за известно време. Захарта работи по различен начин като ни кара да искаме все повече и повече, дори когато сме изконсумирали много калории. Много по-лесно е да преяждате с нещо, което е много сладко и преработено (като бисквитки или сладолед) в сравнение с нещо, което е в естествено състояние. Захарта е тясно свързана с областите на мозъка, отговорни за сетивните възприятия (хранителни вкусове, миризми и текстури), които са движещите сили за мотивацията за ядене.
Проучванията установяват, че добавената захар (глюкоза и фруктоза) може да повлияе на хранителното поведение, като активира множество механизми със сладък вкус както в устата, така и в червата. А други храни, които нямат сладък вкус, изглежда се метаболизират по различен начин, като често улесняват контрола на порциите. Съществуват дори паралели между консумацията на захар и злоупотребата с наркотици, което показва, че апетитът за захарта работи по аналогичен начин с глада за алкохол и други наркотични вещества.
2. Дава прекалено много енергия, която пречи на концентрацията
Консумирането на захарни храни причинява скок в кръвната захар, което след това води до спад в способността за концентрация. Енергийният скок, свързан с приема на захар, е свързан с ефектите му върху различни физиологични процеси, включително ендокринни регулации като секреция на инсулин, лептин и глюкагон. Захарта може също да повлияе на храносмилането и психо-поведението.
3. Повишава риска от затлъстяване
Един от най-големите проблеми, произтичащи от яденето на по-захарни храни и преработени продукти, е, че ограничава количеството пресни продукти и други хранителни вещества, които хората трябва да консумират ежедневно. Всъщност така си осигурявате значително количество калории без специфични хранителни вещества.
4. Понижава имунитета
Изследванията показват, че захарта, заедно с другите лоши хранителни навици като консумация на твърде малко зеленчуци и други растителни храни, променя естественото състояние на имунната система.
5. Увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания
Вярно е, че захарта е основен виновник за сърдечните проблеми, да не говорим за диабета. Наскоро проучванията установиха, че захарта може значително да увеличи риска от смърт от метаболитен синдром или сърдечно-съдови заболявания и хората, които получават около 20% от калориите си от добавената захар са с 38% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с останалите, при които стойностите са 8%.
След като вече сте добре информирани относно страничните ефекти от консумацията на захар, ще се замислите когато отново посегнете към шоколадовите изкушения до касата в супермаркета, нали?