Медът има древна история и изключителни лечебни свойства. Съществуват над 300 разновидности на мед, а пчелите, които го създават, са едни от най-забележителните насекоми на земята. За производството на един килограм мед пчелите всеки път пропътуват разстояния от 55000 мили. Освен уникалния вкус и текстура, медът има изключителни ползи за здравето – по-големи от тези на тръстиката и захарното цвекло.
За разлика от по-горе изброените, рафинирана захар включва гранулиран, суров и високо фруктозен царевичен сироп (HFCS) , който не съдържа никакви минерали и антиоксиданти, които са присъщи на мед. Преди петдесет години захар можехме да открием само в десертите, за разлика от сега – разгледайте следващия път няколко хранителни продукта в супермаркета – ще намерите захар почти във всичко.
За пример ще споменем само, че един американец консумира 21 супени лъжици захар на ден чрез безалкохолни напитки, замразени храни, бързи храни, хляб, зеленчукови консерви, подправки, супи, кисело мляко, сосове за салати, сушени плодове, детски закуски и зърнени храни. Истината е, че препоръчителният прием на захар е 6 чаени лъжички за жени и 9 за мъже, и много по-малко за деца.
Ако една чаена лъжичка съдържа 4-6 грама захар, което е 125 грама, а нашето средно потребление е 21 супени лъжици на ден, можете да си направите една проста сметка, че ние в действителност консумираме далеч повече захар, отколкото е разумното количество на сладки неща. За съжаление, това действа пристрастяващо, почти толкова, колкото никотина. Ако не мислите така, опитайте да не консумирате нищо, което съдържа захар, в продължение на няколко дни – без всякаква рафинирана захар, без продукти, съдържащи захари, не я използвайте за кафето, чая или др. Никакви фруктози, сиропи и т.н. С две думи, кажете НЕ на захарта и ефектът върху тялото Ви ще бъде поразителен.
Тялото разпознава органичния и здравословен характер на меда и го преработва много по-лесно. Захарта е чужда за него и влияе негативно на нивата на кръвната захар, изпращайки ни внезапни повишения и спадове и неочаквани промени в настроението.
Вкусът на меда зависи от това какъв вид нектар събират пчелите, а това зависи от региона. Вкусът и текстурата варират спрямо това дали медът е загрят, или пастьоризиран, което допълнително отстранява неговите ползи. Знаехте ли, че медът с по-тъмен цвят като цяло има по-високо съдържание на антиоксиданти от меда с по-светъл цвят и ако е качествен, медът трябва да се кристализира или, иначе казано, да се захароса след няколко месеца.
Употребата на мед вместо рафинирана захар и нейните разновидности дава на тялото Ви почивка от преработката на добавки и калории. Това е една стара формула на природата, която ни предоставя много ползи. Ако имате проблем с контролирането на приема на захар или прекалявате с употребата, опитайте една чаена лъжичка мед веднъж или два пъти на ден вместо каквато и да е била друга захар!
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: