Изкушаващи рецепти за сладоледени торти
Сладоледените торти са лакомство, което обожават малки и големи. Особено актуални са такива торти в разгара на летния сезон, когато ни се иска нещо вкусно и разхлаждащо. Основната разлика на сладоледената торта от обикновения купешки сладолед е не само в големината, но и в уникалността, тъй като ако положим малко старание и фантазия, ще ни се получи истински кулинарен шедьовър не само заради красивия и вид, но и заради вкуса.
Когато сами си правим торти и сладолед, се стараем да ги правим с най-добрите продукти и с голяма любов, а точно заради това тези торти стават по-вкусни и от купешките. Много хора смятат, че за приготвянето на такъв вид торта трябва да имаме големи кулинарни таланти и способности, но повярвайте – това далеч не е така и ние ще се постараем да Ви го докажем. Най-вкусните и полезни торти стават от сладолед, който сте си направили сами, но ако нямате много време за правене на торта, може в този случай да използвате готов купен сладолед.
Освен това купеният сладолед се използва за приготвянето на многопластови торти, което облекчава не само целия процес на правене, но и значително го ускорява. А как да украсим такава торта? Вариантите са много. За украсата и, както и за другите торти, отлично подхождат свежи горски и други плодове, а също и шоколадови глазури, сметана, плодово желе, малки шоколадови бонбони и ядки. В днешно време има няколко варианта за сладоледена торта. Има торти, които се правят само от сладолед, такива, в които е включен пандишпан или основата им е от натрошени на трохи бисквити.
Интересни рецепти за торти от сладолед
Рецепта №1 – Ягодова сладоледена торта
Необходими продукти:
- Ягоди – 1 кг
- Заквасена сметана – 1 чаша
- Яйчен жълтък – 4 бр
- Захар – 2 чаши
- Сметана – 300 гр
- Желатин – 40 гр
- Бита сметана
Смелете ягодите в блендер, докато станат на пюре. Добавете половината количество захар и разбъркайте старателно. Половината от ягодовата смес оставете за между слоевете на тортата. Разбийте заквасената сметана, докато не стане на големи парцали. В жълтъците добавете захарта, разбийте ги и ги оставете на водна баня за 5 минути. Не забравяйте да ги разбърквате постоянно. Изсипете сметаната в дълбока купа, добавете и заквасената сметана, жълтъците и едната част от ягодовото пюре. Разбъркайте всичко с миксер. Изсипете сместа в съд за торти, предварително покрит с хартия за печене. Поставете тортата във фризера за 2-3 часа. Залейте желатина с гореща вода и го оставете за постои 30 минути. След това го добавете в другата част от пюрето от ягоди. Залейте тортата с получената смес и отново я оставете в камерата за 2 часа. След това внимателно я обърнете в чиния, украсете я с бита сметана и ягоди.
Рецепта №2 – Сладоледена боровинкова торта
Съставки:
- Боровинки – 400 гр
- Сметана – 400 мл
- Извара – 1 чаша
- Захар – 2 чаши
- Яйчни белтъци – 4 бр
- Бисквити – 500 гр
- Краве масло – 100 гр
- Пудра захар – 10 гр
Разбийте изварата с част от захарта до еднородно състояние. Измийте и смелете боровинките в блендер заедно с останалата захар. Покрийте правоъгълна форма за кексове с хартия за печене. Изсипете сместа в нея. Височината на този слой трябва да бъде около 3-4 см. Поставете формата в камерата за 30 минути. След това извадете съда с изстиналия първи слой и поставете върху него пюрето от боровинки. Отново приберете формата в камерата за половин час. Следващият слой пак ще бъде такъв – смес с извара, боровинково пюре. С помощна на блендер смелете бисквитите на трохи. Смесете ги с маслото и ги размешайте. Изсипете тази смес върху тортата с помощта на ръцете си, за да се разпредели добре навсякъде. Отново скрийте тортата във фризера. Когато е готова, я обърнете в чиния, поставете отгоре и боровинки и я посипете с пудрата захар.
Рецепта №3 – Кокосова бомба
Нужните продукти:
(За бисквитеното тесто)
- Яйца – 5 бр
- Захар 1 чаша
- Брашно – 2 ½ чаши
- Бакпулвер – 1 пакетче
(За плънката)
- Готов шоколадов сладолед – 250 гр
- Готов сметанов сладолед – 250 гр
- Кокосови стърготини – 40 гр
Основата на тортата е блат. За да го приготвим, трябва да разбием с миксер яйцата до пяна. След това добавяме към тях и захарта, като разбиваме постоянно. После към тази пищна яйчена маса добавяме бакпулвера и брашното. Още веднъж разбъркваме тестото до хомогенно състояние. Поставяме го в кръгла форма за торти, застелена с хартия за печете. Изпичаме до зачервяване на коричката. След това блатът се поставя в чиния и се изчаква да изстине. В дълбок съд застиляме от хартията за печене и изливаме в него сметановия сладолед, като дебелината на слоя му трябва да е 7 см и трябва да е разределен по всички стени на съда, така че дебелината му по стените да е 3 см. Поставяме съда в камерата за 30-45 минути. След това слагаме шоколадовия върху замръзналия сладолед и отгоре поставяме изстиналия блат. Вкарваме тортата в камерата докато замръзне съвсем. След това обръщаме съда с продукта върху чиния и посипваме с кокосовите стърготини. Тази торта можем да приготвим много лесно със собствените си ръце, тъй като за рецептата е необходим готов сладолед.
Рецепта №4 – Вишнева сладоледена торта с бисквити
Нужните продукти:
- Печен блат за торта – 500 гр
- Мляко – 1 чаша
- Квасена сметана – 300 мл
- Захар – 1 чаша
- Яйчен белтък – 2 бр
- Вишни – 300 гр
- Плочка бял шоколад
- Плочка млечен или черен шоколад
- Мента за украса
Първата Ви работа е да направите домашен вишнев сладолед. Разбийте сметаната на пяна, отделно разбийте белтъците със захарта. Добавете в млякото двете готови смеси. Разбийте всичко това с миксер или с тел за разбиване до еднородна смес. Измийте, изчистете и пасирайте вишните в блендер. Добавете ги към основата на сладоледа и отново разбъркайте всичко. Сложете тази смес в камерата за 4 часа. На всеки час трябва да бъркате сладоледа с дървена лъжица. Нарежете блата за торта на кубчета с размери 5 на 5 см. Постелете квадратна форма за печене с хартия за печене. Поставете кубчетата от блата и ги намажете със замръзналия вече сладолед. Отгоре поставете останалите късчета от блата. Поставете това във фризера за още 1-2 часа. Разтопете белия шоколад на водна баня. Намажете тортата с него. Поставете в хладилника за 30 минути. После разтопете млечния или черния шоколад отново на водна баня. С помощта на лъжица украсете с него тортата. Готовата торта може да украсите с листенца мента.